Agenda

 

Werkdag op de Duivelshof

Zaterdag, 31. Januari 2015, 09:00 - 13:00

Door door Maarten Olde Scholtenhuis, Peter Muileman en Toon Brummelhuis


Beste vrijwilligers,


Op zaterdag 31 januari gaan we weer eens aan de slag op de Duivelshof. Dat is een landgoed van Vereniging Natuurmonumenten tussen Losser en de Lutte, ongeveer 11 kilometer vanaf Enschede. Namens Natuurmonumenten worden we deze dag begeleid door leerling medewerker Peter Muileman.

Aanmelding is weer noodzakelijk!
Meld je aan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zet daarin je naam en het aantal deelnemers.
Dat geldt ook voor onze MaS'ers! We willen ook weer het Samen Reizen organiseren, dus vermeld eventueel of je met iemand wil meerijden in de auto of dat je plaatsen in de auto over hebt voor medereizigers. Wij doen dan weer ons best om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Belangrijk: je aanmelding moet binnen zijn vóór woensdag 28 januari, 23:59 uur.
Heide op de Duivelshof (foto Ronald Kamphuis)


Waar gaan we heen?
Duivelshof bestaat voor een groot deel uit bos, grasland, akkers en heide. In het westelijk deel van het natuurgebied ligt een heischraal grasland met soorten als Liggende vleugeltjesbloem, Valkruid, Gevlekte orchis en Welriekende nachtorchis. In het middendeel van het gebied ligt een waardevol Essenbos. In het oosten van het gebied zijn twee terreindelen met natte heide aanwezig: het oostelijke en het zuid oostelijke heidegebied. In deze heidegebieden groeien soorten als Klokjesgentiaan, Veenbies, Witte en Bruine snavelbies, en in de slenken die in beide heideterreinen aanwezig zijn groeit Beenbreek. Om in het kort maar even weer te geven hoe bijzonder het gebied Duivelshof eigenlijk is !!

Wat gaan we doen en waarom?

Onze werkzaamheden zullen voornamelijk plaatsvinden op het zuidoostelijk liggend heidegebiedje.
Hier kan een deel van de groep aan het werk met het verwijderen van opslag van met name Berk, Grove den en Braam. Deze opslag moet hier weggezaagd of daar waar het kan uitgestoken worden.
Een andere groep of groepen (ligt natuurlijk aan de hoeveelheid mensen die komen) kan zich bezig houden met het planten van bosplantsoen. In 2010 hebben we in enkele bospercelen op Duivelshof een groepenkap uitgevoerd. Deze groepenkap hield in dat we stukken bos van ongeveer 1½ keer de boomlengte kaal gekapt hebben. Door het licht wat hier nu op de bodem is gekomen krijg je een spontane nieuwe bosontwikkeling. Om hier toch wat meer variatie in soorten in het hele bosperceel te krijgen gaan we hier enkele soorten bijplanten. Hierbij gaat het met name om soorten waarvan, na de bladval, de bladvertering op de bodem sneller gaat waardoor je een mooie, betere, andere bosflora kunt ontwikkelen. Soorten die we o.a. gaan bijplanten zijn: Winterlinde, Zoete kers, Lijsterbes, Meidoorn. Op de nattere delen valt te denken aan: Haagbeuk, Es, Iep.

Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?

Het is verstandig om goede schoenen of -beter nog- laarzen aan te trekken. Trek verder kleren aan die vies mogen worden en hou rekening met het weer. Neem ook weer iets mee waarop je droog kunt zitten, desnoods een grote plastic zak. Zorg zelf voor wat te eten/drinken voor jezelf in de pauze. Na afloop is er lekkere soep verzorgd door Natuurmonumenten. Voor prima gereedschap en stevige werkhandschoenen zorgen onze gastheren.

Plaatsen en tijden
Wij komen bij elkaar om 9:00 uur op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Lossersestraat in de Lutte, op de hoek met de Duivelshofbosweg. De coördinaten zijn: 52.290530, 6.997592
Onze eigenlijke werkplekken liggen hier niet ver vandaan.
Na afloop van ons werk, rond 13:00 uur eten we soep bij de verzamelplek.

Routebeschrijvingen
Rijdt vanuit Enschede richting Losser via de Lossersestraat (de N732). Als je dan Losser binnenkomt bij de eerste rotonde, dat heet het Ds. Froenplein, ga je rechtdoor richting Centrum en de Lutte. Na 500 meter komt dan de volgende rotonde (bij de kerk). Hier ga je de Lutterstraat op en volg je steeds de richting de Lutte. Op een gegeven moment rijdt je Losser weer uit via de Lutterstraat. De Lutterstraat gaat na een kilometer over in de Lossersestraat. Deze weg nog 500 meter volgen en de parkeerplaats is bereikt.


Organisatie van deze dag
Maarten Olde Scholtenhuis en Peter Muileman namens Natuurmonumenten. Namens EnHOe is de coördinatie in handen van Toon Brummelhuis en Erik Rolevink. Deze dag is mede voorbereid door Fokke Flapper. Deze Nieuwsbrief is weer verzorgd door Harrie Bruns.
EnHOe is op 31 januari mobiel bereikbaar in het veld op 06- nummer van Erik. (Zie emailversie van deze nieuwsbrief) Tot ziens op de Duivelshof!

Locatie Duivelshof
Contact Fokke