Agenda

 

Reuzenbalsemien trekken Stroink / Smalenbroek

Vrijdag, 08. Juli 2016, 09:00 - 13:00

het seizoen van Enhoe start dit jaar extra vroeg in verband met een speciaal project: het bestrijden van de Reuzenbalsemien.

Hiertoe nodig ik jullie uit op vrijdag 8 juli a.s.

We beginnen dan met het bestrijden van de Reuzenbalsemien, onder het motto “alles wat we nu bestrijden kan al geen vrucht meer vormen”.

De Reuzenbalsemien, een paarsbloemige plant, gaan we weghalen langs bosrand en poeltjes. De Reuzenbalsemien is een exoot die steeds meer gaat (over)woekeren, ook in de natuurgebieden. Deze plant afkomstig uit de Himalaya en India en vestigt zich graag in de buurt van water. De verspreiding vindt plaats wanneer de rijpe vrucht wordt aangeraakt. De zaden schieten dan weg uit de vrucht. De plant is niet vorstbestendig, dus de zaden komen in het voorjaar weer op. De plant laat zich (gelukkig voor ons) gemakkelijk uit de bodem verwijderen (trekken).

 A20160708 Reuzenbalsemien

Bovenstaande foto is dus de bloeiende springbalsemien. Deze planten komen veel voor in het Stroink en het Smalenbroek.

Op dit moment bloeit de plant nog niet, en dat is het voordeel van ons ‘vroege’ werk: er zal dan geen verspreiding van zaden plaatsvinden.

Om ons werk goed te kunnen doen raden wij waterdicht schoeisel aan. Zorg ervoor dat je lichaam geheel bedekt is met kleding, dit in verband met de brandnetels die er soms ook staan.

Een regenbroek is ook handig, maar niet noodzakelijk. Voor werkhandschoenen wordt gezorgd. Het is de bedoeling zelf iets mee te nemen om te nuttigen in de pauze (koffie/thee en/of een broodje). Een klein krukje om op te kunnen zitten tijdens de pauze is ook altijd prettig.

We starten om 9.00 uur met onze werkzaamheden. Dus graag iets voor negenen verzamelen. Pauze om 10.30 uur, en om 13.00 uur stoppen we.

We verzamelen op de parkeerplaats tegen over het adres Buurserstraat 374 (bij de ingang naar Erve Stroink/Dragonhaert). Vanaf het centrum: Zuiderval, dan rechtdoor Buurserstraat.

Je kunt ook rijden via de Broekheurnering, dan Geessinkweg, dan Groot Bruninkstraat, en dan de Buurserstraat inrijden naar de parkeerplaats.

N.B. A.s. dinsdag heb ik een afspraak met Harry Koster die met mij de werklocaties bekijkt. De verzamelplek kan nog veranderen. Indien dat het geval is zal ik dat uiterlijk a.s. dinsdagavond aan jullie mailen.   

Met vriendelijke groet,

Anton Heuven

Locatie Smalenbroek
Contact Anton Heuven