Agenda

 

Heide opschonen in het Witteveen

Zaterdag, 14. Februari 2015, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink

Beste vrijwilligers,

Op zaterdag 14 februari gaat EnHOe weer internationaal aan het werk, dit keer in het Witte Veen. We werken dan samen met onze Duitse collega's.
Het Witte Veen lijkt bekend terrein maar nu zullen we een heel nieuw stukje gaan aanpakken. Jullie zijn van harte uitgenodigd om hier mee te doen. We zijn te gast bij Hans Gronert van Natuurmonumenten.
Let op: aanmelding is echt noodzakelijk! In verband met de voorbereidingen en de soepbestelling moeten deelnemers zich vooraf aanmelden. Dat kan weer door middel van een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarin je naam en met hoeveel mensen je komt. We willen ook weer Samen Reizen organiseren. Dus als je plaatsen over hebt in je auto of wanneer je meerijplaatsen zoekt: zet dat ook in je mailtje. Dan kunnen wij vraag en aanbod bij elkaar brengen. Zorg dat je mailtje binnen is op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór woensdag 11 januari om 23:59 uur.
Duitse vrijwilligers van de NABU uit Bocholt aan het werk in het Witte Veen. Foto: Christian Giese

Waar gaan we heen, wat gaan we daar doen en waarom?
Het Witte Veen is een grensoverschrijdend natuurgebied van bijzonder Europees belang, een zogeheten Natura 2000 gebied. Het grootste deel ligt in Nederland en is van Natuurmonumenten maar ook in Duitsland ligt nog meer dan 40 hectare. Het is daarom extra leuk om samen met onze Duitse collega's op te trekken. Natuurbescherming kent immers geen grenzen.
Het centrale deel van het Witte Veen bestaat uit hoogveen en er omheen liggen gevarieerde bos- en heidegebieden. Bij het beheer van het Nederlandse deel zet Natuurmonumenten de beroemde Schotse Hooglanders in voor de begrazing.
Niet overal is dit mogelijk. Voor het in toom houden van ongewenste vegetatie zullen wij dus de handjes uit de mouwen steken. We gaan Grove Dennen verwijderen uit de heide, Berken uitsteken en hout opruimen langs de randen van ons werkterrein.

Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?
Laarzen of ander goed schoeisel worden weer sterk aangeraden. Kleed je verder voldoende aan en hou daarbij rekening met het weer. We kunnen in het veld niet schuilen. Als je in de pauze droog wilt kunnen zitten neem dan een krukje of plastic zak mee. Zorg zelf ook voor wat te eten/drinken. Na afloop trakteert Natuurmonumenten weer op soep. Gereedschap en werkhandschoenen staan ook weer klaar.

Plaatsen en tijden
Om 9:00 uur komen we bij elkaar op de parkeerplaats van Natuurmonumenten, aan de Witteveenweg in Buurse. Let op: dit is dus een andere verzamelplaats dan voorgaande keren in het Witte Veen. Ons eigenlijke werkterrein ligt ongeveer 1 kilometer verderop. Na afloop van ons werk, rond 13:00 uur eten we soep bij de parkeerplek.

Routebeschrijvingen
Rijdt vanuit Enschede via de Buurserstraat de stad uit. De Buurserstraat gaat bij de gemeentegrens over in de Broekheurnerweg. De Broekheurnerweg maakt iets verderop een bocht naar rechts. In die bocht heb je links een zijweg: de Braamweg. Ga de Braamweg in en volg die tot de viersprong met de Markslagweg en de Witteveenweg. Hier moet je linksaf de Witteveenweg in totdat je de parkeerplek bereikt. Pas op: je moet dit keer niet de Markslagweg ingaan.


Organisatie van deze dag

Namens Vereniging Natuurmonumenten: Hans Gronert en medewerkers.
Namens EnHOe: Erik Rolevink (dagcoördinatie) en Harrie Bruns (nieuwsbrief).
EnHOe is op 14 februari mobiel bereikbaar in het veld op het 06-nummer van Erik. (Zie emailversie van deze nieuwsbrief)

Tot ziens in het Witte Veen!


Contact Erik R