Agenda

 

Bosrandbeheer

Zaterdag, 21. November 2015, 09:00 - 13:00

door: Sjoukje Klamer

Beste vrijwilligers, we nodigen jullie uit om mee te werken op zaterdag 21 november
Waar gaan we dit keer aan het werk? Het Aamsveen - iets ten noord-oosten van het Lappenpad. Even in het kort iets over het Aamsveen zelf: Het Nederlandse gedeelte telt 145 hectare (meer dan 200 voetbalvelden), met de 2 Duitse natuurgebieden die er aan vast liggen is het gebied 1200 hectare groot. Het Aamsveen is een van de weinige overgebleven hoogveengebieden in Nederland. Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw is er in het gebied turf gewonnen. Er werd aan kleinschalige turfwinning gedaan door lokale agrariërs. Omdat dat nogal nat werk was gingen ze stukken ontwateren. Ze lieten dan een aantal hoge veenruggen staan waarop ze de turf konden neerleggen om te drogen. Deze zie je als je het Aamsveen verder inloopt richting de Duitse grens.
Het gebied waar wij gaan werken ligt in het verlengde van het Lappenpad. Hier zit ook een mooi verhaal aanvast. Google er maar eens naar of vraag het onder het werken…
Wat we gaan doen en waarom? We komen bij percelen die vroeger landbouwgebied zijn geweest. Dit is nu schraal grasland, een voorbeeld hiervan zie je op de foto. In deze graslanden zitten poelen die op natuurlijk manier een aantal keren droog vallen. Iets waar b.v. de Boomkikker van houdt. Vissen kunnen door dit droogvallen namelijk minder goed in deze poelen overleven, vissen zouden anders de kikkereitjes opeten. Ook de Kamsalamander komt hier voor en ook de Grauwe Klauwier (een heel bijzondere vogel die gevangen insecten en hagedissen opprikt op doornstruiken). Om de Boomkikker te helpen aan leefgebied op het land gaan we rillen leggen in het grasland. Hier gaan braamstruiken op groeien. Deze moeten in de zon komen te liggen zodat Boomkikkers hierop kunnen zonnebaden en naar insecten jagen. Om deze zonnige reden moeten de rillen dwars op de sloot gelegd worden zodat ze goed op het zuiden liggen. Ook andere beesten en vogels profiteren van deze rillen. Ze kunnen zich er in verstoppen of nesten bouwen. Het hout voor deze rillen halen we bij de sloot vandaan. Langs deze sloot zijn namelijk allemaal elzen de lucht in geschoten. Deze nemen het licht weg in de sloten en zorgen voor veel bladval waardoor het water voor insecten en amfibieën minder aantrekkelijk wordt. Onze klus is dus om deze elzen zoveel mogelijk weg te zagen en het vormen van rillen.
Het natte(!) schrale grasland Wat neem je mee:

  • Omdat het in dit grasland bijzonder nat is zijn laarzen een must. Mogelijk dat er voor een paar(!) mensen wat droger werk is aan het hoger gelegen pad waar ook elzen staan.
  • Trek kleren aan die vies mogen worden en houdt rekening met het weer.
  • Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, desnoods een vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.
  • Voor de pauze iets te drinken en te eten.

Na afloop is er om 13.00 uur lekkere warme soep voor iedereen bij ons verzamelpunt aan het Lappenpad!
Waar verzamelen we en hoe laat? • Zoals altijd verzamelen we om 9.00 uur. • We komen bij elkaar bij de zuidwestelijke ingang van het Aamsveen, aan het einde van het Lappenpad (TomTom: Lappenpad 250 ), net voorbij de camping. Daar is geen parkeerplaats, de niet-fietsers zullen hun auto meest langs het Lappenpad moeten parkeren.
Organisatie van deze werkdag: Anton Heuven (dagcoördinator), Gé Borgerink (gereedschapvervoer), Erik Rolevink en …..(veldcoördinatoren) en Harrie Bruns (Nieuwsbrief)
Op 21 november is Anton mobiel te bereiken op 06-36293690
Tot ziens op 't Lappenpad zaterdagmorgen de 21e!
Namens het EnHOe-team, Sjoukje Klamer
Download hier de afdrukbare routebeschrijving Routebeschrijving voor auto, fiets, wandelaar:

 

1. Vanuit Hengelo/Almelo via de A35/N35: Verlaat de N35 bij afslag 25 en ga in de richting Ahaus en Alstätte. De route loopt dan via de Buurserstraat en bij de 1e rotonde linksaf de Broekheurnerring op. Op de 2e rotonde bij het winkelcentrum Stroinkslanden: rechtsaf de Knalhutteweg op. Volg de Knalhutteweg tot net na het pompstation. Sla linksaf en dan onmiddellijk rechtsaf de Aamsveenweg in en na ongeveer 1,5 kilometer rechtsaf, het Lappenpad op. Net na de camping wordt de verzamelplek bereikt.

 

2. Vanuit Enschede (Centrum): Volg de Kuipersdijk en Knalhutteweg richting Ahaus Op de rotonde bij het winkelcentrum Stroinkslanden: rechtdoor de Knalhutteweg op. Volg de Knalhutteweg tot net na het pompstation. Sla linksaf en dan onmiddellijk rechtsaf de Aamsveenweg in en na ongeveer 1,5 kilometer rechtsaf, het Lappenpad op. Net na de camping wordt de verzamelplek bereikt.

 

3. Vanaf Lonneker (en Oldenzaal/Losser): Vanaf de stoplichtkruising Oldenzaalsestraat/Lossersestraat: volg de Noordesmarkerrondweg tot aan de Gronausestraat. Steek de Gronausestraat over en vervolg de route op de Zuidesmarkerrondweg. Na het viaduct over de N35: rij door tot de rotonde bij winkelcentrum Stroinkslanden. Sla linksaf de Knalhutteweg op. Volg de Knalhutteweg tot net na het pompstation. Sla linksaf en dan onmiddellijk rechtsaf de Aamsveenweg in en na ongeveer 1,5 kilometer rechtsaf, het Lappenpad op. Net na de camping wordt de verzamelplek bereikt.

Locatie Aamsveen