door: Annemiek DijkstraAls bermen en graslanden niet worden gemaaid, kunnen in korte tijd de bloemen verdwijnen en veranderen
bermen in ruigten waarin minder insecten kunnen leven. Wanneer en hoe er wordt  gemaaid, moet worden afgestemd op de levenscyclus van planten en dieren. Omdat maaibeheer, vaak over grote oppervlakten en voor meerdere jaren, wordt uitbesteed is dit vaak moeilijk te realiseren.
De Vlinderstichting heeft een keurmerk ontwikkelt voor goed (maai)beheer. Dit keurmerk is gericht op goed maaibeheer van bermen en andere groenstroken. Lees hier meer over Het Kleurkeur.
 
De Vlinderstichting roept op om gemeentes te vragen met Kleurkeur aan de slag te gaan. Op de site van Vlinderstichting kun je daarvoor een voorbeeldbrief downloaden, via deze link. Het is een Word-bestand dat je kunt aanpassen met je eigen gegevens om vervolgens naar je gemeente te sturen.

door: Erik RolevinkVorig jaar is in Nederland een proef gestart om Aziatische duizendknopen (Fallopia-soorten) te bestrijden met biologische middelen. Daarvoor zijn bladvlooien uit Japan geïmporteerd die in dat land de Fallopia kort houden. Deze beestjes zijn opgekweekt en zorgvuldig uitgezet op een aantal plekken. Vervolgens is er nauwkeurig gekeken of ze zich voortplantten en hoeveel schade ze aanrichtten aan de Fallopia's.

door: Erik Rolevink

omslag seizoensverslag 2020 2021
Van ons vorige werkseizoen is weer een (technisch) verslag gemaakt. Hierin zijn de prestaties van EnHOe op een rij gezet. Het 18e seizoen is gelukkig goed verlopen. Ondanks alle lock-downs en beperkingen is er toch nog verrassend vaak en veel gewerkt in de natuur.

Hier een paar cijfertjes voor de geïnteresseerden:
op 134 dagen zijn er 3294 uren vrijwilligerswerk verricht door 87 actieve EnHOe-ers in 5 groepen.

Wie meer info wil: stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je ontvangt het Seizoensverslag 2020-2021 (pdf) in je mailbox. Van voorgaande seizoenen vanaf 2010-2011 zijn ook nog verslagen beschikbaar.

door Erik RolevinkIn het natuurterrein van vliegveld Twenthe zijn we al een tijdje bezig om een groeiplek van Japanse Duizendknoop (Fallopia japonensis) aan te pakken. Dat doen we door de rhizomen (wortelstokken) ondiep uit te graven en de bovengrondse delen regelmatig af te maaien.
De provincie Overijssel ondersteunt dit speciale project van EnHOe.