Agenda

 

Bosrandbeheer

Vrijdag, 27. November 2015, 09:00 - 13:00

Dag (geïnteresseerden van de) vrijdag-groep EnHoe:
 
Graag wil ik jullie uitnodigen voor vrijdag 27 november.
 
Waar gaan we dit keer aan het werk?
 
Wij gaan aan het werk in het Aamsveen.
De zaterdag-groep heeft afgelopen zaterdag al een begin gemaakt om het bos terug te dringen aan het Lappenpad. Dus gaan we bosrandbeheer doen.
Dat betekent dat we gaan zagen en knippen en het hout in een ril tegen de bomen aan leggen.
 
Toegangspad naar werkplek Aamsveen
 
 
Even in het kort iets over het Aamsveen zelf:
 
Het Nederlandse gedeelte telt 145 hectare (meer dan 200 voetbalvelden), met de 2 Duitse natuurgebieden die er aan vast liggen is het gebied 1200 hectare groot.
Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw is er in het gebied turf gewonnen. Er werd aan kleinschalige turfwinning gedaan door lokale agrariërs. Omdat dat nogal nat werk was ging men stukken ontwateren. Men liet dan een aantal hoge veenruggen staan waarop de turf neergelegd kon worden om te drogen. Deze veenruggen zie je als je het Aamsveen verder inloopt richting de Duitse grens.
 
Het gebied waar wij gaan werken ( zie foto) ligt in het verlengde van het Lappenpad. Hier zit ook een mooi verhaal aan vast. Google er maar eens naar of vraag het onder het werken… vergebleven hoogveengebieden in Nederland.
 
Wat neem je mee:
 
•       Omdat het in het Aamsveen  bijzonder nat is hebben laarzen de voorkeur, maar het te bewerken bos is redelijk droog.
•       Houd rekening met het weer.
•       Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, krukje o.i.d.  desnoods een vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
•       Voor de pauze (om ongeveer 10.30 uur) iets te drinken en te eten.
We stoppen om 12.45 uur.
 
Waar verzamelen we en hoe laat?
• Zoals altijd verzamelen we om 9.00 uur.
• We komen bij elkaar bij de zuidwestelijke ingang van het Aamsveen, aan het einde voor de slagboom van het Lappenpad (camping is TomTom: Lappenpad 250), net voorbij de camping. Daar is geen parkeerplaats, de niet-fietsers zullen hun auto meest langs het Lappenpad moeten parkeren.
 
Graag tot vrijdag,
Anton Heuven