door Erik Rolevink

Met zo'n 40 deelnemers uit Nederland en Duitsland kan onze grensoverschrijdende werkdag weer als geslaagd worden beschouwd. Deze in 2010 begonnen traditie begint inmiddels populair te worden. EnHOe kwam bovendien in het veld met een verse lading maatschappelijke stagiairs (MaS). Acht van deze scholieren zullen met ons meedoen in de komende maanden!
De start van de werkdag verliep wat hectisch omdat één van de wegen naar de verzamelplek was afgezet. De meeste EnHOe-ers wisten het Torfwerk uiteindelijk tóch te vinden.


De deelnemers verdeelden zich in kleine ploegjes en we gingen aan de slag. Rondom twee grote weidepoelen werden de opgeschoten wilgen zoveel mogelijk weggeknipt en gezaagd. Zo kan er weer licht en warmte bij het water. Daar houden de kikkers en salamanders van, straks in het voorjaar als ze zich gaan voortplanten. Het vrijkomende wilgenmateriaal werd naar de weg vervoerd, helaas hadden we hiervoor geen vliegend tapijt bij ons. Met zoveel ijverige handen schoot het werk desondanks snel op, de oevers van de poelen zijn dus weer grotendeels vrij van opslag.

Na afloop van ons werk trakteerde de Biologische Station Zwillbrock ons weer op de traditionele Grillpartie. De Moorschnuckenwürstchen smaakten weer best.

De Duitse televisie maakte, net als vorig jaar, bij het begin van de werkdag ook weer opnamen. Er werd uiteindelijk 's-avonds slechts enkele flitsen, maar 23 seconden, van uitgezonden in het regionale programma (WDR - Lokalzeit Münster).
Hier nog meer foto's van deze werkdag op de Enhoe-website.