Agenda

 

Bramen en sleedoorn planten bij kikkerpoel

Vrijdag, 4. Maart 2016, 09:00 - 13:00

Dag leden van de natuurwerkgroep EnHOe en gasten,

Wat gaan we a.s. vrijdag, 4 maart, doen:

We gaan bramenstruiken verplanten, en sleedoorn en meidoorn planten bij de AKZO kikkerpoel.

 

Waar doen we het voor:

Nadat er een geslaagde actie is geweest (via crowdfunding en een bijdrage van de gemeente Enschede) is er in eerste instantie één poel gegraven voor de boomkikker.
Daarna heeft Jan Willem ten Cate kunnen bewerkstelligen dat AKZO nóg een poel sponsorde, deze werd eind vorig jaar gegraven.
Maar ons verwende kikkertje houdt van een aangeklede poel, dus dat gaan we doen.

Hieronder een verslag van enkele jaren geleden dat heeft geleid tot talloze acties, die het doel hadden, het leefgebied van de boomkikker te verbeteren:

 

Boomkikker

Het gaat niet goed met de boomkikker in Enschede!
De aantallen boomkikkers in de Zuid Esmarke en bij het Aamsveen lopen verder terug. Als dit zo doorgaat zal dit unieke beestje over enkele jaren niet meer te zien en te horen zijn in Enschede.
Het gekke is dat de meeste Enschedeërs niet eens weten dat er in hun gemeente zulke fantastische dieren leven. Terwijl er écht niet zoveel plekken zijn in ons land waar boomkikkers nog voorkomen. Het mag toch niet gebeuren dat we weer een diersoort geruisloos zien verdwijnen? Enschede moet in actie komen!

Wat is er aan de hand?
In de afgelopen jaren is er veel geld en moeite gestoken in het graven van poelen, het aanleggen van houtwallen, enzovoort. Dat heeft ook succes gehad, maar het blijft constant nodig om het landschap te onderhouden en te zorgen dat de boomkikker het naar zijn zin heeft. Helaas is die continuïteit in deze tijden van bezuinigingen niet gegarandeerd. De overheid heeft er geen geld meer voor (over) en vindt dat de inwoners het zelf moeten doen, als ze het tenminste belangrijk vinden...

Wat is er nodig om de boomkikker duurzaam te behouden voor Enschede?
Allereerst moet er draagvlak komen. Mensen in Enschede moeten weten dat ze een unieke diersoort in hun gemeente hebben. Een fantastisch, koddig en lief beestje waarvan ze moeten gaan houden, waar ze trots op zijn en zich verantwoordelijkheid voor voelen. Onze Boomkikker, een mede-Enschedeër mag niet uitsterven!
Natuurlijk is er ook blijvend geld nodig om maatregelen te treffen. Denk aan
crowdfunding en de inzet van vrijwilligers in het landschapsbeheer.

Kunnen wij van EnHOe helpen?
Op 30 januari jl. zijn enkele EnHOe-ers naar een ‘actiebijeenkomst’  geweest. Georganiseerd door ecoloog Mark Zekhuis en communicatiedeskundige Fleur de Graaff van Landschap Overijssel.
Verder waren vertegenwoordigers van de gemeente, natuurvrijwilligers en boeren aanwezig.
Het is de bedoeling dat er ‘actie van onderop’ komt, dat wil zeggen bewoners van Enschede die samen een soort van boomkikker-actieclub opzetten. Die club is er echter nog niet!
Uiteraard hebben wij toegezegd dat EnHOe zoveel mogelijk wil helpen bij het vrijwillig natuurbeheer ten behoeve van de boomkikker. Zoals we in de afgelopen jaren ook regelmatig hébben gedaan. Misschien moeten we ons in het nieuwe seizoen nog veel meer op de boomkikker gaan richten! We willen daarbij dan graag samenwerken met de boeren en andere terreineigenaren in Enschede.

Verder met info over onze a.s. werkdag op 4 maart:

 

Voor de MAS-ers:

Jullie zijn ook op deze (vakantie) vrijdag uitgenodigd om ervoor te zorgen dat je aan voldoende stage-uren komt.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat  je werken in de natuur zo leuk vindt dat je er gewoon bij wilt zijn.

Wat neem je mee:

•       Omdat het overal bijzonder nat is hebben laarzen de voorkeur.

•       Houd rekening met het weer.

•       Neem iets mee waar je droog op kunt zitten, krukje o.i.d.  desnoods een vuilniszak of ander stevig (isolerend) plastic.

•       Voor in de pauze (om ongeveer 10.30 uur) iets te drinken en te eten.

Waar verzamelen we en hoe laat?

• Zoals altijd verzamelen we om 9.00 uur.

• We komen bij elkaar op de Groenelaan, voor de hekken van Landschap Overijssel. De Groenelaan is een zijstraat van de Knalhutteweg, deze verbindt de Knalhutteweg met de jullie wel bekende Smalenbroeksweg.

Vanuit de rotonde Broekheurnering / Zuid Esmarkerrondweg rijd je de Knalhutteweg op richting Duitsland; wanneer de bebouwing van Enschede ophoudt, gaat je rechtsaf de Groenelaan in.

Kom je vanaf de Buurserstraat rijd dan de Smalenbroeksweg op, nadat je de bekende hekken (met nrs 15, 17 en 25 van Landschap Overijssel) voorbij rijdt, is de Groenelaan de eerste weg links.

 

En tot slot: wie komen er ook?

Naast jullie, de leden van de werkgroep en de MAS-ers, zal er deze vrijdag een kleine filmploeg komen, die bezig is een film over de boomkikker te maken.

En TV Enschede zal in het kader Jij in de wijk enkele vrijwilligers interviewen.

Beheerder Harry Koster van Landschap Overijssel zal ons natuurlijk van plantjes (meidoorns en sleedoorns), en bijbehorende adviezen voorzien.

 

Graag tot vrijdag,

Anton Heuven


Contact Anton Heuven