Verslagen van werkdagen
door: Geert Bekkering (met foto's van Dick Vos en Anton Heuven)
Een bus vol vrijwillige Twentse landschapsonderhoud-deskundigen, ging naar de heel andere natuur van de uiterwaarden van de Neder-Rijn en de Veluwezoom om te zien hoe ze het daar doen.
De veilige handen van Dick Vos stuurde de grote bus rustig en behendig door de lastigste bochten - ook achteruit – om ons eerst naar de Blaauwe Kamer voorbij Wageningen te brengen.
Bij oude fabrieksgebouwen werden we opgewacht door vrijwilligers van het Utrechts Landschap, die ons in vier groepen meenamen de uiterwaarden in. De steenfabriek was vooral voor de wederopbouw na de oorlog heel actief, maar sloot in 1975. In 1992 is daarna een deel van de zomerdijk afgegraven, zodat de rivier bij hoogwater veel ruimte heeft. De kleiputten staan nu vol water en hebben een rijke flora. De uiterwaarden zijn langzaamaan volgegroeid met meidoorns, die door de Koniks en Galloways gesnoeid worden. Verder waren er nog nauwelijks bijzondere planten te zien, en wat er aan natuuronderhoud moest gebeuren werd mij niet echt duidelijk. Ook bijzondere vogels zagen we in de uiterwaarden niet, maar bij een grote vijver broedden op een eilandje lepelaars, aalscholvers en blauwe reigers door elkaar heen. Een uniek gezicht.
Ook ouwe gebouwen van de steenfabriek waren langzamerhand onderdeel van de natuur geworden.
Tussen de middag was er in het restaurant een zeer royale lunch voor ons klaar gezet en voor de verslaafden onder ons, eindelijk de koffie.
In het winkeltje was de nodige informatie, waarvan goed gebruik werd gemaakt.
door: Anton Heuven
De officiële afsluiting van het seizoen 2022/2023 was op vrijdag 17 maart aan de Moorvenweg waar we de vogelkers langs de weg en weiland/bos met wortel en al verwijderden. Simon werkte met de stoppentrekker en de rest ging de vogelkers met bijl
en steekschop te lijf. We zijn niet helemaal klaar met de klus, maar volgend seizoen moeten we ook nog werk hebben.
Er ligt nu een prachtige overgang van wei naar bos met een flinke strook er tussenin voor bloem- en struikgewas. Wat zullen onze kleine beestjes er weer blij mee zijn. De naastgelegen vijver stond tot ons genoegen weer vol met water.
De ochtend werd afgesloten met twee soorten heerlijke soep, met zorg warm gemaakt door onze gelegenheidskokkin Monique.
door: Rolf ter Stege
Via een aannemer die werkzaamheden voor diverse landgoedeigenaren verricht, kwam ik in contact met de heer A. Enklaar van het Stroot. Hij heeft op zijn landgoed van zo’n 60 ha een heideveldje met een ven, het Zwarte Ven.
Daar moest nodig wat extra onderhoud gedaan worden, waar de tuinbaas Willem niet aan toe kwam. En dat is dan ook wel begrijpelijk gezien zijn beperkte aanwezigheid. (En waarschijnlijk de hoge kosten)
Op het heideveldje waren eerder al grote bomen gerooid, en de bodem afgeplagd, waardoor jonge heide weer een kans heeft gekregen. De opkomende heide en uiteraard ook berkjes e.d. zijn meerdere keren kort afgemaaid, waardoor er een soort tapijt is ontstaan en op dat heidetapijt dan weer eilandjes van opschietende boompjes op de plekken waar niet gemaaid kon worden. Een leuk gezicht, maar toch niet gewenst. De wens is kort: heide.
- 27-02-2023 - Wilgen knotten Haarmüle
- 04-03-2023 - Vlijertse Meden
- 25-02-2023 - Internationale werkdag in Buurserzand
- 02-03-2023 - Donderdaggroep op ´t Holthuis
- 07-02-2023 - Rhododendrons voor de Nije Hoeve te Hengelo
- 04-02-2023 - Varviksveld
- 30-12-2022 - Wilgen knotten met de vrijdaggroep
- 21-01-2023 - Buurserzand (Het Waarveld)
- 07-01-2023 - Lonnekerberg
- 28-12-2022 - Jaarafsluiting woensdaggroep op het Waarrecht