door: Erik Rolevink
Het eind van ons jubileumseizoen komt in zicht, althans wat het zagen/knippen/spitten/hakken betreft. 
De natuur is wakker geworden uit haar winterslaap en de tijd van voortplanting en broedzorg vangt aan. Een periode waarin wij geen verstoring willen veroorzaken. We kappen er dus even mee. Dit is voorlopig de laatste “gewone” Nieuwsbrief. De werkdagen van EnHOe zullen na het broedseizoen weer opstarten.

Op dit moment zijn we bezig om de taken binnen EnHOe beter te verdelen. Wat de werkdagen op de woensdagen, donderdagen en vrijdagen betreft zal er niet veel veranderen. Onze werkzaterdagen willen we in stand houden, maar we moeten nog uitzoeken hoe dat het beste kan. Als hier meer over te melden valt laten we dat natuurlijk weten. 

In het broedseizoen hebben we vorig jaar enkele niet-verstorende activiteiten georganiseerd. 
Als daar opnieuw belangstelling voor is gaan we dat komend voorjaar en zomer ook weer doen. 
Het gaat om de volgende citizen science projecten:

Nectarindex
Het in kaart brengen van de bermen in Enschede, zijn ze voldoende aantrekkelijk voor nectarzoekende insecten zoals vlinders en wilde bijen. Dit is een project waar iedereen aan kan meedoen, veel kennis van planten is er niet voor nodig en al doende leer je. Waarschijnlijk starten we weer begin mei.

Vang de Watermonsters
We kijken naar de chemische en biologische kwaliteit van kleine wateren in ons gebied. Dat betekent watermonsters nemen en waterdiertjes vangen en bekijken. Dat doen we in poelen, sloten en vijvers verspreid in Enschede en omgeving. Dit project wordt wetenschappelijk ondersteund door het NIOO-KNAW. Waarschijnlijk starten we er weer mee in de zomer.

Verder wil EnHOe weer een bijdrage leveren aan het Poelenproject van het Bonhoeffer College.
Dan zijn weer vrijwilligers nodig om de leerlingen te begeleiden die kikkerpoelen in Enschede gaan onderzoeken in het kader van het vak biologie. De eigenlijke onderzoeksdagen zijn dit jaar op 5 en 6 juni maar vooraf zullen er nog instructiemomenten worden georganiseerd voor de vrijwilligers.

Als over deze en eventueel nog andere projecten meer te melden is zullen we extra Nieuwsbrieven rondsturen. Als je nu al interesse hebt voor (één van) deze projecten, ook al is dat vrijblijvend: laat ons gerust weten. We zetten je dan op een maillijst om je op de hoogte te houden, mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rest mij tenslotte nog iedereen te bedanken die hebben meegeholpen om van ons 20e werkseizoen een succes te maken.

Goodgoan,

Erik Rolevink