Agenda

 

Wilgenopslag Rooien

Zaterdag, 3. Januari 2015, 09:00 - 13:00

Door Jan Willem ten Cate

Beste natuurvrienden en vriendinnen,

Na alle oliebollen, luie dagen etc. kunnen we nu de extra tot ons genomen calorieën er weer afwerken! Dit kan al op de derde januari op 't Spik, net ten zuiden van het Smalenbroek, je weet wel, daar dicht bij die mooie woonboerderij van terreinbeheerder Harry Koster van Landschap Overijssel. Harry heeft ons voor deze zaterdag zo vroeg in het jaar een paar mooie klussen toebedacht; wilgenopslag rooien aan een heel erg mooi (zomers insectenrijk) hooigraslandje en dit opstapelen op een lange rechte ril.
Hiernaast gaan we een deel van een houtwal rooien aan een kleine poel welke onder andere bewoond wordt door ...... jawel, je raad het al ..... de boomkikker.
Het begint hiermee zowaar op het jaar (of seizoen!) van de boomkikker te lijken!! Het afgezette "groen" uit de houtwal, ligt in de bedoeling, wordt die dag in relatief korte stukken in de naastgelegen wei verzameld. Dan kan de ploeg van Harry dit later in het jaar (wanneer het grasland wat droger is!) op komen halen. Er is namelijk in dit deel van de houtwal geen plek om een mooie ril te bouwen.
En dat een hooigraslandje als zodanig onderhouden wordt t.b.v. de rijke flora en fauna behoeft hierbij geen betoog, toch?


Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?

Laarzen zijn nou niet direct een must maar worden wel aangeraden. Trek geen driedelig pak of een baljurk aan en houd rekening met wat kou, wind, regen/sneeuw/ijzel …..
Neem ook weer iets mee waarop je droog (en hoog) kunt zitten en zet ’s morgens voor vertrek een bakkie voor tussendoor. Na afloop kunnen we ons dan weer massaal op de met liefde bereide soep van Karel storten! Gereedschap en werkhandschoenen worden zoals gebruikelijk ter uwer beschikking gesteld.

Plaatsen en tijden

Om 9:00 uur komen we bij elkaar aan de Smalenbroeksweg bij de witte toegangshekken naar het Smalenbroek en ’t Spik. Het is daar een onoverzichtelijke plek, dus automobilisten alstublieft NIET op de weg zelf parkeren maar op één van de zijpaden! Ter plekke zal u hierop gewezen worden!
Na afloop van onze inspannende maar nuttige bezigheden, zo tegen enen, gaan we dus aan de soep van onze Karel.

Routebeschrijvingen

Hier de pdf met de routebeschrijving.

Met de TomTom: Smalenbroeksweg 17

Organisatie van deze dag
Jan Willem (dag- en veldcoördinatie en gereedschap halen met dank aan Jan Oldekamp), Karel (soep), Roy Voortman (website) en met dank aan Harrie Koster van LO.
Deze Nieuwsbrief is weer verzorgd door Harrie Bruns, waarvoor hulde!!
EnHOe is op 3 januari mobiel bereikbaar in het veld. (Jan Willem - nummer zie emailversie van deze nieuwsbrief).
Graag tot ziens op het mooie en bijzondere 't Spik.

Locatie 't Spik
Contact Jan Willem