Agenda

 

Heide- en schraallandbeheer

Zaterdag, 8. Maart 2014, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink

Beste vrijwilligers
,

Op 8 maart bereiken we alweer onze laatste werkzaterdag voordat het "broedseizoen" losbarst. Jullie zijn van harte uitgenodigd om nog één keertje de handen flink uit de mouwen te steken. Daarna laat EnHOe de natuur een tijdje met rust en gaan wij ons eigen seizoen afsluiten met een mooie excursie. Daarover later meer. Eerst gaan we op 8 maart naar het Varviksveld en omgeving. Het is er nat dus vergeet je laarzen niet!
Hap zei de boom
De natuur overwint: "Hap", zei de boom! (Varviksveld, maart 2008)

Waar gaan we heen en wat gaan we doen?
Het Varviksveld ligt aan de Schukkinkweg, globaal tussen Enschede en Glanerbrug. Het is een particulier natuurterrein van Hendrik Jan en Janet Verveld. Zij runnen een boerenbedrijf in de buurt. EnHOe heeft hun natuurgebiedje min of meer geadopteerd, we werken hier sinds 2007 mee aan het beheer. Uitgebreide informatie over het Varviksveld vind je op onze website:
 http://www.enhoe.nl/gebieden/90-het-varviksveld

Het programma op het Varviksveld staat nog niet 100% vast. Maar we zullen ons zeker weer gaan bezighouden met zaagwerk en ook weer stukjes gaan plaggen. Bovendien gaan we maaisel ruimen want op dinsdag 4 maart zal er door een EnHOe-ploegje kleinschalig worden gemaaid. Verder zullen we op 8 maart een flinke EnHOe-brigade laten oprukken naar de Ecozone Glanerbrug om de collega's daar bij te staan. We gaan weer uit van een grote opkomst!

We gaan dus ook meehelpen bij de Ecozone-groep!
Op 8 maart zullen collega-vrijwilligers uit Glanerbrug aan de slag gaan voor de boomkikker. Dat doen ze in de ecologische verbindingszone, ongeveer een kilometer ten noorden van het Varviksveld. Hier zal het werk voor een groot deel uit zaagwerk bestaan. Een aantal van onze vrijwilligers zal daar meehelpen en zij keren tegen soeptijd terug naar het Varviksveld. Op deze manier spreiden we ons over een groter gebied en lopen we elkaar niet in de weg op het Varviksveld. Bovendien kunnen de ecozoners versterking goed gebruiken bij hun nuttige werk.

Waar verzamelen we ons en hoe laat?
Wij van EnHOe komen eerst allemaal bij elkaar om 9:00 uur bij het toegangshek van het Varviksveld. Dit is aan de Schukkinkweg. Auto's kunnen daar aan de overkant in de berm worden geparkeerd. Pas daarbij wel op met het oversteken van deze drukke sluipweg.

Voor Tom-Tom en Google Earth/Maps gebruikers, de coördinaten zijn: 52.2016° Noord, 6.9436° Oost

Routebeschrijving
Voor wie bekend is in Enschede: de Schukkinkweg is een zijweg van de Zuid Esmarkerrondweg. De Zuid Esmarkerrondweg loopt vanaf de rotonde bij winkelcentrum Stroïnkslanden (Knalhutteweg) helemaal tot aan de stoplichtkruising bij de Miro (Gronausestraat). Als je de Zuid Esmarkerrondweg volgt vanaf de Knalhutteweg dan vind je de Schukkinkweg een paar honderd meter na een viaduct over de snelweg. Ga dan rechtsaf de Schukkinkweg op. Kom je vanaf de andere kant (van de Miro), dan moet je natuurlijk linksaf de Schukkinkweg op. De Schukkinkweg kruist de drukke Oostweg. Steek deze Oostweg voorzichtig over (!) en ga aan de overkant verder op de Schukkinkweg tot aan het verzamelpunt. Een uitgebreide routebeschrijving met kaartje staat op onze website:
 http://www.enhoe.nl/images/gebieden/Routes_Varviksveld_2013.pdf

Wat moet je meenemen en waarvoor zorgt de organisatie?
Laarzen zijn beslist aangeraden! Grote delen van het Varviksveld zijn namelijk zeer drassig. Hou rekening met het weer, zorg eventueel voor regenkleding. Het is ook handig als je iets meeneemt waar je droog op kunt zitten, desnoods een vuilniszak. Voor gereedschap en werkhandschoenen zorgt de organisatie. Zorg zelf voor wat te eten en te drinken tijdens de pauzes. Rond 13 uur stoppen we met het werk en komt de Picknickmand met de traditionele soep.

Organisatie van deze werkdag:
Dagcoördinatie: Erik Rolevink, met Jan Willem ten Cate als reserve en gereedschapverzorger
Adviezen: Jo Schunselaar
Voorbereidend maaiwerk: Hans Rolevink
Coördinatie ecozone: Bert Bloksma
Soep: De Picknickmand
Nieuwsbrief: Harrie Bruns en Eric Peters.

Op 8 maart is EnHOe mobiel bereikbaar in het veld. Tot ziens op het Varviksveld.

Locatie Varviksveld
Contact Erik