Agenda

 

Opslag verwijderen

Vrijdag, 17. Januari 2020, 09:00 - 13:00

Waar gaan we heen?
Naar het Kristalbad.

Wat gaan we doen?
We gaan op het brede midden gedeelte 5 meter langs de rand met het water alle opslag van hout verwijderen. De opslag bestaat voornamelijk uit Els, Wilg en Berk. Dus zagen en knippen.
Het overige mag verwilderen tot bos. Natuurlijk verwijderen we ook de vogelkers nog uit het middengedeelte.

Verzamelplaats en werkgebied

Het Kristalbad is eigenlijk een uitgekiende ‘watermachine’ gecombineerd met een ecologische verbindingszone voor plant en dier. Het gebied omvat ca. 40 hectare. De waterberging van het Kristalbad draagt bij aan het verhelpen van wateroverlast in Enschede. Er kan in totaal 187.000m3 water worden geborgen, zo’n 70 Olympische zwembaden vol.

Via de Elsbeek stroomt gezuiverd water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Enschede door de watermachine van Kristalbad. Dit proceswater wordt in Kristalbad op een biologische wijze verder gezuiverd door natuurlijke filters als riet, lucht en licht. Daardoor ruikt het minder en komt er weer leven in het water. Een teken dat het water weer een goede kwaliteit heeft en als schoon oppervlaktewater zijn weg vervolgd.

De watermachine bestaat uit drie grote compartimenten in het moerasgebied. Elke compartiment wordt gedurende een bepaalde tijd gevuld met water en loopt vervolgens weer langzaam leeg en kan opdrogen. Tijdens het leeglopen wordt het water gefilterd door de dichte vegetatie. Het organische materiaal dat achter blijft komt tijdens het opdrogen in contact met zuurstof waardoor het vergaat. Door dit proces worden bacteriën en virussen verwijderd en meststoffen omgezet.

Waar verzamelen we, en hoe laat?
Zoals altijd verzamelen we om 9.00 uur en wel op de parkeerplaats aan de Kettingbrugweg, dus aan de Hengelose zijde van het Kristalbad . Het dichtstbijzijnde adres is Kettingbrugweg 48 7552 CW Hengelo

Wat neem je mee:
Je draagt kleding die vies mag worden en met stevige laarzen of schoenen aan. Een muts of pet (veiligheidsbril krijg je van ons) kan ons hoofd beschermen tussen het riet. Houd rekening met het weer.
Voor de pauze (om ongeveer 10.30 uur) iets te drinken en te eten.
Iets waar je droog op kunt zitten, krukje o.i.d., desnoods een vuilniszak.

Om ongeveer 12.45 uur stoppen we

Locatie Kristalbad
Contact Anton Heuven