Sinds een week is er een groep vrijwilligers aan de slag gegaan om de natuur rondom de rails van Spoorfietsen te onderhouden. Vanuit Spoorfietsen kwam het verzoek of wij vanuit EnHOe hierin wilden ondersteunen. En daar konden wij geen nee tegen zeggen.

Het spoor loopt van Hengelo naar Twekkelo, over wandelpaden, met beken, een sluis, wildbloemenranden en een bijenhoek. Het heeft natuur-, historisch- en culturele waarde. Landschap Overijssel heeft hier ook een adviserende functie.

Al die natuur heeft onderhoud nodig. Het zal betekenen dat er in het broedseizoen ook zal worden doorgewerkt. Wat moet er zoal gedaan worden? Snoeien maaien (heel veel) zaaien van bloemenranden, Vogelkers verwijderen in de winter, slee en meidoorns planten en als klap op de vuurpijl ook nog een stuk Japanse duizendknoop elimineren.

Ook voor deze groep worden uitnodigingen gestuurd naar de deelnemers en zullen de werkdagen in de agenda gepubliceerd gaan worden.

Corona protocol

De eerste keer was het prima te doen om de 1,5 meter afstand te houden. Soms wat onwennig, maar het ging verder prima.

De algemene maatregelen die het RIVM heeft opgesteld om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn uiteraard van toepassing.
Verder houden we ons in principe aan het coronaprotocol van Landschap Overijssel (hoofdstuk 4), hieronder enigszins aangepast aan onze specifieke omstandigheden. Zie: Coronaprotocol van Landschap Overijssel.

Wij hebben er allemaal belang bij dat alles strikt verloopt, en we zullen er ook op toezien.

De regels:

 • Het belangrijkste is minimaal 1,5 meter uit elkaar werken (dat gebeurde meestal toch al), en voel je je niet goed of ben je verkouden, dan kom je niet.
 • Een ieder die meedoet aan een werkdag van de dinsdag-groep is geheel verantwoordelijk voor zichzelf, maar zorgt ook voor de veiligheid van de anderen.
 • Voor de risicogroepen geldt dat ze zelf wel weten wat kan en niet kan.
 • Je rijdt zo veel mogelijk alleen naar de werkplek. Je krijgt de mogelijkheid om de handen te ontsmetten/wassen. Ontsmettingsmiddel is aanwezig. Houd afstand van elkaar.
 • Je krijgt eerst instructie over de te verrichten werkzaamheden van die dag.
 • De vrijwilligers doen hun eigen werkhandschoenen aan (wie dit niet heeft krijgt die van Han Spiele).
 • Je kiest het te gebruiken gereedschap voor die dag, en houdt deze de gehele werkdag bij je.
 • Je vermijdt aanraking van aanhanger/auto en overig gereedschap.
 • Je gaat op ruime afstand (min. 1,5 meter) van elkaar aan het werk, in kleine groepjes.
 • Tijdens de pauze nuttig je je meegebrachte voedsel en drinken. Je zit op ruim 1,5 meter afstand van elkaar. Je houdt je gereedschap dicht bij je, zodat duidelijk blijft wie de gebruiker is.
 • Aan het einde van de werkdag is er weer gelegenheid je handen, gereedschap te wassen/ontsmetten

Hopelijk komen we op deze manier het vrijwilligerswerk gezond door, en houden het toch gezellig!

1e werkdag spoorfietsen