door: Erik Rolevink, Hanneke van Dorp en Kevin CollinsKomend voorjaar willen we in Enschede starten met de Nectarindex. In dit project gaat het om de natuurkwaliteit van wegbermen in het buitengebied. Hoe staat het er voor met de rijkdom aan planten en insecten?

Zoals je weet gaat het niet goed met de flora en fauna langs onze wegen. Steeds meer ruigte en steeds minder bloeiende planten, dus minder nectar. En daardoor weer minder wilde bijen en andere insecten. Meestal komt dat doordat bermen steeds op dezelfde ruwe manier wordt geklepeld. Beter zou het zijn als er ecologisch maaibeheer wordt toegepast, rekening houdend met plaatselijke omstandigheden. Met de Nectarindex kunnen we daar inzicht in krijgen.

De Nectarindex is een mooi voorbeeld van 'citizen science'. Burgers kunnen een bijdrage leveren aan de kennis van de natuurkwaliteit in een gebied, ook hoe die in de tijd verandert maar ook hoe die verbeterd kan worden. Meten is weten.

Meedoen kan iedereen die geïnteresseerd is. We gaan straks planten in bermen tellen volgens een standaardmethode die overal in Nederland wordt gebruikt. Dat doen we in kleine groepjes.
Veel kennis van planten is er niet voor nodig, we kijken in eerste instantie naar een beperkt aantal soorten en al doende leert men. Bovendien gaan we dit project in samenwerking doen met specialisten die veel weten van planten en insecten: de Enschedese afdelingen van IVN en KNNV. Het is een leerzaam en nuttig project dat we de hele zomer kunnen blijven doen.

Als jullie interesse gewekt is laat dan weten. Er komt later nog meer info.
Wie straks eventueel mee wil doen mag zich ook al aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Op zaterdag 7 mei is er een instructie-ochtend en starten we met het project.