Agenda

 

In Duitsland aan de slag met onze duitse collega's

Zaterdag, 08. Oktober 2016, 09:00 - 13:00

door: Christoph Rückriem en Erik Rolevink

Vrijwilligers aller landen!
Jullie worden van harte uitgenodigd om je aan te melden voor onze 12e grensoverschrijdende werkdag. Vrijwilligers uit Duitsland en Nederland gaan dan weer samen aan de slag. Dit keer in het Graeser Venn.
Doe ook mee in dit unieke gebied. Na afloop van het werk is er ook weer een traditioneel “Wurstessen”.
Deze dag wordt georganiseerd door het Biologische Station Zwillbrock in samenwerking met EnHOe.

Aanmelding echt noodzakelijk!
Als je mee wil doen moet je snel reageren. Aanmelding kan nog tot MAANDAG 3 oktober, 23:59 uur!
Meld je aan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We willen ook weer het Samen Reizen organiseren, dus als je meerijplekken aanbiedt of zoekt: zet dat dan ook in je mailtje. Wij proberen dan vraag en aanbod bij elkaar te brengen. De parkeermogelijkheden in het gebied zijn beperkt, dus hoe minder auto’s hoe beter.

A20161008
Graeser Venn, nu nog mét boompjes.                            Moorschnuckenbratwürstchen!

Grensoverschrijdende samenwerking.
Aan weerszijden van de Duits-Nederlandse grens liggen hoogvenen zoals het Aamsveen, Amtsvenn, Hündfelder Moor, Graeser Venn, Witte Venn, Witte Veen en het Haaksberger Veen. Dit zijn natuurgebieden van internationaal belang, onderdeel van het Europese Natura 2000 netwerk. Aan het behoud van deze gebieden willen vrijwilligers van beide kanten van de grens bijdragen. Vanaf 2010 werken EnHOe-ers daarom twee keer per jaar samen met Duitse vrijwilligers. In het najaar in Duitsland en in het voorjaar in Nederland. Het Graeser Venn ligt ongeveer 3 kilometer over de grens, tussen Gronau en het plaatsje Graes.

Wat gaan we doen en waarom?
Gezonde hoogvenen hebben voedselarm en schoon water nodig. Zonder dit water is er geen hoogveen. Verdroging is nog steeds een probleem. In het verleden zijn de waterstanden in en rond onze veengebieden kunstmatig verlaagd. Door deze ontwateringen stopte de veenvorming op veel plekken en verdwenen de typische planten en dieren die er thuishoren. Tegenwoordig doet men er alles aan om het water vast te houden. Sloten worden gedempt en dijkjes aangelegd. Ook worden buffergebieden rondom het veen ingericht zodat het veen nat blijft. In verdroogd veen hebben bomen kans gehad om zich te vestigen. Vooral berken sloegen op. Deze bomen verdampen veel water en versterken daardoor het verdrogingseffect. Het is dus zaak om die lastige waterzuipers te verwijderen. Dat gaan we dus doen. We gaan ze te lijf met handzagen en grote knipscharen. Leef je uit in het Graeser Venn.

Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen om 10:00 uur bij elkaar. Dat is dus een uur later dan bij EnHOe gebruikelijk. De verzamelplek is de schaapsstal van het Biologische Station. Adres: Nordiek 39, 48683 Ahaus. Via Google Maps te vinden op 52°09'19.1"N 6°58'18.7"E
Hoe kom je daar? Hieronder volgt een routebeschrijving (voor auto’s).
Een uitgebreide routebeschrijving met een kaartje naar de schaapstal.

Route beschrijving (voor auto’s) naar de schaapsstal
Volg de snelweg N35 vanaf Enschede Zuid in de richting van Gronau.
Meteen na het passeren van de grens verlaat je de snelweg bij de afslag naar de B70 richting Vreden.
Volg de B70 in de richting Vreden en ga naar 1500 meter bij het restaurant Heidehof linksaf de K25 op richting Ahaus-Graes.
Na circa 2500 meter zie je rechts van de weg het terrein van de SGW (Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen).
Ga dan na 100 meter de eerste verharde weg rechts in.
Volg deze weg tot deze overgaat in een zandweg, ga hier rechts en je bent bij de schaapsstal.

Wat moet je meenemen?
Trek stevige schoenen aan of -nog veel beter- laarzen! We zitten immers in een veengebied dus het zou er drassig moeten zijn. Hou verder rekening met het weer, dus eventueel ook regenspullen meenemen. Gereedschap staat klaar en werkhandschoenen zijn aanwezig. Neem zelf nog wat te eten en vooral genoeg te drinken mee voor de pauze in het veen. Neem ook iets mee waarop je dan droog kunt zitten, bijvoorbeeld een grote plastic zak. Na afloop van het werk kun je bij de schaapsstal meedoen aan een kleine barbeque. Voor de liefhebber worden dan de beroemde worstjes van schapevlees gegrilld. Dat zal dit keer rond 14 uur zijn. Duitse broodjes, aardappelsalade en sapjes zijn ook weer aanwezig.

Organisatie van deze werkdag:
Christoph Rückriem en overige medewerkers van het Biologische Station Zwillbrock.
Namens EnHOe is Erik Rolevink de coördinator-van-de-dag. Gé Borgerink zorgt voor aanvullende gereedschap (met dank aan Jan Oldekamp) en deze Nieuwsbrief werd weer bezorgd door Harrie Bruns.
Op 8 oktober kun je ons in Duitsland mobiel bereiken op het mobiel van Erik (denk aan de +31 als je vanuit Duitsland belt!)
Tot ziens in het Graeser Venn!

Locatie Graeser Venn
Contact Erik Rolevink