(door Lennart Gringhuis, lid EnHOe)

Een voorbeeld van het werk: kleine boompjes omzagen en afvoeren
Een voorbeeld van het werk: kleine boompjes omzagen en afvoeren

Ik heb zelf ook mijn maatschappelijke stage bij EnHOe gedaan en ben daarna actief gebleven omdat het heel erg leuk werk is om te doen. EnHOe is

een natuurwerkgroep die in de omgeving van Enschede natuurgebieden vrijwillig onderhoudt. Dit doen we vanaf half juli tot begin maart. Daarna is het broedseizoen, dan werken we niet. Vanaf half augustus kan je op zaterdagochtend elke 2 weken meedoen. We beginnen om 9.00 uur ’s ochtends en werken tot ongeveer 13.00 uur, met rond 11.00 uur even een pauze. Ook elke woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend wordt er gewerkt. Dat betekent dat je in de vakanties tot 12 uur per week extra kunt stagelopen. Mocht je op zaterdagochtend niet kunnen, dan zou je ook alleen in de vakantie(s) kunnen komen. Je kunt in de zomer-, herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie meedoen en zo makkelijk aan voldoende uren komen.

Je stage kan je indelen zoals jij dat wilt. Begin je zo snel mogelijk in of na de zomervakantie, dan kan je kort na de herfstvakantie klaar zijn. Om aan 30 uur te komen moet je 8 keer meedoen, maar je bent natuurlijk van harte welkom om vaker te komen. Op 4 november 2023 is de Landelijke Natuurwerkdag, dan werken we tot 15.00 uur door. Als je er dan ook bij bent kan je je stage zelfs na 7 ochtenden afronden. Je mag gerust een keer overslaan, maar let er dan wel op dat we op 2 maart 2024 de laatste werkdag in dit schooljaar hebben. Daarna begint het broedseizoen en kunnen we de natuur niet meer in. Mocht er op een werkochtend héél slecht weer worden voorspeld, dan wordt deze afgelast (en kun je dus geen uren maken). Dat gebeurt echter zelden. Denk er dus wel aan dat je niet te laat in het schooljaar start.

Ik vind het ook heel leuk om elke keer in een ander gebied te zijn en dus ook weer iets anders te doen. De gebieden waar we werken zijn meestal goed te bereiken met de fiets, maar als het wat verder weg is wordt er altijd geregeld dat je met anderen mee kunt rijden. En het is erg gezellig op zo’n werkochtend!

(door Ferdy Rotman, lid EnHOe)

 Ander werk: Hooi opruimen


In het schooljaar 2015/2016 heb ik mijn maatschappelijke stage bij  Natuurwerkgroep EnHoe gedaan. De werkzaamheden variëren van berken omzagen tot het uitsteken van grove dennen. Fysiek werk, wat het een leuk (gratis) alternatief maakt voor de sportschool. Er is voor ieder wat wils als het gaat om boompjes/bomen zagen, bomen slepen en uitsteken van Amerikaanse vogelkers. Iedereen kan naar zijn/haar vermogen een bijdrage leveren. En niet onbelangrijk, je geeft de natuur en je gezondheid een boost!

Daarnaast is een maatschappelijke stage bij EnHoe onwijs leerzaam. Je leert technieken hoe je een boom kunt vellen en je leert hoe je bepaalde planten kunt herkennen. Het heeft mij in ieder geval gemotiveerd om zelfs een studie te kiezen in de richting van bos-en natuurbeheer!

Dus kortom handen uit de mouwen, en geef de natuur rondom Enschede een boost!


Aanmeldingen en inlichtingen: App, bel of mail: 06 36 29 36 90, Anton Heuven Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., jullie maatschappelijke stage coördinator.