Agenda

 

Opslag verwijderen en plaggen

Zaterdag, 25. Januari 2020, 09:00 - 13:00

Beste vrijwilligers!
Op 25 januari gaan we aan het werk op het Varviksveld, een particulier natuurterrein ten oosten van Enschede.
Het is een nat heideterrein waar nog allerlei bijzondere planten groeien. Het is eigendom van Janet en Hendrik-Jan Verveld die op het oeroude erve Derkink wonen. Meer over dit terrein lees je hier: Het Varviksveld
 

 
Wat gaan we er doen?
We gaan verder met de opslag en de bomen in de tussenwal. We zullen met spaden zoveel mogelijk de struiken met wortel en al uitsteken. Uiteindelijk willen we een open verbinding krijgen tussen de heide en het nieuwe stuk. Dat zal in één werkdag niet lukken, wij zijn er vorig jaar al mee begonnen en we komen zeker nog wel weer terug. Het Varviksveld is immers ons adoptiegebied dat we al 13 jaar onder onze hoede hebben.
We gaan ook boompjes op de heide verwijderen om het dichtgroeien met bos te voorkomen. Dat is licht werk. Maar er zijn ook plagbatsen besteld, dus wie echt aan het werk wil: dit is je kans. Op bepaalde plekken plaggen we de vegetatielaag af zodat er weer zeldzame planten kunnen kiemen in de vrijgemaakte ondergrond. Moeraswolfsklauw (1), Zonnedauw (2), Vlozegge (3) en Klokjesgentiaan (4) krijgen dan meer kansen.
 
Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen om 9:00 uur bij elkaar bij het landhek aan de Schukkinkweg, ongeveer 50 meter ten westen van de driesprong met de Grevengoorweg.
Klik hier voor het routekaartje.
Het dichtstbijzijnde adres is Schukkinkweg 143, 7534 PK Enschede.
Auto’s kun je parkeren in de berm van de Schukkinkweg tegenover het landhek.
Pas op met oversteken, want men rijdt hier vaak akelig hard!
 
Wat moet je meenemen?
Laarzen zijn aanbevolen, het terrein bij de tussenwal is weliswaar droog, maar om er te komen moeten we door nat terrein. Als je tijdens de pauze droog wilt zitten, vergeet dan niet je zitmatje, krukje of desnoods een grote plastic zak. Neem ook weer wat te eten en te drinken mee voor jezelf. Gereedschap en handschoenen staan klaar. Na afloop van het werk is er weer soep bij het landhek van het Varviksveld.
Dat zal rond 13:00 uur zijn.

Organisatie van deze werkdag:
Erik Rolevink (dag- en veldcoördinatie), met assistentie van andere aanwezige teamleden.
Anton Heuven zorgt voor ons gereedschap, met dank aan Jan Oldekamp.
Overige bijdragen: Arthur Rolevink (Nieuwsbrief) en Karel Roeloffzen (soep).

In het veld zijn we mobiel bereikbaar op het nummer van Erik
Tot ziens op 25 januari!

Locatie Varviksveld
Contact Erik Rolevink