Agenda

 

Heide schonen

Zaterdag, 05. December 2015, 09:00 - 13:00

door Fokke Flapper en Toon Brummelhuis

Beste vrijwilligers, 

Het Buurserzand is een gevarieerd open heidegebied van natte en vochtige dopheidevegetaties en droge struikheidevegetaties, stuifzanden, jeneverbessen en vennen. Onze werkplek “De Ronde Bulten” maakt hier deel vanuit. Het beheer van dit gebied is in handen van Natuurmonumenten. Hier gaan we de berk en de grove den weer te lijf. Voor het beste resultaat: Berk en grove den uitsteken. Grove den onder het laatste zijtakje afknippen is ook afdoende. De hei werd vroeger door een groep uit Rekken opgeschoond maar die is weggevallen.

Nog even een beetje geschiedenis. Het is het eerste natuurreservaat dat de vereniging in 1929 in Overijssel verwierf. Het gebied was een schenking van de weduwe van textielfabrikant van Heek.
Het Buurserzand is het restant van een uitgestrekt heidelandschap. Deze heide vormde in het verleden een belangrijk onderdeel van het esdorpenlandschap, waarvan we nog restanten vinden rond het dorp Buurse en in het dal van de Buurserbeek. De omgeving van het Buurserzand is begin 1900 tot 1940 ontgonnen tot landbouwgebied en maakt een relatief grootschalige indruk. Het Buurserzand bleef gespaard van ontginning omdat de familie van Heek het gebied gebruikte als jachtgebied en het in 1929 aan Natuurmonumenten schonk.
Hierbij het kaartje waar we zaterdag 5 december aan het werk gaan. We verzamelen op de parkeerplaats “Ronde Bulten”(rode ster op het kaartje). Vandaar gaan we lopen naar de werkplek (paars).

Een meer uitgebreide kaart vind je via deze link:
https://goo.gl/maps/UKi9aBtrxEk

De organisatie is in handen van Hans Gronert (veldcoördinator NM).
Trek stevige schoenen aan of laarzen. Ook koffie of thee met eventueel een boterham zelf meebrengen.
Als afsluiting is er een heerlijke kom soep.
In verband met soep en gereedschap wil Hans graag weten hoeveel mensen er komen. Dus: Aanmelding is weer noodzakelijk! Meld je aan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zet daarin je naam en met hoeveel mensen je komt.
Belangrijk: je aanmelding moet uiterlijk dinsdag 1 december binnen zijn.

EnHOe gaat ook weer "Samen Reizen" organiseren. Dus wie meerijplaatsen (auto) wil aanbieden en wie deze zoekt: vermeldt dit in je aanmeldingsmail. Wij proberen dan vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Dagcoördinator: Fokke Flapper, bereikbaar op 5 december op zijn mobiele nummer.
Deze Nieuwsbrief is weer bezorgd door Harrie Bruns
9.00 uur Verzamelen op parkeerplaats
11.00 uur Pauze
12.30 uur Soep

Locatie Buurserzand
Contact Fokke Flapper