Agenda

 

Samenwerking met onze duitse collega's

Zaterdag, 10. Oktober 2015, 09:00 - 13:00

Uitnodiging werkdag, zaterdag 10 oktober, Witte Venn (Duitsland)

door: Erik Rolevink

Beste vrijwilligers! Op zaterdag 10 oktober zijn wij te gast bij onze Duitse collega 's. We gaan weer internationaal aan de slag in een grensoverschrijdend natuurgebied. Dit keer in het Duitse deel van het Witte Veen, het heet daar overigens het Witte Venn of Weisse Venn. De landsgrens loopt dwars door het hoogveengebied.

Grenssteen 838C in een strenge winter
Hoogveen in het Witte Venn

 

Witte Venn/Veen vormt één samenhangend natuurgebied, met in het midden nog een zeldzaam stuk hoogveen. In Europa is er niet veel hoogveen meer. Daarom is het Witte Veen/Venn aangewezen als een Natura 2000 gebied. Dat wil zeggen: natuur van groot Europees belang. Behalve hoogveen is er ook heide en bos en er zijn vennetjes. Er komen veel watervogels voor en soms landen er ook Kraanvogels. Ook Boomkikkers en Kamsalamanders treft men aan en allerlei bijzondere insecten zoals libellen. Verder groeien er zeldzame planten zoals de Klokjesgentiaan.

Aanmelden is echt noodzakelijk!
Het is voor de organisatie beslist nodig om te weten hoeveel mensen er komen!
Wie dus mee wil doen moet zich aanmelden: doe dat vóór woensdag 7 oktober 23:00 uur!
Stuur daarvoor een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de namen van de deelnemers.
Wie meerijplaatsen in de auto aan wil bieden en wie meerijplaatsen zoekt: zet dat ook in die mail.
Wij proberen dan vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Wat gaan we doen?
Onze Duitse collega's gaan wat bomen zagen met de motorzaag. Wij gaan helpen het hout en de takken opruimen met behulp van handzagen en knipscharen. Ook staat het verwijderen van opslag van kleine boompjes op het programma. De bedoeling is namelijk dat het gebied niet dichtgroeit met bomen.
Het open karakter van het heide en hoogveengebied willen we zo in stand houden. Leuk en nuttig werk.

Waar verzamelen we en hoe laat?
We zorgen dat we voor 9:30 uur op de verzamelplaats zijn. Dat is de grote parkeerplaats bij restaurant de Haarmühle. Deze plek is te vinden als je vanuit Buurse naar Alstätte (Duitsland) rijdt. Vijfhonderd meter na het passeren van de Duitse grens kun je linksaf naar de Haarmühle. Zorg dat je op tijd bent want we vertrekken van daar gezamenlijk naar de werkplek. Onze werkplek ligt in het Witte Venn, ongeveer 1 kilometer ten noorden van de Haarmühle.
Op deze afdrukbare Routebeschrijving (pdf) staan de route en de verzamelplek aangegeven.

Wat moet je meenemen?
Het gebied is nat, laarzen worden aangeraden! Trek kleren aan die vuil mogen worden. Hou ook rekening met het weer (het kan misschien regenen). Denk ook aan iets waarop je droog kunt zitten tijdens de pauze. Dat kan ook een grote plastic zak zijn. Neem wat te eten en te drinken mee voor jezelf. Na ons werk zorgen onze Duitse gastheren nog voor een kleine warme hap (soep of een worst). Dat zal rond 13 uur zijn.

Organisatie van deze werkdag:
Rolf Souilljee (NABU Kreisgruppe Borken) met medewerking van Christoph Rückriem (Biologische Station Zwillbrock). Namens EnHOe: Erik Rolevink (dagcoördinatie) en Gé Borgerink (gereedschaptransport) met dank aan Harrie Bruns (Nieuwsbrief).

Op 10 oktober is EnHOe mobiel bereikbaar (internationaal) op het nummer van Erik Auf Wiedersehen im Weiβen Venn!

Locatie Witte Venn
Contact Erik Rolevink