Agenda

 

Hedge laying op Landgoed De Kuper

Zaterdag, 14. Maart 2015, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink, Margareth Zwaferink en Leo Kwak

Beste EnHOe-ers,

De dagen worden nu snel langer, het voorjaar zit er echt aan te komen. De natuur ontwaakt, vogels gaan nesten bouwen en ook voor andere dieren begint het voortplantings- en broedseizoen. Wij van EnHOe laten de natuur daarom een paar maanden met rust.
Maar eerst gaan we nog één keer flink aan de slag met zagen en knippen. Daarvoor nodigen we jullie van harte uit op zaterdag 14 maart.

Let op: aanmelding noodzakelijk!

In verband met gereedschap- en soepbestelling moeten deelnemers zich vooraf aanmelden. Dat kan door middel van een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarin je naam en met hoeveel mensen je komt. Zorg wel dat dat mailtje binnen is op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vòòr woensdag 11 maart om 23:59 uur !!


Waar gaan we heen, wat gaan we doen en waarom? De Kuper is een eeuwenoud historisch boerenerf bij Lonneker met daarbij meerdere kleinere boerderijen. Enkele zijn officiële Rijksmonumenten. Margareth en Leo beheren hier een opengesteld landgoed van 21 hectare met bossen, houtwallen en kleinschalige weilanden met kikkerpoelen.
De Kuper ligt op 55 meter boven de zeespiegel, vlakbij de top van de stuwwal. Deze omstandigheid is voor de natuur van groot belang. Op de stuwwal komt namelijk schoon kwelwater uit de bodem. Natuurmonumenten beheert in dit zacht glooiende landschap ook enkele waardevolle terreinen en aan de overkant van de Lossersestraat ontwikkelt Landschap Overijssel sinds kort nieuwe natuur. Wij gaan ons ontfermen over een houtsingel op de Kuper. Het is eigenlijk een te ver uitgegroeide meidoornhaag. Deze willen we omvormen tot een traditionele veekering. Landschapsadviseur Martin Degen (van Landschap Overijssel) kende hiervan voorbeelden uit Engeland waar men deze vee-keringen herstelt door het zogeheten "hedge laying".
Zoiets gaan wij ook doen. Uit de meidoornrij zullen we bomen verwijderen, andere bomen zullen we half inzagen en dan naar de grond toe ombuigen.
Die bomen lopen dan weer uit met verticale takken zodat een ondoordringbare doornhaag gaat ontstaan.
Er is dus veel zaag-,knip- en sleepwerk nodig. Een bijzondere klus op een heel bijzondere plek.

 Hedgelaying  Weiland met meidoornsingel


Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?
We werken in vrij natte weilanden, de bodem daar zal zeker drassig zijn. Laarzen of goede waterdichte schoenen zijn hier dus onontbeerlijk! Trek geschikte kleren aan en hou daarbij rekening met het weer. Vergeet ook niet je krukje of andere spullen waarop je droog kunt zitten. Zorg zelf voor wat te eten en drinken in de pauze. Landgoedeigenaren Margareth en Leo zorgen dat er om 13 uur lekkere soep voor iedereen is.

Plaatsen en tijden

Zoals (bijna) altijd verzamelen we ons om 9:00 uur. Onze verzamelplek ligt op het erf van de Kuper aan de Lossersestraat 275 en 277 in Lonneker. Op het erf kunnen fietsen gestald worden, auto's moeten echter geparkeerd worden in de berm van de bedieningsweg van de Lossersestraat. Daarna voorzichtig de grote weg oversteken en aan de overkant de oprijlaan van de Kuper volgen. Bekijk de situatie ook even met: Google-Streetview
Zie ook het kaartje onder de routebeschrijving.Routebeschrijving (voor auto's)

 

 Rij vanuit Enschede via de Oldenzaalsestraat en Lossersestraat (N732) in de richting Losser.

 

Bij de kruising met de Glanerbruggeweg/Lonnekermolenweg, net voorbij Steakhouse Lutscher Alm moet je van de  grote weg af en de bedieningsweg (fietspad) van de Lossersestraat volgen.

 

 Je parkeert in de berm van de bedieningsweg tegenover de ingang van de Kuper.

 

 Kom je uit de richting van het dorp Lonneker, volg dan de Lonnekermolenweg.


Organisatie van deze dag
Namens EnHOe: Erik Rolevink (dagcoördinatie), Roel Munneke (veldcoördinatie), Jan Willem ten Cate (veldcoördinatie en gereedschaptransport), Harrie Bruns (nieuwsbrief).
Namens de eigenaren: Margareth Zwaferink en Leo Kwak met adviezen van Martin Degen.
EnHOe is op 14 maart mobiel bereikbaar in het veld op nummer van Erik
Tot ziens op landgoed de Kuper.

Locatie Landgoed De Kuper
Contact Erik Rolevink