Agenda

 

Amerikaanse vogelkers verwijderen

Vrijdag, 11. September 2020, 09:00 - 13:00

Wat gaan we doen?

We gaan naar een stukje nieuw natuurgebied in die gelegen is op het Hegeveld, daar controleren we de nieuwe aanplant op Amerikaanse vogelkers.

Hebben we tijd over gaan we terug naar het Usselerveen (die dichtbij gelegen is) en gaan daar dan verder met het verwijderen van de Amerikaanse vogelkers.

Mooie klus dus.

Amerikaanse vogelkers

De Bospest of de Amerikaanse vogelkers is pas 100 jaar in Nederland. Zoals de naam al verraad, is deze vogelkers in de jaren twintig van de vorige eeuw geïntroduceerd als vulhout. De boom wordt een plaag in gebieden met verstoring en veel stikstof. De boom kan 20 meter hoog worden en bloeit van mei tot juni met trossen witte bloemen. In het najaar zijn de vruchten (Amerikaanse kers) van een 1 centimeter groot rijp en eetbaar. De rijpe (en dan dus ook eetbare) vruchten zijn donkerrood tot bijna zwart. De vruchten zijn eetbaar en dorstlessend, maar ook bitter van smaak. De bladeren en pitten zijn giftig door blauwzuur en velen koken de kersen eerst. Je kunt er sap en jam van maken. Het hout is goed te gebruiken als brandhout. Inmiddels is de exoot op sommige plaatsen een plaag geworden en wordt deze niet meer aangeplant, maar bestreden. Desondanks is deze Amerikaanse vogelkers nog steeds te vinden door verspreiding met zaden en het toestaan van groeien in bepaalde stukken, denk aan tuinen of bossages. De laatste tijd lijken schimmels, kevers, runderen, schapen en geiten naast menskracht van vrijwilligers een goede bestrijding.

Bospest bloeiwijzeBospest vruchten

Waar moeten we zijn?

We verzamelen voor het hek van Landschap Overijssel die zich bevindt vlak voor het Adres Broekheurnerweg 126.
Dus vanuit Enschede Zuiderval richting Buurse, na rotonde rechtuit de Buurserstaat op, deze gaat over in de Broekheurnerweg

Verzamel en werkplek op 9 september

Wat neem je mee:

  • Houd rekening met het weer. Zorg ervoor dat je lichaam geheel bedekt is met kleding, dit in verband met de brandnetels die er soms ook staan. Een regenbroek kan handig zijn maar is geen must.
  • Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, een krukje o.i.d., desnoods een vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
  • Neem iets te drinken en te eten mee voor de pauze

We stoppen normaal om 12.45 uur maar zijn zeer waarschijnlijk eerder klaar.

Met vriendelijke groet,

Anton Heuven

Locatie Moorvenweg
Contact Anton Heuven