donderdag, 23 januari 2020
  • Aan de slag in de natuur
    rond Enschede, Hengelo en Oldenzaal
< >

Donderdaggroep

Werkt elke donderdag, van juli tot half maart.

Vrijdaggroep

Werkt elke vrijdag, van juli tot half maart.

Zaterdaggroep

Werkt elke 2 weken op zaterdag, van eind augustus tot half maart.

Bij EnHOe kun je meehelpen bij het onderhoud van de natuur. Iedereen is welkom om mee te doen. Je kunt werken in je eigen tempo en naar eigen vermogen. We willen lawaai en onrust in de natuur vermijden. Daarom werken we met handgereedschap (zoals zagen, snoeischaren en spaden).

EnHOe organiseert jaarlijks meer dan zestig ochtenden natuurbeheer voor en door vrijwilligers. Meestal in natuurgebieden in de buurt van Enschede, Hengelo en Oldenzaal. Hoe vaak en bij welke van onze drie groep(en) je wilt meedoen bepaal je zelf. Onze groepen werken meestal van 9 tot ongeveer 13 uur.

Wil je regelmatig aan de slag bij EnHOe? Registreer je dan als lid (dit is gratis). Je kunt dan ook meedoen met andere activiteiten zoals excursies en cursussen en korting krijgen o.a. bij de aanschaf van goede werklaarzen. Leden van EnHOe krijgen om de twee weken een nieuwsbrief via e-mail. Daarin staat het EnHOe-nieuws en de uitnodiging voor het werk op de eerstvolgende zaterdag. Deelnemers aan de donderdag- en de vrijdaggroep krijgen ook informatie per e-mail.

Meer informatie of aanmelden
Wil je meedoen bij EnHOe? Of heb je vragen? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

door: Jasmijn Bazen met foto’s Anton Heuven

Beste natuurliefhebbers,

 

ik zou me graag willen voorstellen; ik ben Jasmijn Bazen. Zelf doe ik stage bij EnHoe. Ook ik was er afgelopen zaterdag, 18 maart, bij toe we naar het Aamsveen gingen. Het was zoals altijd heel gezellig met alle vrijwilligers. Voor zover dat ik weet gingen we vrijwel meteen aan het werk om het veen vrij te maken van alle bomen die daar groeiden, zodat bepaalde dieren ook een goede leefomgeving hebben.

Lees meer...
door: Erik Rolevink
  

Een aantal foto's als impressie

 

Geslaagde 13e internationale werkdag. Prima voorbereid door onze Oldenzaalse teamleden. Mooie opkomst: 42 deelnemers. Zestien gasten uit Duitsland met ook weer nieuwe gezichten erbij. Bospest flink aangepakt langs Knoefweg in Buurserzand. Dank aan boswachter Rob Meulenbroek van Natuurmonumenten. Ook voor de lekkere soep van Captain Jack. Goed weer erbij, hele dag droog, zelfs een zonnetje. Voor herhaling vatbaar...

Zie ook het foto-album van deze mooie werkdag.

Het Aamsveen

 

Locatie voor de internationale natuurwerkdag of Big Green Weekend op 22 oktober

Op zaterdag 22 oktober is de Big Green Weekend gehouden. Een europese natuurwerkdag.

 

Informatie over het terrein

Het Aamsveen is een hoogveengebied dat ooit deel uitmaakte van een veel groter hoogveencomplex, dat zich ook over de grens heen in Duitsland uitstrekt. Het gedeelte op Nederlands grondgebied is betrekkelijk klein, maar omvat een goed ontwikkelde gradiënt van hoogveen in het oosten naar het beekdallandschap in het westen. De vegetatie verandert van hoogveen met natte heide via vochtige heide en heischrale graslanden op de overgang naar natte schraalgraslanden in het beekdal zelf. Langs de randen van het veen komen natuurlijke berkenbroekbossen voor met gagelstruweel. Het broekbos langs de beek is van een zeer gevarieerde samenstelling met soorten van rijkere bodems. Het Aamsveen is aangewezen als Natura 2000 gebied, het is dus een belangrijk natuurgebied op Europese schaal.

Landschap Overijssel heeft ook een pagina over het Aamsveen.

 

Werkzaamheden

De belangrijkste werkzaamheden die we hier doen zijn:

  • Plaggen ten behoeve van het behoud van het Gentiaanblauwtje
  • Het onderhouden van de kluunplaatsen in dit gebied
  • Opslag verwijderen om "verbossing" tegen te gaan (de grootste bedreiging van veengebieden)

 

Routebeschrijving

Er zijn 2 mogelijke verzamelplekken in dit gebied: