door: Erik Rolevink namens het team van EnHOe

Het Team van EnHOe bestaat uit de vrijwilligers die samen de werkdagen organiseren.
Daar komt heel wat bij kijken. Er moeten uitnodigingen geschreven worden, er moet gereedschap gehaald worden, er moet toezicht gehouden worden in het veld, er moet soep gemaakt worden en nog veel meer.
Gelukkig draait het Team al jaren perfect maar het zou mooi zijn als er wat versterking komt.
Zodat niet steeds dezelfde mensen in touw hoeven te komen.

Op dit moment zoeken we versterking voor de soep-op-zaterdag. Al vanaf de allereerste werkdag in 2002 was er soep na afloop van de zaterdagse werkdagen. Die traditie willen we graag in stand houden. We zoeken iemand die lekkere soep kan maken en die op de zaterdagen kan komen brengen, max. 5 keer per seizoen, kan ook minder vaak. Denk er eens over na...

Voor vragen: mail ons vrijblijvend op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

door: Greetje Koster, coördinator Landschaps Gidsen Opleiding 2022Heeft u altijd wel wat meer willen weten over de natuur? Zoals bijvoorbeeld de levenscyclus van het Heide-blauwtje (een intrigerende vlinder), het ontstaan van de Lonnekerberg (prehistorie), de activiteiten in het Lankheet of de samenwerking van schimmels en bomen? Vindt u het leuk om daarover met anderen te praten en activiteiten te organiseren? 
Dan is dit uw kans! 
 
De IVN (Instituut Voor Natuureducatie) afdelingen Enschede en Haaksbergen bieden u de mogelijkheid om deel te nemen aan de IVN LandschapsGidsenOpleiding. Deze afdelingen van het IVN organiseren namelijk samen een interessante opleiding (september 2022 tot begin juni 2023) waarin al deze vragen en nog veel meer zullen worden beantwoord. 
 
Op 21 april a.s. is een informatieavond gepland. 

Lees hier verder op de site van Groenbezig

door: Anton Heuven, Hanneke van Dorp en Erik RolevinkNet zoals in 2018 en 2019 doet EnHOe weer mee met dit educatieve project. 

Wat gaat er gebeuren?
4e klas Havo en VWO leerlingen van het Bonhoeffercollege gaan een onderzoek doen naar de kwaliteit van kikkerpoelen in de Zuid Esmarke bij Enschede. Ze gaan o.a. watermonsters nemen en waterbeestjes inventariseren. Daarbij is assistentie nodig. Voor de jongeren is het een mooie opdracht in het kader van het vak biologie (ecologie). Voor de poeleigenaren en onszelf kan dit onderzoek waardevolle informatie opleveren.

Let op: nieuwe data onderzoeksdagen
De twee onderzoeksdagen zijn verschoven naar de week van Hemelvaart: dinsdag 24 mei en woensdag 25 mei. Dat zijn dus de beide ochtenden waarop assistentie nodig is.

Instructie van assistenten
We willen alle assistenten vooraf een training geven en 'hun' poelen samen met hen bezoeken. 
Voor deze instructie zijn twee middagen beschikbaar: dinsdag 10 mei en woensdag 11 mei.
Waar en wanneer dit precies plaatsvindt wordt in overleg met de assistenten afgesproken. 

door: Jan van der Heijden

Mooi vervolg op het werk van de EnHOe donderdaggroep.
Een aantal maanden geleden pakte de donderdaggroep de Amerikaanse vogelkers aan langs de Hartjesbosweg nabij het Lonnekermeer.  Op de houtwal langs dit onverharde karrenspoor werden struiken en boompjes van deze soort zoveel mogelijk uitgegraven en opgerild.
Aansluitend werd op een zelfde manier gewerkt op de houtwal langs de Smeenkweg, daar niet ver vandaan. Pittig werk! Al met al was de groep er acht donderdagen mee in de weer.
Eenmaal af, kijk je met enige voldoening terug op de geklaarde klus.