zaterdag, 18 augustus 2018

Verslagen van werkdagen

02-02-2018 - De Elsmoat

door: Felix Hut (MaS’er) met foto’s van Dirk Brandt
 

Wie ben ik?
Ik ben Felix en ik doe stage bij EnHOe. Ik zit op het Bonhoeffer College Bruggertstraat. En op dit moment zit ik in 3havo. Verder woon ik in Enschede en in de wijk Roombeek. Ik hou er van om af en toe met de mountainbike lekker de bossen in te gaan en te gaan fietsen.

Wat hebben we gedaan?
Wij zijn met ongeveer 26 mensen naar de Elsmoat gegaan. Dat is een klein natuurgebied dicht bij Enschede. Het gebied is in bezit van StalEsch, een Stichting voor agrarisch landschaps-beheer in de Eschmarke. Het is een belangrijk gebied voor de boomkikker, die kan zich hier namelijk voortplanten. Het gebied is ideaal voor het beestje omdat er verschillende ondiepe poelen liggen waar hij zich kan voortplanten. We moesten de boompjes rondom de poelen verwijderen zodat er meer zonlicht op de poel kan komen. Dit vind de boomkikker namelijk fijn. We hebben alle boompjes in rillen rond de vijver neergelegd. De bomen waren verschillend in grootte en dikte, dus we hebben met scharen en zaagjes gewerkt.

Lees meer...

20-01-2018 - Duivelshof

door: Lucas Moleman (MaS’er)

Waar zijn we geweest?
We zijn naar de Duivelshof geweest, een natuurgebied dat tussen De Lutte en Losser ligt en bekend staat om haar mooie heide, grasland en bos. De Duivelshof bevat veel bijzondere planten en dieren waaronder de sleutelbloem, de beenbreek, reeën en steenmarters. Dit is ook een van de redenen dat het gebied goed moet onderhouden worden en je bepaalde gedeeltes niet mag betreden. Het gebied van 177 hectare ligt bijna tegen de rand van Duitsland. Je kon op onze werklocatie al bijna de Duitse grens zien.

Lees meer...

06-01-2018 - Berenbroek

door: Erik Rolevink


Zaterdag Driekoningen 6 januari 2018. We zijn met z’n twintigen. In de zeiknatte weilanden aan de Berenbroeksweg liggen de poelen 22a en 22b al geduldig op ons te wachten. Ze staan meer dan boordevol met water, het heeft de afgelopen dagen flink geregend. De wilgjes op de boorden staan nu wel een heel eind in het water. Wie hoge laarzen aan heeft kan er nog net bij.
Maar het lukt: alle wilgjes worden vakkundig weggeknipt en in rillen verwerkt. Die rillen zullen later met bramen overgroeid raken. Dat worden straks mooie plekjes voor onze zonnebadende boomkikkers. En daar doen we het voor.

Lees meer...