Agenda

 

Werken bij onze Duitse collega's

Zaterdag, 26. September 2020, 09:30 - 15:00

Uitnodiging 20e internationale werkdag in het Hündfelder Moor, zaterdag 26 september
door: Christoph Rückriem en Erik Rolevink

Beste vrijwilligers!
Op 26 september gaan we naar het Hündfelder Moor, dat is aan de Duitse kant van "ons" Aamsveen.
Voor de twintigste keer werken we samen met onze vrienden van het Biostation Zwillbrock en de Naturschutzbund. Er kan gewerkt worden tot circa 15:00 uur maar dat is natuurlijk niet verplicht.
Naar het buitenland en toch vlakbij! Op fietsafstand van Enschede (6 km). Komt allen, het wordt leuk.
 
LET OP: aanmelding is echt noodzakelijk!
Als je wilt meedoen moet je je tijdig aanmelden. Dat kan tot en met woensdag 23 september 23:59 uur.
Aanmelden per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld hierin je naam en met hoeveel personen je komt.
Na afloop van het werk wordt een kleine Imbiss (picknick) aangeboden, wie hier aan mee wil doen moet dat ook even aangeven in de aanmelding.
We zullen dit seizoen geen "Samen Reizen" organiseren, dus iedereen komt met eigen vervoer.


 
Internationale samenwerking.
Tien jaar geleden (op 9 oktober 2010) is een samenwerking gestart tussen natuurvrijwilligers van beide kanten van de Duits-Nederlandse grens. Veel van onze natuurgebieden zijn immers grensoverschrijdend en van Europees belang. Samen voelen we ons daar verantwoordelijk voor en wat is er dan mooier om hier ook samen aan de slag te gaan. Dat doen we nu twee keer per jaar: 's winters in Nederland en in het najaar in een Duits gebied, steeds in de buurt van de grens.
 
Waar gaat het dit keer heen?
Aan weerskanten van de grens, vlakbij Enschede en Gronau,  ligt een groot natuurgebied, deels nog bestaand uit het zeldzame hoogveen. Het Nederlandse stuk heet Aamsveen, het Duitse deel wordt Hündfelder Moor genoemd. Dat gebied is ons doel. Beide delen hebben de Natura 2000 status en zijn dus van Europees belang. Het beheer van het Hündfelder Moor wordt gecoördineerd vanuit het biologische station in Zwillbrock, gelegen aan de grens bij Groenlo. Dit station wordt ondersteund door de NRW-Stiftung die zich bezighoudt met natuur en cultuur in de deelstaat Nordrhein-Westfalen.
 


We gaan entkusseln!
Zoals in veel hoogveengebieden is verdroging tegenwoordig een probleem. Een gevolg daarvan is dat boompjes (berken) zich kunnen vestigen. Deze zorgen voor extra verdamping van water zodat er nog meer verdroging optreedt. Daarom is het van belang de berken terug te dringen. Daar gaan wij dus een bijdrage aan leveren. Dat wordt weer knippen en zagen geblazen (entkusseln heet dat in 't Duits).
 
Waar verzamelen we en hoe laat?
Let op, dit keer verzamelen we ons een half uur later dan we gewend zijn: om 9.30 uur
Er kan ook langer worden doorgewerkt, tot circa 15:00 uur. Onze verzamelplek ligt aan een zijweggetje van de Bundesstrasse B70.
 

 
Voor fietsers zijn er kortere "binnendoorroutes".
Zie hier het routekaartje op onze website.

Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?
Er kan dit keer tot 15:00 uur worden gewerkt, daarna is de Imbiss gepland. Tussendoor zullen we pauzes inlassen, neem daarvoor je eigen hapje en voldoende te drinken mee. Het is fijn om dan even droog te kunnen zitten, een krukje of grote plastic zak is dan handig. Voor gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd. Stevige schoenen of - beter nog - laarzen zijn aanbevolen. De Imbiss vindt weer plaats bij de Schäferei Moorhof, te bereiken via de K25: voor auto's is daarvoor de route vanaf Heidehof over de K25. Na de Salzgewinnungsgesellschaft Westfalen (SGW) ga je het eerste weggetje rechts tot aan het eind.

Coronaprotocol EnHOe zaterdaggroep :
De algemene maatregelen die het RIVM heeft opgesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zullen we uiteraard naleven. Verder houden we ons in principe aan het coronaprotocol van Landschap Overijssel, hieronder aangepast aan onze specifieke omstandigheden:
 

  • Je komt niet als je verkouden bent of griepverschijnselen hebt.
  • We houden steeds voldoende afstand van elkaar.
  • Voor aanvang van het werk is er een veiligheidsinstructie.
  • Gereedschap voor die dag houd je bij je.
  • Je houdt je eigen werkhandschoenen (of de handschoenen van EnHOe) bij je.
  • Na afloop van het werk is er dit keer een Imbiss voor wie dat wil, dit wordt op een veilige manier uitgereikt.
  • De dagcoördinator houdt de naleving van de regels in de gaten.

 
Zie ook het Coronaprotocol van Landschap Overijssel.

Organisatie van deze werkdag:
Dagcoördinator namens EnHOe is Erik Rolevink, maar Christoph Rückriem heeft de leiding ter plekke.
Gé Borgerink zorgt voor ons gereedschap met dank aan Jan Oldekamp. Deze Nieuwsbrief is dit keer weer door Arthur Rolevink opgemaakt en verspreid.
Op 26 september is EnHOe bereikbaar op het mobiele nummer van Erik.
 
Auf Wiedersehen im Hündfelder Moor!

Locatie Hündfelder Moor
Contact Erik Rolevink