door: Rolf  ter Stege

Langs de Ahauser Aa in de nabijheid van de oude uitspanning de Haarmühle, net over de grens,  staan 12 enorme knotwilgen. En die bomen hebben heel grote en lange takken die nodig een knipbeurt nodig hebben, zo dacht ik toen ik daar weer eens in de buurt was tijdens een van mijn fietsrondjes.
In die gedachte speelde ook mee dat het knotten van de wilgen aan de Moorvenweg eigenlijk een fluitje van een cent was. Er was wat steviger en langduriger werk nodig, iets waar we onze (zaag)tanden in konden zetten, en dat was hier voorhanden.
Vooruit laat ik het erop wagen, berichtje gestuurd naar de Haarmühle, en na enkele dagen een telefoontje van de heer Brüggeman, eigenaar van het etablissement waar ook veel Nederlanders wel eens op het terras of bij de open haard zitten. 
Hij wilde wel, het bestuur vond het goed en toen was al snel de dag daar.

In Duitsland is werken in de natuur vanaf 1 maart  ‘nicht gestattet’. 
Dus werd het nog korter dag, en wel maandag 27 februari.
Op de uitnodiging werd door 17 personen gereageerd, waarvan er 16 daadwerkelijk aan de slag zijn gegaan.
Twaalf stuks wilgen en zestien vrijwilligers, zou dat lukken in een ochtend?
De afspraak was wel dat we de klus zouden afmaken.
En zo geschiede, we kregen hulp van klusjesman Norbert, die de afgezaagde takken kort maakte. De ene grote tak na de andere viel al dan niet krakend ter aarde of soms ook in de beek. Norbert was niet  gewend in een dergelijk tempo te werken. ‘Schon wieder eine” verzuchte hij dan. 
Om 10.30 werd door hem Kaffee gebracht.
Daarna weer door tot half een, vervolgens kregen we in de herenkamer een warme maaltijd aangeboden, gezellig en lekker zo met z’n allen aan tafel.
Daarna nog een uur nog enkele takken zagen, op stapels leggen en opruimen.
Vermeld moet worden da we deskundig te werk zijn gegaan, helm en bril op, takken niet direct bij de stam afzagen maar een flink stuk daar boven, dit tegen eventueel inscheuren.  
De volgende dag zijn Anton en Rolf nog terug gekomen om de restanten van de takken op de juiste lengte te korten. Anton zagen en Rolf verzamelen en uit de beek vissen.
Al met al een mooie werkdag met prachtig weer. ‘Wieder eine gute Zummenarbeit’
Heer Brüggeman tevreden en wij tevreden, hoe mooie kan het zijn.
Er staan nog wel een paar wilgen, nou ja een paar, veel meer dan dat.
Volgend jaar weer?