Agenda

 

Werken op de Elsmoat voor de Boomikker

Zaterdag, 17. Januari 2015, 09:00 - 13:00

Door Jan Willem ten Cate

Beste natuur- en gezonde lucht liefhebbers

Op zaterdag 17 januari gaan we weer verder voor onze groene boombeklimmende vrienden. Ook dit keer weer i.s.m. de betrokken boeren uit de Esmarke.
De verzamelplaats is aan de Horstkamplaan in Enschede, een klein zijweggetje van de Zuid Esmarkerrondweg (Routebeschrijving).
Het gebied de Elsmoat is een basisbiotoop, aangelegd voor o.a. de boomkikker die hier inderdaad redelijk veelvuldig voorkomt. Deze basisbiotoop is in 1993 aangelegd en is circa 3 hectares groot.
De beplanting langs de randen bestaat uit bomen en struiken als meidoorn, sleedoorn, hondsroos, hazelaar en eik. Uiteraard zijn er in dit gebied diverse poelen aangelegd t.b.v. amfibiën (waaronder de Laubfrosch), insecten en overige flora en fauna.

Wat gaan we doen en waarom?
Er zal deze dag voor elk wat wils te doen zijn. We gaan vooral de wat oudere houtige gewassen te lijf, dit aan de noordkant van het terrein. De werkzaamheden zullen vergelijkbaar zijn met die welke we ook bij 'poel 57' hebben verricht; zagen, knippen en het vrijgekomen materiaal op rillen wegpakken zodat de door de boomkikker zo geliefde braam hier doorheen kan groeien en deze beestjes zich dus veilig kunnen verschuilen tegen hun vijanden. Misschien dat er zelfs wat dikkere bomen te vellen zijn

Waar en hoe laat?
Zoals gebruikelijk willen we om 09.00 uur (onder inachtneming van het Twents kwartiertje …. ahum …..) aan de slag.
We verzamelen ons dus ietsjes eerder aan de Horstkamplaan, een zijweg van de Zuid Esmarkerondweg, waar ook parkeergelegenheid is.

Download hier de: Routebeschrijving Zo tegen enen – dat klinkt wel bekend – gaan we dan aan de soep; deze keer verzorgt door de heer Gerrit Lutke Holzik (voorzitter StalEsch), één van de boeren die vrijwillig z’n medewerking heeft toegezegd aan het boomkikkerproject!
Dit laatste geldt ook voor de heer Henk Varvik welke ons op deze dag aanwijzingen zal komen geven over de uitvoering van dit deelproject! Ook Hanneke van Dorp zal ons als deskundige natuurliefhebster terzijde staan!

Verdere bijzonderheden:
Koffie, brood, thee, koek e.d. zul je zelf mee moeten nemen, soep na afloop wordt verzorgd dus!
Ook het gereedschap inclusief de persoonlijke veiligheidsmiddelen als helmen en brillen (daar waar nodig!) worden geleverd.
Denk aan het weer, de wind kan het guur maken, regen zal zorgen voor nattigheid welke veelal omslaat in koude. Trek dus geschikte stevige kleding aan en denk ook aan je voeten; aan en rond de poelen kan het best nat worden/zijn dus laarzen zijn weer eens een pré!!

Voor verdere vragen en/of info kunt je terecht bij Jan Willem ten Cate.
Op de werkdag zelf is Jan Willem bereikbaar. (nummer en emailadres zie emailversie van deze nieuwsbrief)

Namens het organiserend 'comité' graag tot deze zaterdagmorgen vroeg in de ochtend aan de Horstkamplaan.
Erik Rolevink, algemeen coördinator en veldcoördinatie, Jan Willem ten Cate, dagcoördinatie, Vera Koenderink, reserve dagcoördinatie, Dirk Brandt, gereedschapvervoer, Harrie Bruns, nieuwsbriefverzorging, Roy Voortman, IT-beheerder www.enhoe.nl, Jan Oldenkamp en Landschap Overijssel, gereedschapleverantie.


Contact Jan Willem