door: Jorik Ertmann (maatschappelijk stagiair), met foto's van Norbert Osterholt
Hallo, ik ben Jorik Ertmann en ik ga een beetje vertellen over mijn eerste dag bij EnHOe voor mijn maatschappelijke stage.
We zijn met een groep van ongeveer 50 mensen, jong en oud naar een Duits stuk van het Aamsveen geweest om dat stuk grond te onderhouden. De reden dat we er waren was om de berken de kleine berken die er stonden om te zagen. De berken die drogen namelijk het veen uit omdat ze water opnemen wat dan uiteindelijk voor een groot deel verdampt uit de bladeren. Met zijn allen liepen we door wat het veen zou moeten zijn met zagen en tangen om de boompjes naar beneden te halen. Wat je moest doen was een boompje met je ene hand omduwen terwijl je met de andere hand zaagt totdat het boompje dan omvalt, dan gooi je het boompje op de stapel en dan ging je weer verder. Er zijn een paar mensen geweest die een tik van een vallende boom hebben gekregen maar dat was gelukkig niks ernstigs. De dikste boom die ik omgezaagd zag worden was ongeveer 10 centimeter dik!
Het educatieve moment van vandaag is: Veen is een soort plant die in heel vochtige grond groeit, aan de onderkant sterft het veen af en vormt de turf. Leuk feitje over turf, vroeger werd turf gebruikt om haarden etc. te laten branden. Na het omhalen van alle berkjes in het eerste stuk zijn we doorgegaan naar het volgende stuk berkenbos. Tijdens de korte wandel daarheen viel onze stagebegeleider Erik in een klein slootje. Na het wandelingetje daarheen hebben we redelijk snel alle bomen daar ook omgehaald. Deze boompjes waren wel wat kleiner dan boompjes in het andere stuk veen. Hierna was er een kleine bbq georganiseerd door een bewoner vlak bij het verzamelpunt. Erik vertelde dat de braadworst wordt gemaakt van schapen die gebruikt worden om stukken van het Aamsveen te laten begrazen. Als die schapen oud worden wordt er worst van ze gemaakt om op de bbq te doen. Mocht je ooit meegaan raad ik je aan om laarzen aan te doen met als het kan stalen neuzen want de kans dat je je teen stoot tegen een stompje van een berk is redelijk groot, omdat die stompjes soms moeilijk te zien zijn. Neem ook genoeg water mee want je wilt niet ineens zonder water zitten.
AANVULLING DOOR DE REDACTIE: De NABU Borken heeft ook een verslag gemaakt, dat is hier te vinden.
Aan deze 21e internationale werkdag deden 60 deelnemers mee, de meesten afkomstig uit Duitsland. Behalve onze collega's van de Naturschutzbund (NABU) waren er dit keer ook Duitse scholieren bij die hun 'maatschappelijke stage' doen bij het Biologische Station Zwillbrock, zij gaan 50 uren vrijwilligerswerk doen voor hun zogeheten 'Sozialführerschein'.
We hebben ze uitgenodigd om volgend jaar ook bij ons mee te doen op de 22e internationale werkdag (19 februari 2022)