Agenda

 

Heggen leggen

Zaterdag, 30. Januari 2016, 09:00 - 13:00

Beste EnHOe-ers,
Vorig jaar waren we voor het eerst te gast op landgoed de Kuper. Daar hebben we toen een meidoornsingel aangepakt volgens de methode van het heggen leggen. Komen jullie het resultaat bewonderen op zaterdag 30 januari? Je kunt dan meteen meehelpen om het volgende stuk singel aan te pakken. Er is weer veel zaag-, knip- en sleepwerk nodig. En er is ook weer soep van Margareth!

Let op: aanmelding noodzakelijk!
In verband met gereedschap- en soepbestelling moeten deelnemers zich vooraf aanmelden. Dat kan door middel van een mailtje aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarin je naam en met hoeveel mensen je komt. Zorg wel dat dat mailtje binnen is op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vòòr woensdag 27 januari om 23:59 uur !!

Monumentale schuur op de Kuper
Landkruis op de Achterlinderes


Waar gaan we heen, wat gaan we doen en waarom?
De Kuper is een eeuwenoud boerenerf bij Lonneker met daarbij meerdere kleinere boerderijen. Enkele daarvan staan op de lijst van Rijksmonumenten. Margareth Zwaferink en Leo Kwak beheren hier een opengesteld landgoed van 21 hectare met hulstrijke bossen, houtwallen en kleinschalige weilanden met kikkerpoelen.
Wij gaan weer bezig met de houtsingels op de Kuper. Deze bestaan voornamelijk uit meidoorns maar ze zijn te ver uitgegroeid. Wij gaan ze weer omvormen tot traditionele heggen. Uit de meidoornrijen zullen we bomen verwijderen, andere bomen zullen we half inzagen en dan naar de grond toe ombuigen. Die bomen lopen dan weer uit met verticale takken. Later kunnen die takken in elkaar worden gevlecht zodat een ondoordringbare doornheg gaat ontstaan. Zulke heggen zorgden er vroeger voor dat de koeien in de wei bleven. Dat was in de tijd dat er nog geen prikkeldraad bestond.
In het voorjaar nestelen vogels in deze heggen en later in het jaar kunnen ze genieten van de bessen van de meidoorn. Meidoornheggen vormen ook een ideale plek voor insecten, egels, muizen en allerlei ander gedierte.
Deze ochtend zullen we adviezen en instructies krijgen van dé specialist op het gebied van het heggenvlechten. Jef Gielen komt helemaal uit Heumen om er bij te zijn, fantastisch. Kijk ook een op zijn website www.heggen.nl.
30 januari wordt dus een mooie en nuttige dag op oale Twentse groond.

Heggen leggen
Uitgelopen meidoorns na 1 jaar
 


Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?
We werken in natte weilanden, de bodem zal zeker drassig zijn. Laarzen of goede waterdichte schoenen zijn hier dus onontbeerlijk! Trek geschikte kleren aan en hou daarbij rekening met het weer. Vergeet ook niet je krukje of andere spullen waarop je droog kunt zitten. Zorg zelf voor wat te eten en drinken in de pauze. Landgoedeigenaren Margareth en Leo zorgen dat er om 13 uur lekkere soep voor iedereen is.

Plaatsen en tijden
Zoals (bijna) altijd verzamelen we ons om 9:00 uur. Onze verzamelplek ligt op het erf van de Kuper aan de Lossersestraat 275 en 277 in Lonneker. Op het erf kunnen fietsen gestald worden, auto's moeten echter geparkeerd worden in de berm van de bedieningsweg van de Lossersestraat. Daarna voorzichtig de grote weg oversteken en aan de overkant de oprijlaan van de Kuper volgen.
Bekijk de situatie ook even met: Google-Streetview
Zie ook het kaartje bij de routebeschrijving.

Routebeschrijving (voor auto's)

Rijdt vanuit Enschede via de Oldenzaalsestraat en Lossersestraat (N732) in de richting Losser.
Bij de kruising met de Glanerbruggeweg/Lonnekermolenweg, net voorbij Steakhouse Lutscher Alm moet je van de grote weg af en de bedieningsweg van de Lossersestraat volgen.
Je parkeert in de berm van de bedieningsweg tegenover de ingang van de Kuper.
Kom je uit de richting van het dorp Lonneker, volg dan de Lonnekermolenweg.Organisatie van deze dag: Namens de eigenaren: Leo Kwak.
Namens EnHOe: Erik Rolevink (dag- en veldcoördinatie), Roel Munneke (veldcoördinatie), Dirk Brandt (gereedschaptransport), Harrie Bruns (nieuwsbrief). EnHOe is op 30 januari mobiel bereikbaar in het veld op nummer van Erik
Tot ziens op landgoed de Kuper.

 

Locatie De Kuper
Contact Erik Rolevink