Agenda

 

Hooien in Elfterheurne

Zaterdag, 26. September 2015, 09:00 - 13:00

Uitnodiging natuurwerkdag zaterdag 26 september in de Elfterheurne

door Fokke Flapper Beste vrijwilligers,

Het is al weer twee jaar geleden dat we hier als EnHoe aan de slag zijn geweest. Tegenover het Erve Middelkamp ligt het beekdal van de Stakenbeek. Het water komt onder de weg door via een duiker vanaf de Tankenberg. Het dal wordt binnenkort gemaaid. Dit gebeurd met een éénassige maaimachine . Groter materieel is te zwaar. Lastige klus omdat het dal vrij diep ligt.
Het maaisel moet weggehaald worden. Hooi kun je het niet noemen want het is er nat, nat..nat! Vorig jaar is dit gedaan door de Tactustusgroep Op zaterdag 26 september is de Elfterheurne daarom ons doel, dit is gelegen tussen Oldenzaal en de Lutte. Onze gastheer namens Vereniging Natuurmonumenten is Peter Muileman, leerling beheerteam.

Aanmelding noodzakelijk!
Wie wil meedoen moet zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Vermeld dan a.u.b. met hoeveel personen je komt.
Aanmelden kan tot en met woensdag 23 september.

Wat gaan we doen en waarom?
Veel Twentse beekdalen werden vroeger gebruikt om hooi, wintervoer voor het vee, te produceren. Hier was de grond tenminste enigszins vruchtbaar maar meestal te drassig om er vee te laten grazen. Vaak lagen deze hooilandjes ook een eind van de boerderij vandaan. Te omslachtig dus om er met de koeien helemaal naar toe te gaan. Dus ging men er gras maaien om hooi van te maken. Maaien met de hand uiteraard (de zeis) en laat in het jaar, dus tegen het eind van de zomer. Dan had het gras voldoende tijd gehad om te groeien.
Maar niet alleen gras groeide er, de hooilanden waren zeer rijk aan bloemplanten zoals orchideeën. De beek zorgde door zijn regelmatige overstromingen voor een lichte bemesting van het hooiland. Kunstmest bestond toen nog niet. Door het hooi er elk jaar af te halen trad er vanzelf een ecologisch evenwicht in. Zo ontstonden de schrale hooilandjes, weinig productief maar ontzettend rijk aan wilde planten. Deze botanische schatkamers zijn helaas zeldzaam geworden in Twente. Kikkers en padden en ook de vrij zeldzame kamsalamander komen hier voor, dus uitkijken geblazen!
Kamsalamander (Triturus cristatus)
Kamsalamander (Triturus cristatus)

In het beekdal in de Elfterheurne ligt ook nog zo'n mooi hooiland. Zorgvuldig beheerd door Vereniging Natuurmonumenten. Medewerkers van de vereniging hebben hier gemaaid en wij gaan dit maaisel nu afvoeren m.b.v. harken, hooivorken, kruiwagens, barries en het ons bekende vliegende tapijt . Het afvoeren van dit maaisel heeft alles te maken met het in stand houden van het evenwicht; de toegevoerde mineralen worden weer afgevoerd met het hooi. De bodem blijf zo voldoende voedselarm zodat zeldzame orchideeën en dotterbloemen kunnen gedijen. Ook de hierbij behorende insecten en vogels profiteren van dit maaien-en-afvoeren. Het maaisel komt in rillen of wiersen te liggen op de hoger gelegen akker waarna het met trekker en opraapwagen wordt afgevoerd.

Waar verzamelen we en hoe laat?
We verzamelen ons op de gebruikelijke tijd van 9:00 uur bij Erve Middelkamp, het kantoor van Natuurmonumenten NO Twente aan de Bentheimerstraat 15a, dat is halverwege Oldenzaal en De Lutte aan de N735. Vorig jaar heeft Jan Willem een mooi route documentje gemaakt, je vind het hier:
www.enhoe.nl/nieuwsbrief/documenten/Route Natuurmonumenten NO Twente.pdf

Samen Reizen
Wie zelf geen vervoer heeft en wie "meerijden" wil aanbieden: meld jullie a.u.b. op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Doe dat uiterlijk op woensdag 23 september! Wij proberen dan vraag en aanbod bij elkaar te brengen zodat niemand buiten de boot hoeft te vallen. Overigens: zo ver fietsen is het nou ook weer niet!

Wat moet je meenemen en waarvoor zorgt de organisatie?
Natuurmonumenten zorgt dit keer voor de soep, dat is zo rond een uur of 13.00 . Neem zelf nog wat te eten mee (boterhammen) en de broodnodige koffie natuurlijk. Trek geschikte kleding en schoeisel aan voor buitenwerk, hou ook rekening met het weer. Handschoenen en gereedschap staan zoals gebruikelijk voor ons klaar. Laarzen zijn echt noodzakelijk!

Organisatie van deze werkdag:
Peter Muileman (namens Natuurmonumenten) en Toon Brummelhuis (dagcoördinatie namens EnHOe). Deze Nieuwsbrief werd weer keurig verzorgd door Harrie Bruns.
 
Wij zijn op 26 september mobiel bereikbaar: Toon en Peter

Namens het team van EnHOe: tot ziens in de Elfterheurne!

Locatie Elfterheurne
Contact Toon Brummelhuis