door: Katinka Hammink

Een nieuwe EnHOe poot is geboren: de dinsdag natuur werkgroep van EnHOe.
De nieuwe groep van EnHOe, de ‘dinsdaggroep’ geheten, maakt de spoorlijn van Hengelo naar Twekkelo vrij van struiken en boompjes. De spoorlijn, ook wel ‘schaddenspoor’ genoemd, wordt gebruikt voor het spoorfietsen sinds 2018. Tijdens het beheer werk komen geregeld mensen langs op zo’n spoorfiets. Het heeft wel wat om niet alleen in de natuur aan de slag te gaan, maar ook om betrokken te zijn bij deze toeristische attractie waar veel mensen uit heel Nederland op af komen.

De EnHOe vrijwilligers zelf komen overal vandaan: Hengelo, Enschede, Borne, Boekelo. Mariska zelfs uit Oldenzaal met haar scootmobiel. Ze vertelde me dat ze graag met dieren werkt en in de natuur bezig is. Via de werkdagen van het IVN kwam Mariska ook in contact met EnHOe. Ook veel anderen die ik wel eens gezien heb in de natuurgebieden van Enschede-zuid, zoals het Aamsveen, komen graag naar Hengelo om daar beheer werk te doen. Sinds ik nu twee jaar in Borne woon, kwam het er nog zelden van om op de vrijdagochtend helemaal naar Enschede-zuid te fietsen. Toen het voorstel van Anton Heuven kwam om te gaan werken op dinsdag bij het spoorfietsen heb ik meteen ‘ja’ gezegd. Via de F35 ben je er zo.

Helaas kan ik vanwege een sleutelbeenbreuk nu even niet mee helpen. Maar ga ik af en toe wel even kijken bij de werkzaamheden. Afgelopen dinsdag 8 september mochten we over het spoor fietsen om het gereedschap en de generator mee te krijgen. Dit keer kon er met motormaaiers gewerkt worden. Maar over het algemeen wordt er gewerkt met  tangen en zagen. De takken worden in rillen gelegd. Dat ziet er mooier uit en is ook beter voor flora en fauna.

Anton vertelde me nog het volgende: hij werd in mei van dit jaar benaderd door het bestuur van het Spoorfietsen in Hengelo met de vraag of EnHOe een bijdrage kon leveren aan het groenonderhoud op het spoor. Aangezien er hier sprake is van natuur, cultuur en historie heeft hij een groep van ongeveer 15 vrijwilligers bij elkaar gebracht die wel interesse hadden. Een nieuwe poot was geboren: de dinsdag natuur werkgroep van EnHOe. Vanaf half juni is er wekelijks gewerkt. Nu het spoor er weer goed uitziet gaan we één keer in de veertien dagen werken en proberen we continuïteit op te bouwen. Ook gaat deze groep het onderhoud verzorgen in het Teesinkbos en op het Kristalbad. 

Dat het ook gezellig kan zijn kun je zien op de foto’s van hoe we naar de werkplek gaan.