Agenda

 

Opslag verwijderen uit Heide in het Witte Veen

Zaterdag, 15. November 2014, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink

Beste vrijwilligers,

Op zaterdag 15 november gaan we weer verder in het Witte Veen. Hier waren we op 20 september begonnen met het boomvrij maken van een nieuw stuk jonge heide. Daar gaan we mee verder en er zal nog wel meer te doen zijn. Jullie zijn weer van harte uitgenodigd om mee te doen.

Aanmelding is weer noodzakelijk!

Meld je aan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zet daarin je naam en het aantal deelnemers.
Dat geldt dit keer ook voor onze MaS'ers!
We willen ook weer het Samen Reizen organiseren, dus vermeldt eventueel of je met iemand wil meerijden in de auto of dat je plaatsen in de auto over hebt voor medereizigers. Wij doen dan weer ons best om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Belangrijk: je aanmelding moet binnen zijn vóór woensdag 12 november, 23:59 uur.

Waar gaan we heen?
Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. In het voorjaar kun je er de boomkikker horen. Op de velden groeit klokjesgentiaan, veenpluis, eenarig wollegras en lavendelheide. Het Witte Veen was vroeger een geliefde grensovergang voor smokkelaars. Vanuit de boerderij het Markslag liepen controlebeambten hun surveillance. Hoewel de grenzen nu open zijn herinnert nog veel aan oude tijden. De grenspalen van voor 1795 dragen bijvoorbeeld nog hun oorspronkelijke inscriptie

Ooit  was het Witte Veen een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Het veen werd afgegraven, ontgonnen en ingericht als landbouwgebied. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in onderhoud. Het streven is om het oude karakter waar mogelijk te herstellen. Schotse hooglanders houden het gebied open en zorgen zo voor variatie in de plantengroei. Er zijn poelen en slenken gegraven om de achteruitgang van amfibieën te stoppen. Met succes: het aantal boomkikkers is toegenomen.

Wat gaan we doen en waarom?
Om de heidegebieden bij het Witte Veen met elkaar te verbinden is er 4 jaar geleden een stuk lariksbos gerooid. Daar kwam al snel jonge Struikheide op maar ook veel opslag van jonge boompjes, voornamelijk Grove Den en Berk. Op onderstaande foto's van 20 september kun je zien wat de bedoeling is. We gaan opslag verwijderen om de heide de kans te geven zich verder te ontwikkelen. We werken hier met voornamelijk met steekspades.

foto's: Gerard Hemmer

Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?
Het is altijd verstandig om goede schoenen of laarzen aan te trekken. Trek verder kleren aan die vies mogen worden en hou rekening met het weer. Neem ook weer iets mee waarop je droog kunt zitten, desnoods een grote plastic zak. Zorg zelf voor wat te eten/drinken voor jezelf in de pauze. Na afloop is er lekkere soep, hoogstwaarschijnlijk weer verzorgd door Captain Jack. Voor prima gereedschap en stevige werkhandschoenen zorgen onze gastheren/vrouwen van Natuurmonumenten.

Plaatsen en tijden
Wij komen bij elkaar om 9:00 uur aan de Markslagweg in Buurse. Onze eigenlijke werkplekken liggen hier niet ver vandaan. Na afloop van ons werk, rond 13:00 uur eten we soep bij de verzamelplek.

Routebeschrijvingen

Rijdt vanuit Enschede richting Buurse via de (Zuiderval en de) Buurserstraat. De Buurserstraat gaat over in de Broekheurnerweg. Ga op de Broekheurnerweg linksaf de Braamweg op. Blijf de Braamweg dan volgen tot aan de splitsing met de Markslagweg. Ga linksaf de Markslagweg in, negeer de verbodsborden en rijdt net zo ver door tot je de verzamelplek bereikt. Zie het kaartje hier linksonder.

Let op: de Markslagweg is een zandweg. Wanneer het een tijdje heeft geregend dan is de weg voor auto's moeilijk te berijden. Rijdt in dat geval met auto's om, via de Haarmühle in Duitsland! Deze route staat hieronder rechts.
Download hier de routebeschrijving: Route Witte Veen(pdf)


Organisatie van deze dag

Hans Gronert en overige medewerkers van Natuurmonumenten. Namens EnHOe is de coördinatie in handen van Erik Rolevink. Deze Nieuwsbrief is weer verzorgd door Harrie Bruns.
EnHOe is op 15 november mobiel bereikbaar in het veld op het mobiele nummer van Erik
Tot ziens in het Witte Veen!

Locatie Witte Veen
Contact Erik R