Agenda

 

Randenbeheer middenpad

Zaterdag, 29. Augustus 2020, 09:00 - 13:00

door: Bart Jansen

Beste vrijwilligers!
Op 29 augustus start het nieuwe seizoen 2020-2021 van de zaterdaggroep van EnHOe met een natuurwerkdag in het Aamsveen. We gaan daar berkjes zagen en knippen bij het middenpad.
Verderop in dit verhaal staan de Coronaregels waar we ons tijdens de werkzaamheden aan willen houden. Deze regels zijn conform het Coronaprotocol van Landschap Overijssel.

Wat gaan we doen?
We gaan opslag van berken en elzen verwijderen en daarvan rillen maken. Daarnaast gaan we Gagel vrijzetten van opslag. Gagel is een vrij zeldzame struik die ook wel Vlooienkruid wordt genoemd, de geurige takjes werden vroeger gebruikt om vlooien te verjagen uit het beddegoed.

Waarom doen we dit?
Gagel beschermen en het oprukken van het bos tegengaan. Deze klus past in het nieuwe beheerplan dat gemaakt is voor het Aamsveen, één van onze mooiste en meest waardevolle Natura 2000 gebieden. Het kan nog even duren voordat deze plannen tot uitvoer komen en daarom heeft de beheerder ons gevraagd om dit alvast te doen. Over de plannen heeft Landschap Overijssel in 2018 een film laten maken, deze is hier te vinden op YouTube.
 
Hieronder ons werkterrein, de bosrand is duidelijk te zien. Rechts een foto van Klokjesgentianen.

       

De Klokjesgentianen bloeien momenteel volop op het middenpad. In Nederland staat deze plant op de Rode Lijst van sterk afnemende planten. Dat is slecht nieuws voor het Gentiaanblauwtje. Deze vlinder legt alleen maar eitjes op de Klokjesgentiaan. De plant groeit op vochtige heide en aan randen van vennen.
 
 Waar verzamelen we en hoe laat?
•    Zoals altijd verzamelen we om 9.00 uur. 
•    We komen bij elkaar bij de kruising van de Hölterhofweg met de Glanerbeekweg.

Zie hier het routekaartje Aamsveen-Noord op onze website.

Wat neem je mee
•    Omdat het veen kuilen bevat, kunnen laarzen handig zijn. Mogelijk is de ondergrond nog steeds erg droog, hoewel, er is wat vocht gevallen afgelopen tijd…
•    Trek kleren aan die vies mogen worden en houd rekening met het weer. 
•    Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, desnoods een vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
•    Voor de pauze iets te drinken en te eten.

Na afloop is er om 13.00 lekkere warme soep voor iedereen bij ons verzamelpunt bij de kruising Hölterhofweg / Glanerbeekweg. Om te voldoen aan de Coronaregels zal de soep door de soepmaker (met mondkapje en met plastic handschoenen) uitgeschept worden. Verzocht wordt om tijdens het soep eten rekening te houden met de anderhalvemeter afstand.
 
Coronaprotocol EnHOe zaterdaggroep:
De algemene maatregelen die het RIVM heeft opgesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn uiteraard van toepassing. Verder houden we ons in principe aan het coronaprotocol van Landschap Overijssel, hieronder aangepast aan onze specifieke omstandigheden:

  • Je komt niet als je verkouden bent of griepverschijnselen hebt.
  • We houden steeds voldoende afstand van elkaar.
  • Voor aanvang van het werk is er een veiligheidsinstructie.
  • Gereedschap voor die dag houd je bij je.
  • Je houdt je eigen werkhandschoenen (of de handschoenen van EnHOe)  bij je.
  • Het Samen reizen, voor zover van toepassing, komt voorlopig te vervallen.
  • Na afloop van het werk is er soep voor wie dat wil, dit wordt op een veilige manier uitgereikt.
  • De dagcoördinator houdt de naleving van de regels in de gaten.

Zie ook het  Coronaprotocol van Landschap Overijssel.

Organisatie van deze werkdag:
Anton Heuven (dagcoördinator), Bart Jansen (reserve coördinator), Karel Roeloffzen (soep), en Angela Heuven (nieuwsbrief). Het gereedschap wordt verzorgd door Toon Brummelhuis of Anton Heuven.

Op 29 augustus is Anton mobiel te bereiken.
 
Tot ziens op zaterdagmorgen de 29!

P.S.
Dit keer in een extra bijlage: een kopie van een artikel uit dagblad Trouw van 19 december 2019 van Koen Moons: Het hoogveen is niet dood, het leeft, onder andere over het Aamsveen.

Locatie Aamsveen
Contact Anton Heuven