Het gaat niet goed met de boomkikker in Enschede!

De aantallen boomkikkers in de Zuid Esmarke en bij het Aamsveen lopen verder terug. Als dit zo doorgaat zal dit unieke beestje over enkele jaren niet meer te zien en te horen zijn in Enschede.

Het gekke is dat de meeste Enschedeërs niet eens weten dat er in hun gemeente zulke fantastische dieren leven. Terwijl er écht niet zoveel plekken zijn in ons land waar boomkikkers nog voorkomen. Het mag toch niet gebeuren dat we weer een diersoort geruisloos zien verdwijnen? Enschede moet in actie komen!

Wat is er aan de hand?
In de afgelopen jaren is er veel geld en moeite gestoken in het graven van poelen, het aanleggen van houtwallen, enzovoort. Dat heeft ook succes gehad, maar het blijft constant nodig om het landschap te onderhouden en te zorgen dat de boomkikker het naar zijn zin heeft. Helaas is die continuïteit in deze tijden van bezuinigingen niet gegarandeerd. De overheid heeft er geen geld meer voor (over) en vindt dat de inwoners het zelf moeten doen, als ze het tenminste belangrijk vinden...

Wat is er nodig om de boomkikker duurzaam te behouden voor Enschede?
Allereerst moet er draagvlak komen. Mensen in Enschede moeten weten dat ze een unieke diersoort in hun gemeente hebben. Een fantastisch, koddig en lief beestje waarvan ze moeten gaan houden, waar ze trots op zijn en zich verantwoordelijkheid voor voelen. Onze Boomkikker, een mede-Enschedeër mag niet uitsterven!
Natuurlijk is er ook blijvend geld nodig om maatregelen te treffen. Denk aan crowdfunding en de inzet van vrijwilligers in het landschapsbeheer.

Kunnen wij van EnHOe helpen?
Op 30 januari j.l. zijn enkele EnHOe-ers naar een "actiebijeenkomst" geweest. Georganiseerd door ecoloog Mark Zekhuis en communicatiedeskundige Fleur de Graaff van Landschap Overijssel.

Verder waren vertegenwoordigers van de gemeente, natuurvrijwilligers en boeren aanwezig.

Het is de bedoeling dat er "actie van onderop" komt, dat wil zeggen bewoners van Enschede die samen een soort van boomkikker-actieclub opzetten. Die club is er echter nog niet!

Uiteraard hebben wij toegezegd dat EnHOe zoveel mogelijk wil helpen bij het vrijwillig natuurbeheer ten behoeve van de boomkikker. Zoals we in de afgelopen jaren ook regelmatig hébben gedaan. Misschien moeten we ons in het nieuwe seizoen nog veel meer op de boomkikker gaan richten! We willen daarbij dan graag samenwerken met de boeren en andere terreineigenaren in Enschede.

Maar er is meer nodig.

Zo'n actie-club zou zich ook sterk moeten richten op publiciteit en voorlichting. Mensen die de boodschap kunnen uitdragen, naar scholen, naar bedrijven, enzovoort. Mensen die ervaring hebben met crowdfunding zijn ook nodig. En deskundige en gepassioneerde excursie-leiders. Want we moeten laten zien waar we het voor doen.

Misschien zijn er onder onze EnHOe-ers wel mensen die beschikken over deze eigenschappen ?

Laat dat talent dan niet verloren gaan en zet het in voor een supergoed doel: de Boomkikker !

Reacties en suggesties zijn welkom.

Erik Rolevink

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.