Agenda

 

Hooien Varviksveld

Zaterdag, 22. September 2018, 09:00 - 13:00

Hallo harkers, kruiers en stekers,

ons adoptiegebiedje Varviksveld ligt op jullie te wachten! Wij werken elk najaar en voorjaar aan het in stand houden van dit stukje zeldzame natuur. Het is weer zover: help weer mee op zaterdag 22 september en... neem gerust je vrienden en familie mee.

 


Het Varviksveld
Ten oosten van Enschede ligt nog een snippertje heidelandschap dat niet onder de ploeg is verdwenen. De boeren waren er altijd zuinig op. Het is er dus gelukkig nog. Eigenaren Janet en Hendrik Jan Verveld proberen het in stand te houden en EnHOe helpt daarbij. Al meer dan tien jaar. Op onze website vind je meer info over het Varviksveld.
 
Wat moet er gebeuren?
Hendrik Jan heeft het “natuurontwikkelingsgebied” weer netjes gemaaid. Wij gaan dit maaisel weer afvoeren met hooiharken, grepen en kruiwagens. Het maaisel bestaat hier vooral uit kleine boompjes (wilgjes en elsjes). Inmiddels wordt de begroeiing door dit maaien-en-afvoeren steeds gevarieerder. Er staan inmiddels al heel wat bijzondere plantjes.
Verder is het nodig tijd om berkjes uit de heide te verwijderen. Nu zijn ze nog klein en dus makkelijk aan te pakken. Omdat ze nog blad hebben zijn ze nu goed te herkennen. We steken ze uit met de spade, licht werk maar erg nuttig. Uiteraard blijft er nog genoeg tijd over om de kostbaarheden van Varviksveld te bekijken. Een “educatief momentje” zit er dus vast wel in.
 
Waar moet je zijn?
Onze verzamelplek ligt bij het toegangshek van het Varviksveld aan de Schukkinkweg.
Voor de googelaars: het dichtsbijzijnde adres is Schukkinkweg 143, 7534 PK Enschede.
Klik voor een routebeschrijving met kaartjes op deze link.
Auto’s moeten in de berm van de Schukkinkweg geparkeerd worden, tegenover het ingangshek.
Op deze weg wordt dikwijls hard gereden, pas dus goed op bij het oversteken!
Zorg dat je op tijd bent: dus uiterlijk om 9:00 uur!
 
Wat neem je mee?
Het terrein is momenteel droog maar je weet maar nooit. Neem dus voor de zekerheid je laarzen mee of goede schoenen.
Hou het weer in de gaten, dus zorg voor passende kleding. Lunchpakket, drinken en zitje uiteraard ook niet vergeten.
 
Waarvoor zorgt de organisatie?
Gereedschap staat voor ons klaar en na afloop van het werk is er weer een lekkere kom soep, zo rond 13:00 uur.
Organisatie van deze werkdag: Erik Rolevink (dagcoördinatie) met hulp van Anton Heuven e.a. Het gereedschap wordt gehaald door Dirk Brandt met dank aan Jan Oldekamp. De soep wordt dit keer verzorgd door Wilma de Hoog en deze Nieuwsbrief is gemaakt door Angela Heuven. O ja...voordat ik het vergeet...in de pauze is er ook nog iets lekkers bij de koffie.
Tot ziens op het Varviksveld!

Locatie Varviksveld
Contact Erik Rolevink