Agenda

 

Diverse klussen Duivelshof

Zaterdag, 12. Januari 2019, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink

Geachte vrijwilligers!
Allereerst een gezond en gelukkig nieuwjaar gewenst, waarvan vele uren in de onze prachtige Twentse natuur. Op zaterdag 12 januari is er een werkdag georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten. Aanmelding noodzakelijk!
Let op: voor deze werkdag is het gewenst je aan te melden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Doe dat snel, uiterlijk op woensdag 9 januari!

Samen Reizen
Wie plek over heeft in de auto en wie graag mee zou willen rijden: geef dit door bij je aanmelding.
De administratie doet dan zijn best om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Waar gaan we heen?
Voor velen van jullie is het bekend terrein. Ten zuiden van het dorp De Lutte, ongeveer halverwege de Lutte en Losser, bevindt zich het oude landgoed Duivelshof met de gelijknamige boerderij. Volgens een legende zou de boerderij haar naam te danken hebben aan de boerrigter van de Hengelerheurne, waarover duivelse verhalen de ronde deden. Zo zouden boeren die de pacht niet konden betalen zijn opgesloten in de kelders van zijn hof (de boerderij).

In werkelijkheid wordt aangenomen dat de naam een verbastering van het Duitse Tubil is, welke ooit het erf (de hof) bewoond zou hebben. In 2006 heeft de huidige eigenaar van het landgoed, de Vereniging Natuurmonumenten, het oude grachtenstelsel dat als verdedigingsstelsel voor de boerderij diende, hersteld. Daardoor blijft het water langer in de grachten staan. Tevens is aan de oostzijde van het landgoed een perceel grasland afgeplagd zodat heide daar weer de mogelijkheid krijgt om te groeien.

Wat gaan we doen?
We gaan een aantal verschillende klussen uitvoeren. Boswachter Rob Meulenbroek zal deze dag ook aanwezig zijn.
Hieronder een kaartje met de werkplekken.Wat moet je meenemen en waarvoor zorgt de organisatie?
Zorg voor de juiste kleding, houd daarbij rekening met het weer, je weet maar nooit. Goed schoeisel en of laarzen is ook niet verkeerd. Een eigen natje en droogje meenemen evenmin (bijv. koffie en boterhammen) en denk ook aan iets waarop je droog kunt zitten. De organisatie zal zorgen voor voldoende gereedschap en werkhandschoenen. Na afloop van ons geploeter zal Natuurmonumenten deze keer voor de soep zorgen, zo rond 13 uur.

Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen bij elkaar om 9:00 uur aan de Hengelmansweg in De Lutte. Let op de door ons geplaatste parkeerborden en volg de aanwijzingen op. Je kunt de Hengelmansweg (op Google Maps heet hij Hengelerheurneweg…) het best bereiken via de Denekamperdijk. Vanaf de Lutterkant is de weg doodlopend, maar met de fiets kun je er wel langs.

Een afdrukbare routebeschrijving vanaf Losser vind je hier: routebeschrijving (pdf).
Het dichstbijzijnde adres is een woonhuis aan de Lossersedijk 3, 7587 RB De Lutte De plek is ook te vinden op Google Earth/ Maps door in het zoekvakje in te vullen: 52.289 7.017

Organisatie van deze werkdag:
Toon Brummelhuis en/of Fokke Flapper (dagcoördinatie), Rob Meulenbroek (coördinatie namens NM), Erik Rolevink (assistentie), Angela Heuven (EnHOe Nieuwsbrief).

Succes met het aanmelden en tot ziens op de Duivelshof.

Locatie Duivelshof
Contact Fokke Flapper