door: Rolf ter Stege
Weten jullie het nog? Landschap Overijssel had een partij van zo’n 3.000 boompjes en struiken die niet geplant konden worden op de beoogde locatie nabij het Aamsveen. Hierop is EnHOe gevraagd om te helpen bij het planten van dat jonge spul op diverse locaties van Landschap Overijssel rond Enschede. Anton is direct in de actiestand gesprongen en in de pen geklommen om een en ander te organiseren, en dat is gelukt. Op drie achtereenvolgende dagen, 27, 28 en 29 maart is hard gewerkt om de boompjes de grond in te krijgen. Er waren echter meer boompjes dan tijd, gevolg: zo'n 1.200 stuks konden niet geplant worden. Wat nu? Inkuilen kon niet goed meer.
Een goed organisator probeert dan toch nog altijd wat. Vooruit, we gingen op woensdag 3 april nog een poging doen op een andere locatie, en wel aan de Kersdijk. Hier ligt een langgerekt klein heide-, bos- en weidegebied, nèt ten zuiden van de woonwijk Eschmarke en camping Vlinderloo, onderdeel van Capfun, eerder de Twentse Es genaamd.
Op de weilanden zijn aarden wallen opgeworpen. De bedoeling was om hier weer houtwallen te laten ontstaan, door er diverse boom- en struiksoorten op te planten. Dit is al wel gebeurd, maar er stonden nog geen aaneengesloten rijen. Door droogte zijn er meerdere boompjes niet aangeslagen. Er zaten dus wat kale plekken tussen, en die konden nu mooi door EnHOe’ers, onder leiding van drie 'boskeerls' van Landschap Overijssel, worden opgevuld.
Met 14 vrijwilligers die de regenvooruitzichten hadden getrotseerd, en zich goed hadden voorbereid, trokken we voorzien van schoppen, een kruiwagen vol met pootgoed, en ook wat onder de arm, het veld in. De bundels met wel 13 verschillende soorten, werden op het gras gelegd, waarna verdeling volgde. Steeds werden er 3 tot 5 van dezelfde soort bij elkaar geplant, waardoor er een boswal van diverse hoogte zal ontstaan. Variatie dus, en dat willen we graag zien. Er werd gespit en geplant dat het een lieve lust is. Naast gespit werd er ook met een motorgrondboor gewerkt. Die maakte met wat druk van boven mooie plantgaten waar de boompjes zo in konden.
Ná de pauze van half elf, hebben we op nog een andere plek op dit terrein onze kunsten vertoond, zowel op een deels met brandnetels begroeide wal, als langs de rand van het weiland. Klaar is het werk hier, en tegen half één was er lekkere groentesoep van organisator Anton, en die ging er wel in. Er waren ook nu nog ongeveer 200 boompjes over die in de middag door de heren van L.O. in Het Stroink geplant zouden worden.
Wat er geplant werd de afgelopen vier dagen? En met hoeveel EnHOe vrijwilligers?
De 13 soorten in wisselende hoeveelheden: Gelderse roos, Hazelaar, (inlandse) Vogelkers, Kardinaalsmuts, Lijsterbes, Meidoorn, Mispel, Sleedoorn, Veldesdoorn, Wilde appel, Zoete kers, Zwarte bes, en Zwarte els.
In totaal hebben 61 EnHOe vrijwilligers hun medewerking verleend.