Agenda

 

Varviksveld en Ecozone Glanerbrug

Zaterdag, 12. Maart 2016, 09:00 - 13:00

Beste vrijwilligers,

 

Voordat ons 13e werkseizoen eindigt gaan we nog twee zaterdagen áchter elkaar aan de slag! Eerst op 12 maart naar het Varviksveld en de Ecozone Glanerbrug en straks op 19 maart naar de Kuper.
Pas daarna laten we de natuur met rust. Dat moet ook wel want het broedseizoen komt er aan.

Maar nu eerst 12 maart want dan staat het Varviksveld en omgeving op het programma. We nodigen je uit om hier mee te doen. Vergeet je laarzen niet want het is er behoorlijk drassig!
 

De natuur overwint. (Varviksveld, maart 2008)
De Ecozone verbindt natuurgebieden
 


Waar gaan we heen en wat gaan we doen?
Het Varviksveld ligt aan de Schukkinkweg, globaal tussen Enschede en Glanerbrug. Het is een particulier natuurterrein van Hendrik Jan en Janet Verveld. Zij runnen een boerenbedrijf in de buurt. EnHOe heeft hun natuurgebiedje min of meer geadopteerd, we werken hier sinds 2007 mee aan het beheer.
Uitgebreide informatie over het Varviksveld vind je op onze website: 
http://www.enhoe.nl/gebieden/90-het-varviksveld

 

Het programma op het Varviksveld staat nog niet 100% vast. Maar we gaan ons zeker weer gaan bezighouden met de opslag van jonge boompjes maar ook weer stukjes plaggen. Verder zullen we op 12 maart een flinke EnHOe-brigade laten oprukken naar de Ecozone Glanerbrug om de collega's daar bij te staan. We gaan dus weer uit van een grote opkomst. Aanmelden is dit keer niet nodig.

We gaan dus ook meehelpen bij de Ecozone-groep!
Op 12 maart zullen collega-vrijwilligers uit Glanerbrug aan de slag gaan in de ecologische verbindingszone, ongeveer een kilometer ten noorden van het Varviksveld. Hier zal het werk voor een groot deel uit zaagwerk bestaan. Een aantal van onze vrijwilligers zal daar meehelpen en zij keren tegen soeptijd terug naar het Varviksveld. Op deze manier spreiden we ons over een groter gebied en lopen we elkaar niet in de weg op het Varviksveld. Bovendien kunnen de ecozoners versterking goed gebruiken bij hun nuttige werk.

Waar verzamelen we ons en hoe laat?
Wij van EnHOe komen eerst allemaal bij elkaar om 9:00 uur bij het toegangshek van het Varviksveld.
Dit is aan de Schukkinkweg. Auto's kunnen daar aan de overkant in de berm worden geparkeerd. Pas daarbij wel op met het oversteken van deze drukke sluipweg.

Voor Tom-Tom en Google Earth/Maps gebruikers, de coördinaten zijn: 52.2016° Noord, 6.9437° Oost
ofwel: 52.2016° N, 6.9437° E

Routebeschrijving
Voor wie bekend is in Enschede: de Schukkinkweg is een zijweg van de Zuid Esmarkerrondweg.
De Zuid Esmarkerrondweg loopt vanaf de rotonde bij winkelcentrum Stroïnkslanden (Knalhutteweg) helemaal tot aan de stoplichtkruising bij de Miro (Gronausestraat).
Als je de Zuid Esmarkerrondweg volgt vanaf de Knalhutteweg dan vind je de Schukkinkweg een paar honderd meter na een viaduct over de snelweg. Ga dan rechtsaf de Schukkinkweg op. Kom je vanaf de andere kant (van de Miro), dan moet je natuurlijk linksaf de Schukkinkweg op. De Schukkinkweg kruist de drukke Oostweg. Steek deze Oostweg voorzichtig over (!) en ga aan de overkant verder op de Schukkinkweg tot aan het verzamelpunt.
Een uitgebreide afdrukbare routebeschrijving met kaartje staat op onze website:
http://www.enhoe.nl/images/gebieden/Routes_Varviksveld_2013.pdf

Wat moet je meenemen en waarvoor zorgt de organisatie?
Laarzen zijn beslist aangeraden! Grote delen van het Varviksveld zijn namelijk zeer drassig. Hou rekening met het weer, zorg eventueel voor regenkleding. Het is ook handig als je iets meeneemt waar je droog op kunt zitten, desnoods een vuilniszak. Voor gereedschap en werkhandschoenen zorgt de organisatie. Zorg zelf voor wat te eten en te drinken tijdens de pauzes. Rond 12:30 uur stoppen we met het werk en komt Karel met de traditionele soep.

Organisatie van deze werkdag:
Varviksveld: Erik Rolevink met assistentie van de aanwezige veldcoördinatoren, Ecozone: Bert Bloksma, gereedschaptransport: Dirk Brandt, met dank aan Jan Oldekamp, soep: Karel Roeloffzen en Nieuwsbrief: Harrie Bruns.

Op 12 maart is de dagcoördinator mobiel bereikbaar in het veld op het mobiele nummer van Erik
Tot ziens in het veld.

Locatie Varviksveld en Ecozone Glanerbrug
Contact Erik Rolevink