Agenda

 

Informatie avond ‘Landschapsgidsen in Twente’

Donderdag, 06. Maart 2014, 19:30 - 22:00

door Marjan Wagenaar

Uitnodiging voor de informatieavond op donderdag 6 maart

Heeft u een warme passie voor natuur&landschap in Twente? En brengt u dat graag over aan anderen? Dan is de nieuwe cursus ‘Landschapsgidsen in Twente’ wat voor u! Kom naar de vrijblijvende informatieavond en laat u inspireren.

De informatieavond
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Bezoekerscentrum Hof Espelo, Weerseloseweg 259, Enschede
Aanmelden: via www.landschapoverijssel.nl/landschapsgidsen
Kosten: geen


Tijdens de informatieavond vertellen we meer over hoe de cursus in elkaar steekt, de data en andere bijzonderheden. Maar natuurlijk ook over wat een Landschapsgids nu precies kan en doet! Klik hier voor meer informatie over de cursus zelf. Vergeet niet om u aan te melden voor de informatieavond.

Nieuwe cursus in Twente 2014
In 2014 organiseren Landschap Overijssel en IVN Enschede een nieuwe cursus in Twente. Deze cursus is bedoeld voor mensen die graag vrijwillig landschapsgids willen worden. Als landschapsgids ben je in staat om een groep mensen te begeleiden, bijvoorbeeld tijdens een fietstocht of wandeling, en hen te inspireren en informeren over natuur&landschap in de omgeving.

Hoofd, hart en handen
Tijdens de cursus leer je meer over natuur&landschap in Twente, en besteden we veel aandacht aan je vaardigheden als gids. Je leert hoe je op verschillende manieren anderen kunt inspireren, bijvoorbeeld door onderweg een kleine activiteit te doen, of door een mooi verhaal te vertellen. Zo breng je niet alleen kennis over, maar bereik je mensen met ‘hoofd, hart en handen’!

Hoe ziet de cursus er globaal uit?

 • De cursus bestaat uit 3 modules, die elk uit meerdere bijeenkomsten bestaan.
 • De cursus wordt gegeven in en nabij Enschede.
 • De module ‘vaardigheden’: Je leert hoe je op verschillende manieren kennis en passie overbrengt aan anderen. Je experimenteert met werkwijzen die bij jou passen, maar een beetje je grenzen verleggen kan natuurlijk ook geen kwaad!
 • De module ‘kennis’: Deze is optioneel voor de mensen die nog onvoldoende ‘groene’ kennis hebben. Tijdens deze bijeenkomsten leer je over natuur&landschap in Twente. Je leert bijvoorbeeld over ecosystemen in bossen, heide maar ook over het cultuurlandschap.
 • Na het succesvol doorlopen van deze beide modules heb je een tocht uitgezet en geoefend in een door jouw gekozen gebied en ontvang je een certificaat als Landschapsgids. Je bent nu in staat om deze tocht ook met bezoekers te doen en kunt aan de slag als gids!
 • Tenslotte verdiep je je kennis in de laatste module. Tijdens deze module wordt je gekoppeld aan een ervaren gids, en verdiep je je kennis over een bepaald thema of gebied. In 2015 volgt dan een eerste terugkombijeenkomst.
 • Naast bijeenkomsten is er tijdens de cursus ook een informatiemap beschikbaar en helpen we je aanvullende informatie te vinden.
 • Tijdens de cursus leer je meerdere seniorgidsen kennen en kun je veel profiteren van hun praktijkkennis, tips en geven zij je feedback op je eigen ontwikkeling.

Voor wie is de cursus bedoeld?
Iedereen die een passie heeft voor natuur&landschap en zich graag in wil zetten als gids, is van harte welkom om deel te nemen aan de cursus. Je hebt geen bijzondere voorkennis nodig, dus ook als je weinig over de natuur weet ben je welkom. Maar ook mensen die wel veel voorkennis hebben zijn welkom. Weet je bijvoorbeeld al alles over geologie, maar mis je de vaardigheden om te gidsen? De cursus is zodanig opgezet dat je precies die onderdelen kunt volgen die je nodig hebt. De cursus vindt plaats in het zuiden van Twente, mensen uit deze regio krijgen voorrang bij aanmelding.

Wat vragen we van je?

 • Het allerbelangrijkste: we hopen dat je je passie, enthousiasme en gezelligheid meebrengt!
 • We vragen je daarnaast om je in te schrijven als vrijwilliger bij IVN Enschede dan wel Landschap Overijssel. Het is de bedoeling dat je na afloop van de cursus tenminste een paar keer per jaar een tocht begeleidt.
 • Houd er rekening mee dat het volgen van deze cursus een tijdsinvestering vraagt. Tijdens de informatieavond kun je de cursusdata inzien. In totaal bestaat de cursus uit minimaal 12 bijeenkomsten (m.n. zaterdagen dan wel avonden, schoolvakanties zijn vrijgehouden), allen in 2014.
 • Kosten om deel te nemen aan de cursus zijn €75,- per persoon (€55,- euro voor donateurs van Landschap Overijssel en/of leden IVN Enschede).

Wat bieden we je?
 • Veel nieuwe kennis en vaardigheden!
 • Nieuwe contacten met mensen die jouw passie delen.
 • Ook na afloop van de cursus kun je regelmatig deel blijven nemen aan informatieavonden, cursussen of excursies om je kennis op peil te houden en uit te breiden.

Interesse?
Geef je op voor de informatieavond op 6 maart via www.landschapoverijssel.nl/landschapsgidsen. Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met Hanneke van Dorp, tel. 053 478 0392.

Locatie Koetshuis Hof Espelso
Contact Hanneke van Dorp