Agenda

 

Reuzenbalsemien trekken Stroink / Smalenbroek

Vrijdag, 22. Juli 2016, 09:00 - 13:00

Hierbij nodig ik jullie uit voor de werkdag van vrijdag 22  juli a.s.

Deze uitnodiging lijkt op de uitnodiging van 8 juli jl. Dat is niet zo vreemd want we gaan de werkzaamheden van die dag voortzetten. We gaan dus weer de Balsemien (Impatiens Glandulifera ) verwijderen.

Let wel: de verzamelplek is anders.

Ook is de werkplek deels een andere dan de vorige keer: jullie zullen een fraai stukje natuur kunnen bewonderen! Vandaar dat we daar beginnen.

De Reuzenbalsemien, een paarsbloemige plant, gaan we weghalen langs bosrand, bij een beekje en bij poeltjes. De Reuzenbalsemien is een exoot die steeds meer gaat (over)woekeren, ook in de natuurgebieden. Deze plant afkomstig uit de Himalaya en India en vestigt zich graag in de buurt van water. De verspreiding vindt plaats wanneer de rijpe vrucht wordt aangeraakt. De zaden schieten dan weg uit de vrucht. De plant is niet vorstbestendig, dus de zaden komen in het voorjaar weer op. De plant laat zich (gelukkig voor ons) gemakkelijk uit de bodem verwijderen (trekken).

 A20160708 Reuzenbalsemien

Bovenstaande foto is dus de bloeiende springbalsemien. Deze planten komen veel voor in het Stroink en het Smalenbroek.

Op dit moment bloeit de plant nog niet, en dat is het voordeel van ons ‘vroege’ werk: er zal dan geen verspreiding van zaden plaatsvinden.

Om ons werk goed te kunnen doen raden wij waterdicht schoeisel aan. Zorg ervoor dat je lichaam geheel bedekt is met kleding, dit in verband met de brandnetels die er soms ook staan.

Een regenbroek is ook handig, maar niet noodzakelijk. Voor werkhandschoenen wordt gezorgd. Het is de bedoeling zelf iets mee te nemen om te nuttigen in de pauze (koffie/thee en/of een broodje). Een klein krukje om op te kunnen zitten tijdens de pauze is ook altijd prettig.

We starten om 9.00 uur met onze werkzaamheden. Dus graag iets voor negenen verzamelen. Pauze om 10.30 uur, en om 13.00 uur stoppen we.

We verzamelen bij het hek, iets verder dan het adres: Berenbroeksweg 70 7542 PK Enschede.

Als je komt van de Buurserstraat ga je de Smalenbroeksweg op, dan rechtsaf de Groenelaan op, en dan bij de T-splitsing linksaf de Berenbroeksweg (doodlopend) op.

Vlak vóórdat je daar niet verder kunt staat  een verweerd hek links, waar we ons verzamelen.

Als je komt vanuit het centrum van Enschede,  via de Knalhutteweg, dan ga je direct nádat de bebouwing van de Stroinkslanden ophoudt rechtsaf de Groenelaan op, deze vervolgen, en dan bij de T-splitsing  linksaf de Berenbroeksweg (doodlopend) op. Vlak vóórdat je daar niet verder kunt staat een verweerd hek links, waar we ons verzamelen.

Locatie Smalenbroek
Contact Anton Heuven