Onze Donderdaggroep was de afgelopen weken bezig op Hof Espelo, het landgoed waar EnHOe op 2 november 2002 ontstaan is. Destijds werd de Amerikaanse vogelkers daar al aangepakt en ook nu nog is men hier mee bezig. Dat wil zeggen: voornamelijk de nazorg van de bestrijding, het verwijderen van uitlopers en zaailingen. Grote vogelkersen worden alleen nog weggezaagd in de bosranden en niet meer - zoals vroeger - in het bos zelf. Haal je immers zo’n grote boom weg dan ontstaat er een open plek met veel licht: een ideale plek waar jonge vogelkersen massaal gaan opschieten.
Op 15 september werd er o.a. gewerkt in de houtwal langs de Eschbeek achter boerderij Voogd, vlakbij de markesteen die daar ligt op de scheiding van Lonneker en Groot Driene. Deze steen moest natuurlijk ook weer even bekeken worden.

Vrijwillgers leggen markesteen blood; machine graaft sloot; duiker in de aangelegde sloot

door een van de weinige EnHOe-ers die er bij waren

Vrijwillgers harken het gemaaide gras bij elkaar op rillen
De Kleine en de Grote Hel !
Om dáár een ochtendje te gaan harken, wat zijn dat voor lui die zoiets leuk vinden?
Nou, wij dus en we hebben het er heelhuids afgebracht.
In plaats van hellevuur was de temperatuur er aangenaam en akelige duivels kwamen we ook niet tegen. Wel veel maaisel, alhoewel, vorig jaar lag er meer. Gevolg van de droogte, ook hier (...).

door Rolf ter Stege

Familie en vrienden van een van onze EnHOe-leden houden jaarlijks een natuurwerkweek en die is dit keer gehouden van 15 tot en met 19 augustus op een aantal locaties van Landschap Overijssel en op landgoed Zonnebeek. De groep bestaat uit veertien personen en bivakkeerde op de groepskampeerplaats De Voshaar. Dit is een voormalige scoutingkampeerplaats. Het gebouw met de noodzakelijke voorzieningen, waaronder een goed geoutilleerde keuken, is door vrijwilligers mooi opgeknapt. Je kampeert hier op vrije plekken onder dennen of op open plekken. Rust gegarandeerd. Dit keer was de werkweek georganiseerd in samenwerking met EnHOe.

Foto's van een tent en werkende personen op een heideveld