Agenda

 

Berken verwijderen

Zaterdag, 29. Augustus 2015, 09:00 - 13:00

Beste natuur- en gezonde luchtliefhebbers.
Op zaterdag 29 augustus begint het nieuwe seizoen van de natuurwerkgroep EnHOe na een roerige zomer alweer; het ligt in de bedoeling dat we ons in gaan zetten voor het voortbestaan van het veen, het behoud van de natuurwaarden alhier dus.

De verzamelplaats is op de ons welbekende kruising van de Holterhofweg met de Glanerbeekweg; vanaf hier lopen we dan in zuidoostelijke richting binnen 10 minuten naar de eigenlijke werkplek net voor de grens met Duitsland toe.

Het Aamsveen
Het Aamsveen is ontstaan na afgraving van grote stukken hoogveen. In dit unieke natuurgebied vind je een grote variatie aan biotopen als afgegraven hoogveen, natte broekbossen, heidevelden, veenputten en schraalgraslanden. Een unieke combinatie waar ontzettend veel dieren zich thuis voelen. Door de grote brand in 2011 in een deel van het gebied groeien berken en varens er explosief. Met bijzondere beheermaatregelen – waar wij deze 29e augustus deel van uit gaan voeren – willen we de unieke planten en dieren van het Aamsveen zoals libellen en vlinders maar ook planten als veenpluis en ronde zonnedauw weer opnieuw een goede kans geven.

Wat gaan we doen?
In een deel van het Aamsveen zijn andere vrijwilligers ons al voor geweest in het bestrijden van een deel van de genoemde opslag. Er ligt nog een deel van dit terrein te wachten om ook aangepakt te worden; hier gaan we alle voorkomende opslag, voornamelijk berk en vuilboom, met wortel en tak “te lijf”. Het vrijkomende materiaal kan ter plekke blijven liggen, lekker makkelijk, geen gesleep, zoals dat op een veen past.
Toch wel wat zwaarder werk in een verder wel goed begaanbaar terrein maar waar het wel nat kan zijn dus kun je maar beter wel laarzen aantrekken en bedekkende kleding tegen de muggen en teken dragen.

Waar en hoe laat:
Zoals gebruikelijk willen we om 09.00 uur aan de slag; na het bespreken van de vakantieperikelen en het oplossen van de wereldproblematiek togen we dan op pad naar de werkplek.
We verzamelen ons dus ietsjes eerder op de kruising van de Holterhofweg met de Glanerbeekweg waar ook parkeergelegenheid is.

Zo tegen enen gaan we dan aan de soep van Karel.

Verdere bijzonderheden:
Koffie, brood, thee, koek e.d. zul je zelf mee moeten nemen, soep na afloop wordt verzorgd dus!
Ook het gereedschap inclusief de persoonlijke veiligheidsmiddelen wordt geleverd.
Denk aan het weer, de wind kan het guur maken, regen zal zorgen voor nattigheid welke veelal omslaat in koude, warmte zal het zweet doen losmaken en de zon kan zorgen voor mooie plaatjes. Trek dus geschikte stevige kleding aan en denk ook aan je voeten; het best nat worden/zijn dus laarzen zijn weer eens een pré!!

Voor verdere vragen en/of info kunt je terecht bij Jan Willem ten Cate, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Op de werkdag zelf is Jan Willem bereikbaar op zijn mobiele nummer.

Namens het organiserend “comité” graag tot deze zaterdagmorgen vroeg in de ochtend op het Aamsveen, Erik Rolevink, algemeen coördinator, Jan Willem ten Cate, dag- en veldcoördinatie, Sjoukje Klamer, Anton Heuven en Eric Peters, allen reserve dag coördinatie en veldcoördinatoren, Fokke Flapper, gereedschap vervoer, Harrie Bruns en Eric Peters, nieuwsbriefverzorging, Roy Voortman, beheerder www.enhoe.nl, Jan Oldenkamp, gereedschapdepotbeheerder en Landschap Overijssel, gereedschapleverancier.
En uiteraard onze Karel als vrijwillige kok en soepleverancier!!

Locatie Aamsveen