Agenda
Werkdag met onze duitse collega's
Zaterdag, 27. Februari 2016, 09:00 - 13:00
Hallo EnHOe-ers,
Vorig jaar met Sinterklaas waren we met 31 vrijwilligers aan het werk op het Waarveld. Het grote stuk heide gelegen in Natura 2000 gebied Buurserzand. Daar hebben we flink wat dennenopslag verwijderd. Maar er staan nog heel wat dennetjes en die moeten ook weg. Dus: opnieuw handen uit de mouwen. Het wordt weer een internationaal gebeuren want onze Duitse collega vrijwilligers helpen ook mee.
Boswachter Hans Gronert heet ons weer van harte welkom. Meld je dus tijdig aan!
Let op: aanmelding noodzakelijk!
In verband met gereedschap- en soepbestelling moeten deelnemers zich vooraf aanmelden. Dat kan door middel van een mailtje aan
Zorg dat het mailtje binnen is op
Waar gaan we heen, wat gaan we doen en waarom?
Op oude kaarten van voor de oorlog is het Waarveld al aangegeven als heide. Overigens was "veld" de algemene naam in Twente voor heidegrond. En daarvan was toen nog heel veel aanwezig. Zeker in de buurt van Haaksbergen en Buurse. Vergelijk onderstaande kaartjes dan kun je zien hoeveel heide er is verdwenen. Dat is nu bos of landbouwgrond. Toch is in deze omgeving nog veel van het oude landschap over gebleven. Veel meer dan elders in Twente. Dat danken we aan Vereniging Natuurmonumenten. In 1929 kreeg zij het Buurserzand kado van de fabrikantenfamilie van Heek. Daarmee was dit het eerste bezit van de vereniging in Twente. Natuurmonumenten heeft het oorspronkelijke landschap van het Buurserzand goed weten te bewaren en haar bezit zelfs weten uit te breiden. Behoud van dit oude landschap vergt veel natuurbeheer en daarbij gaan wij een handje helpen.
Heide is cultuurlandschap, ontstaan door menselijk handelen. Vroeger bleef dit landschap open doordat het intensief gebruikt werd. Er werden schapen geweid en plaggen gestoken. Opslag van boompjes kreeg zo geen kans en de heide bleef in stand. Tegenwoordig kunnen niet overal schapen meer worden ingezet en dreigt er bosvorming. Vooral op stukken heide die tegenwoordig omgeven zijn door dennenbos.
Maar gelukkig zijn er enthousiaste vrijwilligers die wel raad weten met jonge dennen. Zo kan de heide in stand blijven met al het moois wat daarin groeit en rondkruipt. Denk aan de levendbarende hagedissen die we vorig jaar (in december!) nog tegenkwamen.
Met scherpe zagen en voldoende knipscharen gaan we de dennen te lijf. Dat is makkelijk: vlak boven de grond afzagen of knippen. Dat is afdoende. Er staan echter ook berken en die moeten ook weg. Dat is wat lastiger, die moeten vaak met wortel en al worden uitgestoken met de spade. Al het materiaal slepen we vervolgens uit de heide naar de bosranden. Nuttig werk in een prachtige omgeving.
Wat neem je mee en waarvoor zorgt de organisatie?
De bodem kan wat drassig zijn, het is immers nog winter. Laarzen of goede waterdichte schoenen zijn dus wel handig. Trek geschikte kleren aan en hou daarbij rekening met het weer. Vergeet ook niet je krukje of andere spullen waarop je droog kunt zitten. Zorg zelf voor wat te eten en drinken in de pauze. Natuurmonumenten zorgt ervoor dat we rond 13 uur aan de soep kunnen op de verzamelplek.
Plaatsen en tijden
We verzamelen ons om 9:00 uur. Onze verzamelplek is weer de parkeerplaats Ronde Bulten van Natuurmonumenten, makkelijk te bereiken vanaf de weg Haaksbergen-Buurse.
Zie ook het kaartje hieronder. Voor de landmeters onder ons: 52.151628° Noord en 6.783081° Oost.
Routebeschrijving (voor auto's)
Vanuit Haaksbergen rijdt je over de Buurserstraat richting Buurse. Na het verlaten van de bebouwde kom van Haaksbergen vind je na ongeveer 1 km links van de weg het richtingsbordje van Natuurmonumenten naar parkeerplaats Ronde Bulten. Vanuit Buurse vind je dit bordje rechts van de weg.
Organisatie van deze dag
Namens Vereniging Natuurmonumenten: boswachter Hans Gronert.
Namens EnHOe: Erik Rolevink (dagcoördinatie) en Harrie Bruns (nieuwsbrief).
De foto's bij deze uitnodiging zijn van Martin Hoek tijdens de eerste werkdag op het Waarveld.
EnHOe is op 27 februari mobiel bereikbaar in het veld op het nummer van Erik
Tot ziens op het Waarveld.
Locatie Buurserzand
Contact Erik Rolevink