Laatste nieuws
- Gegevens
door: Anton Heuven, Hanneke van Dorp en Erik Rolevink
Ook dit jaar gaan 4e klas Havo en VWO leerlingen van het Bonhoeffercollege onderzoek doen naar de kwaliteit van kikkerpoelen in de Zuid Esmarke bij Enschede. Ze gaan o.a. watermonsters nemen en waterbeestjes inventariseren.
Daarbij is assistentie nodig. Voor de jongeren is het een mooie opdracht in het kader van het vak biologie (ecologie).
Voor de poeleigenaren en onszelf kan dit onderzoek waardevolle informatie opleveren.
Je kunt je nu al aanmelden om te assisteren bij dit project !
De twee onderzoeksdagen zijn gepland op: maandag 5 juni en dinsdag 6 juni.
Dat zijn dus de beide ochtenden waarop assistentie nodig is.
We willen alle assistenten vooraf een training geven en 'hun' poelen samen met hen bezoeken.
Deze instructies zullen we houden in de weken voorafgaand aan 5 juni. Waar en wanneer dit precies plaatsvindt wordt in overleg met de assistenten afgesproken.
- Gegevens
door: Kevin Collins, Hanneke van Dorp en Erik Rolevink
In 2023 gaan we weer meedoen met het landelijke project Nectarindex. Daarin gaat het om de natuurkwaliteit van wegbermen, in ons geval in het buitengebied van Enschede. Hoe staat het er voor met de rijkdom aan planten en insecten? Vorig jaar zijn we begonnen en stukje bij beetje wordt het buitengebied ingekleurd met cijfertjes die aangeven hoe het gesteld is met de nectarhoudende bloemen.
Meer informatie over dit landelijke project is hier te vinden.
Hoe staan onze bermen er eigenlijk voor?
Zoals je weet gaat het niet goed met de flora en fauna langs onze wegen. Steeds meer ruigte en steeds minder bloeiende planten, dus minder nectar. En daardoor weer minder wilde bijen en andere insecten. Meestal komt dat doordat bermen steeds op dezelfde ruwe manier wordt geklepeld. Beter zou het zijn als er ecologisch maaibeheer wordt toegepast, rekening houdend met plaatselijke omstandigheden. Met de Nectarindex kunnen we daar inzicht in krijgen. Overigens is de gemeente vorig jaar begonnen met beter beheer langs een aantal wegen. We zijn benieuwd wat dit op den duur gaat opleveren.
- Gegevens
Help Enschede biodiverser te maken,
Stel je voor: een lint van bloemen door de stad. Met gratis zaad hoopt De Groene Loper Enschede ervoor te zorgen dat de natuur in de stad een impuls krijgt. Angelien Hoppen van De Groene Loper vertelt waarom iedereen moet meedoen. "Met een bloemenlint kunnen wij de bijen en andere insecten hier enorm mee helpen."
Gratis bloemenzaad
Midden april deelt De Groene Loper op verschillende plekken in Enschede bloemenzaad uit. Deze actie wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Met het uitdelen wil De Groene Loper dat mensen hun tuin, balkon of overige ruimten in gaan zaaien. Niet alleen particulieren kunnen wat ophalen. Ook scholen, verenigingen en tehuizen zijn welkom. "Je mag verder denken dan je eigen tuin. Als je bij de sportvereniging ruimte ziet bij een fietsenstalling is dat ook zeker een geschikte plek", aldus Hoppen.
- Gegevens
Het eind van ons jubileumseizoen komt in zicht, althans wat het zagen/knippen/spitten/hakken betreft.
De natuur is wakker geworden uit haar winterslaap en de tijd van voortplanting en broedzorg vangt aan. Een periode waarin wij geen verstoring willen veroorzaken. We kappen er dus even mee. Dit is voorlopig de laatste “gewone” Nieuwsbrief. De werkdagen van EnHOe zullen na het broedseizoen weer opstarten.
Op dit moment zijn we bezig om de taken binnen EnHOe beter te verdelen. Wat de werkdagen op de woensdagen, donderdagen en vrijdagen betreft zal er niet veel veranderen. Onze werkzaterdagen willen we in stand houden, maar we moeten nog uitzoeken hoe dat het beste kan. Als hier meer over te melden valt laten we dat natuurlijk weten.
In het broedseizoen hebben we vorig jaar enkele niet-verstorende activiteiten georganiseerd.
Als daar opnieuw belangstelling voor is gaan we dat komend voorjaar en zomer ook weer doen.
Het gaat om de volgende citizen science projecten: