door: Sydney Kel (MaS-stagiaire)

Mijn naam is Sydney Kel, ik ben 14 jaar oud en loop mijn Maatschappelijke Stage bij de natuurwerkgroep EnHOe. Ik doe dit vooral omdat ik werken in de natuur erg leuk vind en zo ook een steentje bij kan dragen aan de natuur, daarom leek me dit een perfecte stage. Op 30 november 2019 (mijn 2de stagedag) gingen we naar Het Wageler bij het Ledeboerpark, vernoemd naar Abraham Ledeboer (1903-1944), die omgekomen is in Concentratiekamp Neuengamme. Het wordt een van de mooiste parken ter wereld genoemd en dat willen we graag zo houden, daarom zijn we het een beetje gaan opknappen.

In het jaar 1780 is door van Heek een natuurbleek aangelegd (in Het Wageler) en die is tot vandaag de dag nog steeds in goede staat. De Natuurbleek werd vroeger erg veel gebruikt door boeren. Ook staat op Het Wageler de Viermarkenlinde, deze boom is het middelpunt waar 4 marken elkaar snijden, namelijk: Lonneker, Twekkelo, Groot-Driene en Eschmarke.

Wat hebben we gedaan?

Wilgen verwijderen op het Wageler
Als eerste zijn we begonnen om één van de sloten in de van Heeksbleek op te knappen; we hebben met lange zagen eerst Elzen omgezaagd zodat er meer licht op de sloot kan vallen. Dit is dan weer goed voor de biodiversiteit. Daarna zijn we naar een stukje bos verderop gegaan om zo kleine  acacia boompjes weg te knippen en om te zagen. Tijdens de opdracht van de boompjes omzagen hebben we een paar zeldzame paddenstoelen gezien, zoals bijvoorbeeld de Gewimperde Aardster (Geastrum Fimbriatum).

Deze paddenstoel (Gewimperde Aardster) heeft 6 tot 10 gekrulde slippen. Uit een opening in de top van het bolletje komen de sporen. Van deze paddenstoelen zijn erg veel verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld: de Ruwe aardster, de Tepelaardster, de Forse aardster, de Bruine aardster, de Bloemaardster, de (grote) Vierslippige aardster, de Slanke aardster, de Kleine aardster, de Grote aardster, de Roze aardster en de Heide aardster en dan deze Gewimperde aardster. Deze paddenstoelen komen vooral voor in naaldbossen en soms in loofbossen. Na een groot deel van de acacia boompjes omgezaagd en weggeknipt te hebben hadden we pauze. Na de pauze zijn we nog even verder gegaan en hebben we het laatste deel van de boompjes verwijderd. Er kan nu weer fijn rondgewandeld worden en het is weer mooi te overzien!

Zie voor meer info: https://www.ivn.nl/afdeling/voorne-putten-rozenburg/gekraagde-aardster

door Erik Rolevink:
Deze werkdag in een (voor velen) nieuw terrein trok 29 deelnemers. Een mooie opkomst mede dankzij het stralende zonnetje en dit prachtige gebied vlak bij Enschede. Het Wageler biedt ons afwisselende klussen en er is nog voldoende te doen. Daarom willen we hier nog wel vaker aan de slag. Uiteraard in goede samenspraak met Wim Waanders en anderen van Stichting de Viermarken.
Voor mensen die willen weten hoe de grenzen lopen bij de Viermarkenlinde:
hier vind je meer info over de markegrenzen.

En voor degenen die deze eeuwenoude linde hebben bewonderd: in de omgeving bevinden zich nog meer interessante bomen met een rijke geschiedenis. Vlakbij, op het terrein van de Universiteit Twente, staat b. de Horstlinde. Hier vertel ik het verhaal van de Horstlinde.