Agenda

 

Prunus rooien op landgoed De Helmer

Zaterdag, 19. December 2015, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink

Beste vrijwilligers! Op de laatste EnHOe zaterdag van dit jaar staat een nuttige klus op het programma. Op particulier landgoed de Helmer gaan wij een zogeheten invasieve exoot aanpakken: de Prunus Serotina, voor veel EnHOe-ers een vervelende bekende. Deze Amerikaanse Vogelkers staat ook bekend als "bospest" en is een plaag voor veel natuurbeheerders maar ook voor particuliere landgoedeigenaren.

Prunus Serotina is in zijn thuisland Amerika een doodgewone bosplant, maar hier in Europa, waar deze boom geen natuurlijke tegenspelers heeft, gedraagt hij zich agressief. Dat wil zeggen: hij overwoekert bossen en houtwallen en verdringt allerlei inheemse planten. Gelukkig heeft EnHOe al meer dan 12 jaar ervaring met de aanpak van deze lastige klant.
Dus help mee om de Helmer prunusvrij te maken!

Aanmelding tot uiterlijk 16 december! Ook dit keer is vooraf aanmelden nodig omdat we op particulier terrein bezig zijn.
Dus als je wil meedoen op 19 december: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de namen van de deelnemers.
Die mail moet uiterlijk woensdag 16 december om 23:59 uur bij ons binnen zijn.

Achtergrondinformatie Landgoed de Helmer is ontstaan in 1892 toen textielfabrikant Nathan Jacob Menko de oude boerderij Erve de Helmer aankocht om met zijn gezin buiten te kunnen wonen. Inmiddels is het landgoed in handen van de achterkleinkinderen van Nathan Jacob. Momenteel bewoont onze gastvrouw Elsberth Dirkzwager-Menko de monumentale boerderij samen met haar man en zij proberen het landgoed in goede staat te houden.
Dat betekent zorg voor de natuur maar ook voor de cultuur want naast Erve de Helmer zijn er nog drie gebouwen op het landgoed aangewezen als Rijksmonument waaronder een fraaie theekoepel.

Misschien is op 19 december het blad (eindelijk) van de bomen en de prunus dan wat moeilijker te herkennen. We gaan ons dus in groepjes verdelen, elk met een ervaren prunuskenner als aanvoerder. Onze gastvrouw heeft overigens veel van de boompjes gemarkeerd met verf. Jonge boompjes proberen we zoveel mogelijk met wortel en tak te verwijderen. Dat doen we met scherpe spaden en zagen. De dikkere bomen gaan we laag bij de grond afzagen en vervolgens de boomstomp "afschillen" met de spade. Een beproefde aanpak waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen meer nodig zijn. Giftige stoffen moet je immers zoveel mogelijk vermijden in de natuur. Voorwaarde is wel dat de stompen een paar jaar goed in de gaten moeten worden gehouden. Nieuwe uitlopers moeten steeds worden afgeknipt, net zolang totdat de prunus uitgeput raakt en het loodje legt. Deze nazorg kost weliswaar weinig inspanning maar moet wel een paar jaar worden volgehouden. Op Hof Espelo past onze donderdaggroep deze methode met succes toe.

Onze verzamelplek en de weg ernaar toe
We komen om 9:00 uur bij elkaar op het erf van boerderij de Helmer, aan de Helmerstraat in Enschede.
Volg daarvoor de oprijlaan vanaf de ingang van het landgoed aan de Helmerstraat 201 en 203.
Deze ingang is als volgt te vinden, komend vanaf Enschede (Centrum) via de Haaksbergerstraat:

Route voor automobilisten:
Volg de Haaksbergerstraat tot voorbij Usselo. Ga dan links bij de afslag naar het Crematorium (Usserlerveenweg). Neem vervolgens de tweede afslag links, dat is de Helmerstraat. Volg deze (doodlopende) weg totdat je bij de ingang van het landgoed komt, deze vind je aan de de rechterkant van de weg (nummer 201/203). TomTom: Helmerstraat 201.

Route voor fietsers:
Volg de Haaksbergerstraat tot aan de rotonde bij de Ferdinand Bolstraat en de Helmerzijdeweg. Ga op de rotonde links en volg de Helmerzijdeweg, ga door het fietstunneltje onder de snelweg en blijf het fietspad door de wijk Helmerhoek volgen (de Oude Dijk) en je komt dan vanzelf op de Helmerstraat. De ingang vind je dan aan je linkerhand.

Klik ook even op de volgende links: Bekijk hier de inrit vanaf de Helmerstraat met Streetview: https://goo.gl/maps/A3XT9XwVSeN2 Zie ook met Google Maps de situatie van boven: http://bit.ly/1NW0Nhh Zie ook hier de afdrukbare routebeschrijving(pdf) Houd je aan de aanwijzingen van onze medewerkers bij het parkeren van auto's en fietsen!

Wat neem je mee en waarvoor zorgt de organisatie?
Op een aantal werkplekken zijn laarzen noodzakelijk, dus neem ze mee als je ze hebt.
Neem ook wat te eten en te drinken mee voor jezelf in de tussenpauze.
Denk ook aan iets waarop je dan droog kunt zitten in het veld. Een grote plastic zak bijvoorbeeld.
Om 12:45 uur heeft onze gastvrouw een lekkere soep voor ons klaarstaan.

Organisatie van deze bijzondere werkdag:
Erik Rolevink (dagcoördinatie) met hulp in het veld door Anton Heuven, Roel Munneke en andere veldcoördinatoren van EnHOe. Dirk Brandt zorgt dit keer voor het gereedschap, met dank aan Jan Oldekamp.
Harrie Bruns heeft deze Nieuwsbrief gemaakt en onze gastvrouw Elsberth Dirkzwager-Menko zorgt op 19 december voor de soep.

Op 19 december zijn wij mobiel bereikbaar: 

 

via het nummer van Erik Rolevink

Tot ziens op de Helmer!

Locatie Landgoed de Helmer
Contact Erik Rolevink