Agenda

 

Heidebeheer bij fam. van Willigen

Zaterdag, 11. Januari 2014, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink


Beste vrijwilligers,

Allereerst nog de beste wensen voor het nieuwe jaar!
Als je nog geen goede voornemens hebt gemaakt dan volgt hier een tip: doe mee op op zaterdag 11 januari in Overdinkel! Wij gaan daar aan het werk op een particulier heideterrein genaamd de Vossenbult. Jullie zijn van harte uitgenodigd om mee te helpen. Let op: ons werkterrein is nat, laarzen zijn echt een must!

 Overdinkel in 1903  Overdinkel in 2010

Waar gaan we heen en wat gaan we doen?
In het verre oosten van Overdinkel woont de familie van Willigen. Op steenworp afstand van Driland. Dat is het drielandenpunt van Nederland, Niedersaksen en Nordrhein-Westfalen. Zo'n 100 honderd jaar geleden was hier alles nog heide in deze uithoek. Op een kaart uit 1903 zie je overal paarse vlaktes. Tegenwoordig moet je bijna een vergrootglas pakken om nog een stukje paars te vinden rond Overdinkel. De familie van Willigen heeft dus nog zo'n stukje. Op de tegenwoordige kaart heb ik er een (geel) rondje omheen gezet. Anders vind je het bijna niet. Dáár gaan we dus naar toe.
Heide, vooral natte heide, is zeldzaam geworden. Als je het niet goed beheert dan verdwijnt het gauw. Het raakt overwoekert met bomen, de heideplanten gaan verdwijnen en daarmee allerlei zeldzaamheden zoals bijvoorbeeld de Klokjesgentiaan, die hier nog groeit. Dat is een heel bijzonder plantje waar een heel bijzonder vlindertje op af komt. Tenminste, als alles goed gaat en de conditie van het terrein okee is. Wij gaan meehelpen om die conditie weer wat op te krikken. We willen eerst alle jonge dennetjes van de heide verwijderen. Deze kunnen gemakkelijk uitgetrokken worden en anders knippen we ze af vlak boven de grond. Hier en daar zullen we misschien ook nog wat ander geboomte te lijf gaan met de zaag. Verder willen we er wat kleine plagplekjes bij maken, dat is een methode om de groeikansen van de gentiaantjes te vergroten. Jaren geleden hebben speciaal getrainde vrijwilligers dat hier ook al eens gedaan.
Over het werk van die Blauwe Brigadiers hebben o.a. Erik de Kruif en Mark Zekhuis destijds een interessant artikel geschreven. Hier kun je het nalezen: 'Meer blauw op de hei!' (pdf)

Waar verzamelen we ons en hoe laat?
We komen bij elkaar om 9:00 uur op de oprijlaan van de familie van Willigen aan de Ruhenbergerweg 35 te Overdinkel. Een route beschrijving (met kaartje) volgt verder hieronder.
Voor Tom-Tom en Google Earth/Maps gebruikers, de coördinaten zijn: 52.2374° Noord, 7.0629° Oost
En hier is een mooi vogelperspectief met: BingMaps!

Routebeschrijving
Rijdt eerst naar Overdinkel, dit dorp is te bereiken via Losser of via Glanerbrug en Glane.
Op het centrale kruispunt in Overdinkel, Hoofdstraat met de Pastoor van Laakstraat/Willem Gamestraat, dat is bij de opvallende R.K. Gerardus Majellakerk, ga je de Willem Gamestraat in. Deze gaat over in de Welpeloweg en die leidt je het dorp uit. Blijft de Welpeloweg volgen tot het einde en ga daar rechtsaf de Ruhenbergerweg op. Blijf de Ruhenberger volgen tot je bijna bij de Duitse grens bent. Links zie je de inrit van huisnummer 35. Ga de oprijlaan van nummer 35 op en kom uiteindelijk op de verzamelplaats bij de fam. van Willigen.
Een uitgebreide afdrukbare routebeschrijving met kaartje vind je hier:

Wat moet je meenemen en waarvoor zorgt de organisatie?
Laarzen zijn dit keer beslist nodig, kom dus niet zonder laarzen! Grote delen van het terrein staan onder water.
Hou rekening met het weer, zorg eventueel voor regenkleding. Het is -dit keer zeker- handig als je iets meeneemt waar je ook droog op kunt zitten, desnoods een vuilniszak.
Voor gereedschap en werkhandschoenen zorgt de organisatie.
Zorg zelf voor wat te eten en te drinken tijdens de pauze.
Rond 13 uur gaan we opruimen en brengt de Picknickmand ons weer een paar keteltjes lekkere soep.

Organisatie van deze werkdag:
Dag- en veldcoördinatie: Erik Rolevink met Vera Koenderink als reserve, gereedschap: Dirk Brandt en Hans de Wolf
met dank aan Jan Oldekamp, veldadviezen: Jan Willem ten Cate en Hans Gronert, soep: De Picknickmand en tenslotte de Nieuwsbrief: als vanouds Harrie Bruns.

Op 11 januari is EnHOe mobiel bereikbaar op het nummer van Erik.

Tot ziens op de Vossenbult.

Locatie Overdinkel
Contact Erik