Agenda

 

Internationale Natuurwerkdag in Krosewick

Zaterdag, 04. Oktober 2014, 09:00 - 13:00

door Erik Rolevink

Beste vrijwilligers,
Doe mee met EnHOe op zaterdag 4 oktober samen met onze Duitse collega's. Het Biologische Station in Zwillbrock heeft voor ons weer een internationale samenwerkingsdag georganiseerd, compleet met kleine "Grillpartie" na afloop. Geniet dus ook weer van de Moorschnuckenwürstchen.
We werken dit keer in Krosewick, pal over de grens, niet ver van Zwillbrock, zo'n 20 km ten zuidwesten van Enschede. We hebben ook weer nieuwe maatschappelijke stagiar(e)s: Bram, Dion, Joël, Lea, Noa, Robin, Vincent en Wesley. Met een aantal van hen kun je kennis maken op 4 oktober.

Aanmelding is beslist noodzakelijk!
Meld je aan via een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zet daarin je naam en het aantal deelnemers.
Zet er ook in of je wel/niet meedoet met de barbecue (Grillpartie), na afloop van het werk. We willen ook weer het Samen Reizen organiseren, dus vermeldt eventueel of je met iemand wil meerijden of dat je plaatsen in de auto over hebt voor medereizigers. Wij doen dan weer ons best om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Belangrijk: je aanmelding moet binnen zijn vóór woensdag 1 oktober, 23:59 uur.

Na de werkinstructie gaan we aan de slag... ..en na het werk: Moorschnuckenwürstchen!


Waar gaan we heen?
Al meer dan 1200 jaar geleden vormden onbegaanbare veengebieden een natuurlijke grens, destijds tussen de bisdommen Utrecht en Münster: nu de tegenwoordige rijksgrens. Grensgebieden waren vaak dun bevolkt en economisch niet interessant genoeg om te ontwikkelen. Daarom is er langs de huidige rijksgrens nog veel natuur te vinden. Ook in de Duitse marke Krosewick is dat het geval. Hier liggen nog wat restanten van oude venen, vennetjes en heidevelden en pal tegen de grens ligt het Krosewicker Grenzwald. Daar gaan we dus aan de slag. Al deze natuurgebieden worden beheerd vanuit het Biologische Station in Zwillbrock.

Wat gaan we doen?

In ons werkgebied ligt heide en ook een mooi stukje water. Wij gaan de opslag op de heide en rondom het water aanpakken. Dat betekent knippen, zagen en slepen. De bedoeling is dat de heide niet dichtgroeit met bomen en dat er in het water voldoende zonlicht komt. In het gebied leven nog diverse zeldzame diersoorten die van ons werk gaan profiteren.

Wat neem je mee en waarvoor zorgen wij?

Het is erg verstandig om laarzen aan te trekken. Trek verder kleren aan die vies mogen worden en hou rekening met het weer, we kunnen hier niet schuilen voor een eventueel buitje. Neem ook iets mee waarop je droog kunt zitten, desnoods een grote plastic zak. Zorg voor wat te eten/drinken voor jezelf in de pauze. Na het werk (rond 13:00 uur) kun je nog deelnemen aan de kleine barbecue.
Voor gereedschap en werkhandschoenen is gezorgd.

Plaatsen, tijden en verzorging
Wij komen bij elkaar om 9:45 uur op de (gratis) parkeerplaats, vlakbij het Biologische Station in Zwillbrock. Van daaruit rijden we om 10:00 uur, met zo weinig mogelijk auto's naar de eigenlijke werkplek in Krosewick, zo'n 2 kilometer verderop. Zie de routebeschrijvingen verderop.
Na afloop van het werk, rond 13:00 uur, gaan we terug naar de parkeerplaats en lopen dan naar het Biologische Station (aan de overkant van de weg). Bij het Station zal weer een kleine Duitse barbecue voor ons klaar staan. Er worden weer braadworstjes geroosterd van heideschapenvlees, een zeer bijzondere specialiteit. Maar er is ook stokbrood, sausjes, wat salade en frisdrank.

Routebeschrijvingen
Zie ook de twee bijlagen (pdf):
Routes naar verzamelplaats Zwillbrock en Werkplek 4 oktober 2014 - Krosewick

Rijdt naar Haaksbergen en van daar verder via de N18 naar Eibergen. Bij de vierde stoplichtkruising in Eibergen ga je linksaf, en iets verder meteen weer rechtsaf de Winterswijkse weg op. Op de borden is dit aangegeven als de fietsroute naar Winterswijk.
Volg de Winterswijkseweg tot aan de kruising met de Vredenseweg. Ga hier dan linksaf richting Zwillbrock en Vreden. Na het passeren van de grensovergang rijdt je verder over de grote weg, dus voorbij het kerkje. Dus niet parkeren bij de kerk! Iets verderop zie je links het Biologische Station en nog iets verder aan de rechterkant van de grote weg de gratis parkeerplaats. Parkeer hier.

Vanaf de parkeerplaats naar de werkplekken gaat als volgt:
Rijdt vanaf de parkeerplaats 200 meter in de richting Vreden en sla dan linksaf richting Ammeloe.
Volg deze weg tot na een bocht naar rechts en bij bushalte "Bengfort" ga je linksaf de doodlopende weg in en bereik je onze werkplekken.


Organisatie van deze dag
Christoph Rückriem en overige medewerkers van het BS Zwillbrock.
Namens EnHOe is de dagcoördinatie in handen van Erik Rolevink met assistentie van Jan Willem ten Cate.
Voor extra gereedschap bedanken we Jan Oldekamp en Jan Willem voor het transport.
Deze Nieuwsbrief is weer verzorgd door Harrie Bruns.
EnHOe is op 4 oktober mobiel bereikbaar in het veld op 06-nummer van Erik (zie de email-versie van deze nieuwsbrief)

Locatie Krosewick (Duitsland)
Contact Erik R