Agenda

 

Werkdag op landgoed de Duivelshof

Zaterdag, 16. Januari 2016, 09:00 - 13:00

door Fokke Flapper en Toon Brummelhuis

Geachte vrijwilligers!
Op zaterdag 16 januari gaan we meedoen aan een werkdag georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten. Aanmelding noodzakelijk!
Let op: voor deze werkdag is het gewenst je aan te melden! Deze keer niet via Enhoe maar bij boswachter i.o. Peter Muileman: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Doe dat snel, uiterlijk op woensdag 13 januari.
We organiseren ook weer Samen Reizen, zie verderop.

Waar gaan we heen?
Ten zuiden van het dorp De Lutte, ongeveer halverwege aan de doorgaande weg naar Losser, bevindt zich het oude landgoed Duivelshof met de gelijknamige boerderij. Volgens een legende zou de boerderij haar naam te danken hebben aan de boerrigter van de Hengelerheurne, waarover duivelse verhalen de ronde deden. Zo zouden boeren die de pacht niet konden betalen zijn opgesloten in de kelders van zijn hof (de boerderij). In werkelijkheid wordt aangenomen dat de naam een verbastering van het Duitse Tubil is, welke ooit het erf (de hof) bewoond zou hebben. In 2006 heeft de huidige eigenaar van het landgoed, de Vereniging Natuurmonumenten het oude grachtenstelsel dat als verdedigingsstelsel voor de boerderij diende hersteld. Daardoor blijft het water langer in de grachten staan. Tevens is aan de oostzijde van het landgoed een perceel grasland afgeplagd zodat heide daar weer de mogelijkheid krijgt om te groeien.

Heide bij de Duivelshof


Wat gaan we doen?
We gaan de opslag verwijderen op de heide en/of rondom een eendenvijver, dit is eventjes afhankelijk van de weersomstandigheden op die dag.
Hiermee gaan we voorkomen dat deze terreinen dichtgroeien met bomen.
De werkplek ligt bij de Hengelmansweg. Hier zijn we eerder aan de slag geweest.

Wat moet je meenemen en waarvoor zorgt de organisatie?
Zorg voor de juiste kleding, hou daarbij rekening met het weer, je weet maar nooit. Goed schoeisel en of laarzen is ook niet verkeerd. Een eigen natje en droogje meenemen evenmin (bijv. koffie en boterhammen) en denk ook aan iets waarop je droog kunt zitten. De organisatie zal zorgen voor voldoende gereedschap en werkhandschoenen. Na afloop van ons geploeter zal Natuurmonumenten deze keer voor de soep zorgen, zo rond 13 uur.

Waar verzamelen we en hoe laat?
We komen bij elkaar om 9:00 uur aan de Hengelmansweg, 7787RR in De Lutte.
Klik hier voor de: afdrukbare routebeschrijving
De plek is ook te vinden met op Google Earth/Maps door in het zoekvakje in te vullen (klik): 52.289 7.017

Samen Reizen
Wie plaats over heeft in de auto en wie eventueel wil meerijden.
Vragen en meerij-aanbiedingen, graag vóór donderdag 14 januari: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wij zullen dan ons best te doen vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Organisatie van deze werkdag:
Fokke Flapper (dagcoördinator tel. staat in de nieuwsbrief),
Peter Muileman (veldcoördinator namens NM) tel. staat in de nieuwsbrief
Harrie Bruns (EnHOe Nieuwsbrief).

Succes met het aanmelden en tot ziens op de Duivelshof!