Agenda

 

Werkdag met Natuurmonumenten

Zaterdag, 22. Februari 2014, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink

Beste vrijwilligers
,

Op zaterdag 22 februari gaat EnHOe aan het werk voor Vereniging Natuurmonumenten. Niet zoals eerder is aangekondigd in Zuid Twente, maar een flink eind naar het noorden: naar Volthe, tussen Oldenzaal en Denekamp. Ons doel is natuurgebied het Roderveld. We verzamelen ons daar op de parkeerplaats bij havezathe Het Everloo, samen met IVN-ers en andere vrijwilligers. Onze Duitse collega's zijn ook uitgenodigd.

Aanmelden noodzakelijk, uiterlijk op woensdag 19 februari!
EnHOe-ers die mee willen doen op het Roderveld moeten zich vooraf aanmelden. Dit is beslist noodzakelijk! Stuur dus een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeldt daarin: je naam en met hoeveel personen je komt. We gaan ook weer Samen Reizen organiseren. Dus als je mee wilt rijden of zitplaatsen aanbiedt in je auto: zet dat dan ook in je mail. Wij proberen dan vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Bont Dikkopje (Cartherocepahalus palaemon) Kleine IJsvogelvlinder (Limenitis camilla)


Waar gaan we heen en wat gaan we doen?
Het Roderveld is een landgoed gelegen op de flank van de Oost Twentse stuwwal. Het is een bosrijk gebied met kleine heideveldjes en enkele ingesloten graslanden. De laatste jaren verwijdert Natuurmonumenten langzaam aan naaldbomen. Zo krijgen loofbomen meer de ruimte in dit natuurgebied. Planten, insecten en vlinders profiteren van het extra zonlicht dat deze bomen doorlaten. Ook mag de natuur zijn gang gaan met dood hout. De dode bomen worden niet verwijderd, zij zijn juist een perfecte leefomgeving voor mossen, paddenstoelen, bosuilen en zwarte spechten. Onze werkzaamheden zullen bestaan uit het verwijderen van opslag uit de heide om verbossing tegen te gaan. Daarnaast gaan we de groeiplaats van Wilde Gagel vrijstellen en de open verbinding tussen twee heidevelden wat verbreden. Het is met name bedoeld om het leefgebied van het Bont Dikkopje en Kleine IJsvogelvlinder te verbeteren.

Waar verzamelen we ons en hoe laat?
We komen bij elkaar om 9:00 uur op de parkeerplaats van Natuurmonumenten, naast havezate Het Everloo, aan de Everlostraat 16, 7596 MR Rossum. Een routebeschrijving volgt verder hieronder.

Voor Tom-Tom en Google Earth/Maps gebruikers, de coördinaten zijn: 52.3568° Noord, 6.9496° Oost

Routebeschrijving
Rijdt via de Oldenzaalsestraat naar Oldenzaal. Vanuit Enschede is dat de N733, vanuit Hengelo is er ook een Oldenzaalsestraat. Vanuit het westen kun je Oldenzaal ook bereiken via de snelweg A1. Verlaat de A1 dan bij afrit 32 (Oldenzaal/Ootmarsum). Voor iedereen geldt vervolgens: in Oldenzaal de borden volgen richting Ootmarsum. Je komt dan vanzelf op de provinciale rondweg (N342). Op deze rondweg, na het passeren van viaduct "De Glinde", ga je op de rotonde in de richting Weerselo/Ootmarsum (N343). Volg deze N343 steeds in de richting Ootmarsum. Dat betekent dat je na een volgende rotonde de bebouwde kom van Oldenzaal weer verlaat op de Oliemolenstraat. Vervolgens kom je bij een stoplichtkruising. Ga daar rechtsaf richting Rossum/ Ootmarsum. Blijf de weg naar Rossum (N736) nog zo'n 2 km volgen en ga dan rechts de Everlostraat in bij het bord richting havezathe Everloo. De route naar de havezathe wordt vervolgens aangegeven met groene en witte bordjes.

Een uitgebreide routebeschrijving met kaartje vind je door hier te klikken


Inrit naar de havezathe Everloo en onze verzamelplek

Wat moet je meenemen en waarvoor zorgt de organisatie?
Laarzen zijn dit keer nodig, het terrein is nat! Hou rekening met het weer, zorg eventueel voor regenkleding. Het is altijd handig als je iets meeneemt waar je droog op kunt zitten in de pauze, desnoods een vuilniszak. Voor gereedschap en werkhandschoenen zorgt de organisatie. Zorg zelf voor wat te eten en te drinken tijdens de pauze. Aan het eind van de ochtend, rond 13 uur, zorgt Natuurmonumenten voor soep.

Organisatie van deze werkdag:
Voorbereiding, gereedschap en algehele leiding namens Natuurmonumenten: Maarten Olde Scholtenhuis. Dagcoördinatie namens EnHOe: Erik Rolevink met Roel Munneke als reserve, Nieuwsbrief: Harrie Bruns.

Op 22 februari is EnHOe mobiel bereikbaar. Zie de e-mail versie van de nieuwsbrief.

Tot ziens op het Roderveld.

Locatie Roderveld
Contact Erik