Donderdag 9 februari gaan wij op verzoek van Jacob van der Weele en Harry Koster op de Lonnekerberg een actie uitvoeren voor soortenbescherming en wel voor de primula of te wel de slanke sleutelbloem. Deze beschermde plant komt voor op vochtige, voedselrijke, vaak kalkhoudende grond in loofbossen, aan beekoevers en in natte graslanden. Op de Lonnekerberg komt deze plant voor in een klein dalletje waar wij ons in het verleden ook al onder leiding van Jacques Bielen hebben ingezet om de groeiomstandigheden van deze plant te verbeteren door naaldbomen naast het beekje te verwijderen.

Onlangs heeft de gemeente Enschede een natuurkansenkaart uitgegeven waarop plekken binnen de gemeentegrenzen zijn aangegeven waar kansen zijn om voor 9 specifieke soorten waaronder de slanke sleutelbloem het leefgebied te verbeteren of te vergroten. De Lonnekerberg is een van de 4 plekken waar kansen zijn voor de slanke sleutelbloem.

 

Wat gaan wij doen?

Wij gaan met harken de dikke laag afgevallen blad van de omliggende beuken uit het dalletje en van de oevers verwijderen en met kruiwagens verderop in het bos deponeren zodat de hier en daar al zichtbare planten zich beter kunnen verspreiden.

 

Verder gaan wij de komende weken op de Lonnekerberg ook verder met het verwijderen van uitheemse naaldbomen als tsuga, larix, fijnspar en douglasspar en ook opslag van rododendrons uit de gebieden die men wil omvormen naar gemengd loofbos.

 

Wij verzamelen weer om 9.00 uur bij het witte hek aan de Bergweg en gaan vandaar naar de werkplek, zie bijgaand kaartje.

 

Roel Munneke

 

Kaartje met verzamelpunt voor 9-2