door: Erik Rolevink
Veel EnHOe-ers hebben de afgelopen 20 jaar meegewerkt in het Aamsveen en Hündfelder Moor.
Samen vormen deze gebieden één samenhangend natuurgebied aan weerskanten van de grens.
Zó uniek en waardevol dat ze beiden onder de Europese Natura 2000 bescherming vallen.
Helaas staat de natuur er niet best voor: verdroging, stikstof en andere bedreigingen hebben hun tol geëist. Daarom zijn grootschalige herstelmaatregelen nodig. Hieraan is -vooral aan de Nederlandse kant- al heel wat gedaan, maar nog lang niet genoeg. Vooral de verdroging van het hoogveen moet grondig aangepakt worden. Niet alleen het behoud van de unieke flora en fauna staat op het spel, een verdrogend hoogveen stoot ook grote hoeveelheden broeikasgassen uit. Alleen een gezamenlijke aanpak van het hele gebied, aan beide kanten van de grens kan dit stoppen. En die aanpak komt er nu ook.
In 2023 is een groot project gestart om het Aamsveen-Hündfelder Moor te redden, gefinancierd vanuit het Europese LIFE programma.
In dit project worden ook allerlei activiteiten voor een groter publiek ondersteund. Het geld komt immers van de Europese burgers en die profiteren uiteindelijk ook van het herstel. Het publiek wil graag op de hoogte blijven en weten waarom één en ander gebeurt. Educatie is dus een belangrijk
onderdeel van het project. Speciale aandacht is er ook voor vrijwilligers. De bestaande samenwerking tussen EnHOe en Duitse natuurvrijwilligers past hier natuurlijk perfect in.
Het is de bedoeling om de samenwerking van vrijwilligers te stimuleren binnen dit project. Om dit te bespreken zal nog een overleg plaatsvinden. Daarbij zijn EnHOe en IVN ook uitgenodigd. Wanneer is nog niet bekend, maar wie geïnteresseerd is en daar eventueel bij wil zijn, kan zich alvast bij mij melden.
Reacties naar
Tenslotte nog wat links naar filmpjes over (EnHOe en) het Aamsveen:
Over herstel van het Aamsveen (2018)
Harry Koster legt het uit (2020)
EnHOe in het Aamsveen (2012)