door: Silvia Meijran

Op zondagavond 9 mei jl., hebben wij met een groep van EnHOe de boomkikkers in de Zuid-Eschmarke en de Broekheurne geteld. De boomkikkers zijn natuurlijk uniek voor dit gebied, ze zijn felgroen en hebben een unieke zwarte zijlijn op hun lijfje. Het zijn de mannetjes die we tellen want deze lokken de vrouwtjes met hun herkenbare roep zodra de schemering inzet in de avond. Dat doen ze natuurlijk om te kunnen zorgen voor het nageslacht. De vrouwtjes die hoor je dus niet.

Hieronder een foto die ik gemaakt heb van een boomkikker die we tegenkwamen op een werkochtend van de vrijdaggroep, vorig jaar. Rechts een verspreidingskaartje van de Boomkikker in Nederland (bron: RAVON)
Het geluid van een roepende boomkikker kun je hier horen.

door: Wilbert Kallenberg

De eerste Corona-proof natuurwerkochtend van IVN Oldenzaal-Losser e.o. is een succes geworden. Onder de vlag van EnHOe en Natuurmonumenten hebben we een enorme hoeveelheid, maar niet teveel hooi op onze vork genomen. Met de draagbaar, waarop het hooi vervoerd werd, was de anderhalve meter vanzelf voor elkaar. En omdat een paardenkop wel van hooi houdt, is het nieuwe Corona-spreekwoord “anderhalve meter en een paardenkop” bij deze geïntroduceerd.
Met 25 enthousiaste vrijwilligers gingen we onder de voortreffelijke leiding van Rob Meulenbroek van Natuurmonumenten op de prachtige locatie bij Erve Middelkamp aan de slag.

door: Wim Stege

Met het vertrek van Roel, jarenlang een van de drijvende krachten van onze donderdaggroep, was het even zoeken naar een goed georganiseerd vervolg. Maar dat is allemaal gelukt. Een groepje heeft nu gezamenlijk het werk van Roel opgepakt en regelt samen of per toerbeurt het werk.
In de uitnodiging per mail stond dat we deze week net als voorgaande weken weer aan het werk gaan op Hof Espelo. Alexander, de terreinbeheerder, wilde graag twee doorgangen vrijgemaakt zien van ongeveer 4 tot 5 meter breed als laag begroeide verbindingen tussen het heidegebied en de Eschbeek, waarachter de weide van boer Voogd begint.