door: Anton Heuven

Dit seizoen is de vrijdaggroep gestart bij het NIVON-natuurvriendenhuis 'Den Broam' in Buurse, met het verwijderen van vogelkers. EnHOe-lid Onne had onze hulp ingeroepen om het bos divers te houden. Een schitterende plek om te werken, èn om te pauzeren zoals te zien op de foto's. Uiteraard met koffie en koek, en na afloop soep.

Over een schitterende omgeving gesproken: op de landgoederen Het Leuriks en De Horstkampwas het ook goed toeven.
Dat vond de springbalsemien ook, maar die is inmiddels door ons dus verwijderd. De meeste tijd van dit nog korte seizoen hebben we vogelkers bestreden, aan Het Hegebeek 1, 2 en 3. Op het Usselerveen staat erg veel vogelkers. Daar zijn we nu al vier werkdagen geweest, en we hebben er nog zeker drie te gaan voordat alles is verwijderd. Voor de afwisseling hebben we onlangs ook gewerkt op het Kristalbad (singels terugzetten en een corridor maken), in het Teesinkbos (hooien van heideveldje, vogelkers controle, en het verwijderen van bramen en varens uit de Rhodondendrons) en op de eerder genoemde landgoederen. In het Teesinkbos waren de Rhodondendrons totaal overwoekerd door braam. Deze lastige klus is nog niet helemaal klaar en zal deze winter een vervolg hebben.Ondanks vakanties waren er telkens voldoende enthousiaste vrijwilligers aanwezig. Naast de reguliere werkdagen hebben sommige hele fanatieke leden van deze groep ook op veel andere dagen springbalsemien verwijderd in heel Enschede zuid.
In de Esmarke, op het Berenbroek, Smalenbroek, Stroink en de Weele, om maar enkele gebieden te noemen. Lisdoddes zijn uit de poelen verwijderd. Al kunnen we daar beter geen waadpakken gebruiken. Na een hardnekkige lisdodde lag men soms languit in de poel!